Podporte 1. hromadnú pripomienku diabetikov k návrhu kategorizácie pomôcok...

Príspevok v téme: Podporte 1. hromadnú pripomienku diabetikov k návrhu kategorizácie pomôcok...
DiabetikIvo

Podporte aj Vy februárovú Hromadnú pripomienku diabetikov SR k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok č. S01648-OL-2011.

Text hromadnej pripomienky si môžete stiahnuť a prečítať z adresy: www.4shared.com

Skalní podporovači mnou tvorených pripomienok už vedia, že najjednoduchším spôsobom podporenia hromadnej pripomienky je prihlásenie sa na Portál právnych predpisov a poslanie podporujúceho hlasu elektronickou formou.

Prvá hromadná pripomienka v roku 2011 je umiestnená na tomto portáli na hlavnej stránke v strednej časti stránky "Aktuálne hromadné pripomienky", kde ju nájdete pod názvom "Hromadná pripomienka diabetikov SR k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok č. S01648-OL-2011".

Kliknutím na tento názov (alebo zadaním adresy lt.justice.gov.sk ) sa dostanete na stránku hromadnej pripomienky. Keď sa potom prihlásite na svoje užívateľské konto v dolnej časti stránky hromadnej pripomienky je potrebné kliknúť na veľké zelené tlačítko "Podporiť pripomienku".

Pokiaľ ešte nie ste registrovaní na tomto portáli musíte si urobiť na ňom svoje užívateľské konto, podobne ako si ho vytvárate aj na iných portáloch, či e-mailových servroch, alebo na Facebooku.

Bez prihlásenia sa ako užívateľ Portálu právnych predpisov hromadnú pripomienku podporiť elektronicky nemôžete!

Ak sa Vám zdá elektronické podporovanie príliš zložité, tak môžete pripomienku podporiť aj klasickým petičným spôsbom na papierovom formulári, na ktorý sa vojde 40 podpisov.

Na adrese: www.4shared.com si môžete stiahnuť petičný hárok s kapacitou 40 hlasov, vytlačiť ho a hľadať ľudí, ktorí ho podpíšu, čím pridajú svoj hlas na podporu februárovej hromadnej pripomienky diabetikov SR k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok.

Na petičnom hárku je potrebné vyplniť všetky nasledujúce údaje: meno a priezvisko, miesto bydliska vrátane PSČ, dátum podpisu a vlastnoručný podpis. Ináč je hlas na riadku neplatný!

Pozor!
Pri získavaní hlasov na petičných hárkoch musíte pamätať na to, že tieto hlasy sa neprenášajú nejakým zázračným spôsobom na Portál právnych predpisov, ktorý je primárne určený na získavanie hlasov, kde je online vidieť počet podporujúcich a aj to, či sa z vecného návrhu stane závažná pripomienka.

Hlasy získané na papierových hárkoch sa len dodatočne pripočítajú k tým, ktoré boli získané elektronickou formou na Portáli právnych predpisov. Preto aby som mohol v deň uzávierky, t.j. 1. marca 2011, poslať na Ministerstvo zdravotníctva text hromadnej pripomienky s prílohou v ktorej budú Vami získané hlasy na hlasovacích hárkoch, je dôležité, aby ste mi najneskôr v posledný februárový deň do 24:00 hod. zaslali na môj email: ivans133zavinačgmail.com (text zavináč je v adrese potrebné nahradiť znakom @) oscanované petičné hárky (najlepšie ako obrázky typu .jpg)

Pri získavaní podporujúcich hlasov si uvedomte prosím, že ja takto oscanované petičné hárky musím pripojiť ako prílohu k súboru s textom hromadnej pripomienky a na to potrebujem tiež určitý čas (aký to neviem dopredu povedať, záleží to aj od Vás koľko petičných hárkov dostanem od Vás e-mailom).

Preto mi oscanované petičné hárky posielajte hneď ako ich budete mať vyplnené. v posledný februárový deň mi do polnoci pošlite aj také hárky na ktorých nie su vyplnené všetky riadky. Ráta sa každý získaný hlas.

Ďakujem všetkým, ktorí si stiahnu, prečítajú a podporia túto hromadnú pripomienku.

DiabetikIvo

Prečítajte si zápisnicu z rokovania Kategorizačnej komisie o februárovej hromadnej pripomienke...

A porozmýšľajte či sa dá proti tomu niečo rozumné podniknúť...

