myslim že nadpis hovori za všetko... ktovie či to oni len tak z brucha nenapišu, dakto si len tak vymyslel a teraz sa podla toho riadi polovica sveta... čo si o tom myslíte? ako prídu na to zaujímavé číselko?
Ako vedia výrobcovia potravín kolko ma ta ich potravina KJ?
mate59 vidim ze sa vyznas
nevies ako je to s ribezlovym vinom Raca
to ma Raca tolko ribezli, ze moze vyrabar tolko ribezloveho vina< dik
kalorimetricky sa da presne urcit, kolko ma dana latka kJ, tusim este na strednej sme robili taky pokus s orechom a zistovali jeho energeticku hodnotu :-)
a bielkoviny tuky a cukry to su jednoduche stanovovacky v labakoch
akaluka, odkial maju tie bielkoviny, tuky a cukry? Ved to vyrabaju, snad vedia,co do toho davaju :-D
no pokial viem tak sa to jednoducho vypocita podla zlozenia, ved predsa vedia co v tom je a na to su tabulky, co ma kolko kj...a nesmie sa to len tak napisat na obal...ja co poznam ludi, ktori pracuju v potravinarskom priemysle tak viem, ze tie hodnoty si neurcuju samotne podniky, ale ine laboratoria na to specializovane a certifikovane
každý výrobok je podrobený laborat. testom,tam sa urobí rozbor a je to. Viem pri víne sa tiež zisťuje zvyšný cukor, obsah alkoholu, kyselín, prchavých kyselín,popol, bezcukorný extrakt,farbivá, kovy a spústa iných vecí.
Napr. konzervárne majú svoje vlastné labáky, častokrát sú už akreditované.
Podla mna sa robi kalorimetricky test. Vzorka sa spali a podla uvolneneho tepla sa urci, kolko ma KJ.
dobre a odkial maju tie bielkoviny cukry tuky atd atd ... cakala som takuto jednoduchu odpoved, ktoru pozna naozaj kazdy tak sa tu neprevysuj nad tych co mozno tato tema zaujima... a niesom anorekticka aj ked postavu bez tuku by som brala...
Stanovia kolko to ma bielkovin, tukov a cukrov a jednoducho to vypocitaju (sucet a nasobenie ovlada kazdy)..si dalsia podozrievava anorekticka?