"Stiahnutie" pazeraka

Príspevok v téme: "Stiahnutie" pazeraka
kejo13

Dobry den, mam 18 rokov a potreboval by som radu ohladom problemu ktory sa so mnou taha uz od malicka. Pri jedeni tuhej stravy sa mi niekedy stane, ze sa mi akoby kusok jedla zablokoval v pazeraku. Poradili by ste mi zapit to vodou, ale to to iba zhorsi. Vacsinou sa mi to podari predychat a citim ze mi to vsetko zlezie dole do zaludka. Ale ked sa mi to nepodari, tak mam cely pazerak akoby zablokovany. Nemozem dalej jest, pit a dokonca ani prehltat sliny. Je to akoby ste zobrali slamku, v strede ju zapchali, zacali liat do nej vodu a cakali, ze vam to stecie dole.. ak sa napijem, proste sa mi to nahromadi v krku, a mam pocit ze mi ho roztrhne. Vacsinou to to trva par sekund, minut, alebo aj niekolko hodin (vtedy som cely neskutocne zahlieneny), a poriadne mi to strpcuje zivot. Prejde to bud samo od seba, ze citim akoby mi to jedlo sklzlo do zaludka, a uz znova mozem pit, alebo vyvracanim- este kuskov stavy, nie hlienov. Pred par rokmi som absolvoval rontgen pazeraka (musel som vypit taku sadru..) ale nezistili ziadny problem, cize nemam nijako zuzeny pazerak ani nic podobne. Poslali ma ku deckej psychologicke, pretoze potom uz ostavala iba jedna moznost, ze to je niekde v mojej hlave, a ze si ten pazerak nejakou uzkostou alebo neviem ako nevedomky sam stiahnem (viem ze to znie dost cudne:), co si myslim ze je dost pravdepodobne, pretoze pri vykasliavani a vyvracavani uz urcite nic zaseknute nemozem mat, cize uz len od podrazdenie ho mam stiahnuty a nic nim neprejde. Problem mam aj s prehltanim tabletiek, neexistuje aby som doseba nejaku dostal v celku, bez toho aby sa mi "zasekla v krku". Mozno este stoji za spomenutie ze jem velmi pomaly (asi prave koli tomuto mojmu problemu), a snazim sa poriadne prezuvat aby som sa tomu vyhol. Preto by som poprosil o nejaku radu ako sa tomu vyhnut, zamedzit, alebo popripade ked sa to stane, ako tento problem odstranit. dakujem

Megafish

Čaute, pridávam sa do klubu :) 2021-Máte stále ten istý problém?Presne ten istý problém mám ako ste to tu popisovali od a do z. Ani celú tabletku neprehltnem. Najhoršie to je v spoločnosti a dusené mäkké mäso je zabijak. Už som rozmýšľaľ že si vyrobím zvonec na zapchaté hrdlo)

najo

Ahojte, tiez sa pripajam k tejto teme, s tymto popisovanym problemom uz "spolupracujem" viac nez 20 rokov. Prve vysetrenie som obsolvoval este ako student a doktor to odbil na " tak nejedzte kysnute" lebo sa mi to podla sledovania prejavovalo hlavne pri tomto druhu jedla. Dalsie vysetrenia som obsolvoval priblizne pred 10 timi rokmi. Najskor klasika gastro vysetrenie hadicou, po tomto som putoval na RTG, klasika kontrast s vysledkom vsetko OK. Gastro ukazalo, ze mam Helikobaktera tak som si presiel za sebou trikrat trojkombinacie antibiotik, samozrejme Heli ostal. Tiez v ramci vysetreni som bol aj na alergologickom, bez moznych suvislosti. Gastro doktorka to uzavrela na psychiku a toho Heliho si mam nejak vyriesit. Odvtedy mi len obvodna pri preventive skontroluje Heliho s tym, ze je tam stale.

Dnes popisovany problem stale mavam, niekedy castejsie inokedy menej. Najviac ma trapi ked idem jest v nejakej spolocnosti a je hlavne ryza, drobna cestovina. Jedno, dva susta a uz sedim s plnymi ustami, bolestou v hrudi a skusam to nejak vyriesit. Vzdy pomoze nieco ine ale ked uz je to zle nastava utek na zachod a vracanie kym nenastane pocit "padu kamena" do zaludka, zapitie a casto uz bezproblemove dojedenie. Preto najradsej jedavam sam.

Momentalne skusam na radu manzelky Chiosku mastichu na helikobaktera, este priblizne mesiac a dam si ho skontrolovat.

Piggio

Zdravím, síce je to už niekoľko rokov od príspevku ale rada poradím s jednou vecou... Mám 28 a ja som zažila presne to istè čo píšeš... jedlo sa zasekne a potom sa mi nedá dýchať a dusí ma.. akurát, že ja nekašlem ani nič podobnè.. absolvovala som rtg a tiež vraj nič nezistili tak ma poslali na gastro a ani tam vraj nič ale aspoň mi vzali vzorku z pažeráku.. mesiac som trpela a každý týždeň to bolo len horšie.. vystriedala som 3 neurologov a vraj je to v mojej hlave a take dristy... nakoniec po mesiaci prišli výdledky z odberu... a diagnóza je infekčný zápal ... už len dúfam, že raz sa normálne najem a toto bude len zlá spomienka...mam za sebou dva mediace neustaleho hladu a neuveriteľnèho stresu a unavy a dufam, že budem v poriadku..

Fedor

Dobry den, mam 31 rokov a mam uplne ten isty problem uz par rokov. Musim vzdy pockat kym mi to samo prejde. Nedavno sa mi stalo ze som sa kvoli tomu skoro udusil. Nedalo sa mi prehltat ani vlastne sliny. Po nikolkych hodinach som uz bol v takom stadiu, ze ma musela odviezt zachranka do nemocnice. Pocas transportu ma napojili na umelu vyzivu aby som neodpadol, lebo som bol uz dehydrovany. V nemocnici som bol na RTG pazeraka ale ten roztok sa mi nedal vobec vypit tak som si s problemami dal iba trochu a urobili mi RTG, okamzite potom som ten roztok vyplul. Povedali mi ze mam zablokovany kusok jedla nad kardiou - dolna cast pazeraka, tak som musel ist na Gastroenteritidu - vysetrenie gastroskopia urgent. Dali mi hadicku zo sondou do krku a pazerak mi prepchali. Odvtedy musim jedavat este pomalsie a davat si este vacsi pozor aby som neprehltol vacsie susto jedla. Je to neprijemne a viem ze sa mi pazerak moze znovu zablokovat. Ak niekto viete ako sa tohoto problemu da zbavit tak prosim poradte, budem naozaj velmi vdacny.