Ďakujem.

Ivan
====================================
Na webe MZ SR nájdete zápisnicu z rokovania Kategorizačnej komisie pre zdravotnícke pomôcky, ktorej závery sú zapracované v kategorizácii pomôcok platnej od 1. apríla 2011

Zápisnicu si môžete stiahnuť z adresy: www.health.gov.sk

Po rozbalení zozipovaného archívu si pozrite súbory:
"KK-3-2011-zapisnica.rtf" - samotný text zápisnice kde sú pre diabetikov podstatné strany 7 a 8

"KomisiaExport_201107_D_20110316.xls" - tabuľka zoznamu zdravotníckych pomôcok pre diabetikov z úpravami na základe rokovania komisie

a súbor "cast_2_limity.rtf" - množstevné limity a preskripčné obmedzenia - pre diabetikov sú zaujímavé strany 14 až 18 (podľa číslovania na spodnom okraji strany)

Prečítajte si to čo je v týchto súboroch napísané, prosím Vás, veľmi pozorne. A potom porozmýšľajte či sa nepridáte k tým, ktorí sa rozhodli podať si prostredníctvom svojho lekára žiadosť o nadlimitný počet prúžkov do glukometrov...

Keď budeme "bombardovať" poisťovne takýmito žiadosťami o nadlimitné množstvo prúžkov do glukometrov vo veľkom počte, bude musieť Ministerstvo zdravotníctva SR urobiť nejaký systémový krok, aby tých žiadostí medicínsky podložených neostávalo veľa zamietnutých...

Ďakujem každému za prejavenú aktivitu pre priame zlepšenie svojej situácie a nepriamu pomoc aj pre iných diabetikov žijúcich na Slovensku.

DiabetikIvo

kamari,

to je fajn. Držím palce, aby si ich dostala aj o dva mesiace neskôr.

Poprosím Ťa o jednu vec. Požiadaj svoju doktorku o kópiu žiadosti a tiež aj o kópiu odpovede z poisťovne.

Zatiaľ si ich ulož a keď príde na to čas, tak Teba a aj ostatných ktorí žiadali a boli im priznané nadlimity a aj tých ktorým neboli priznané, vyzvem aby ste mi poslali oscanované žiadosti a odpovede z Vašich poisťovní a použijem ich (samozrejme iba s Vašim súhlasom :-) ) na ďalšie akcie pre dosiahnutie toho stavu, že nám poisťovne budú uhrádzať prúžky podľa toho ako ich ten - ktorý diabetik potrebuje.

Ďakujem.

kamari

Pripájam info ohľadom schválenia nadlimitu - žiadala som o nadlimitný počet prúžkov do glukometra z dôvodu skončenia remisie - teda lekárka tam napísala - prechod na intenzívny inzulínový režim - aj keď pred remisiou som ho mala tiež... ale schválili mi nadlimit vo výške 150+150, teda dostala som 300 ks prúžkov na 2 mesiace - pisťovňa UNION.

marec

tak je to ale sakra prace z tymi uradmi :) to mi pripomina spisovanie peticie za opravu rozbytych ciest na vychode sk :)

DiabetikIvo

=========================================
Výsledky rozporového konania k bodom februárovej hromadnej pripomeinky diabetikov Slovenska
=========================================

Zdravím všetkých, ktorí podporili februárovú pripomienku diabetikov SR k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok a tiež aj tých ktorí doteraz váhali a rozmýšľajú či podporovanie hromadných pripomienok má zmysel...

Ministerstvo zdravotníctva neakceptovalo ani jeden bod hromadnej pripomienky a preto sa v zmysle platných legislatívnych pravidiel vlády vo štvrtok 10. marca uskutočnilo rozporové konanie, na ktoré som bol pozvaný ako zástupca verejnosti, ktorého na zastupovanie a rokovanie so zástupcami ministerstva splnomocnilo 1626 občanov, ktorí svojim podpisom na podpisovom hárku, alebo svojim elektronickým hlasom podporili hromadnú pripomienku k návrhu kategorizácie č. S01648-OL-2011.

Závery z rozporového konania sú takéto:
==========
Hromadná pripomienka č.1 - návrh na zvýšenie limitov prúžkov do glukometrov:
"Množstevné limity na prúžky do glukometrov môžu byť zvýšené len po primeranom znížení ceny produktov uvedených v kategorizačnom zozname."

MZ SR hromadnú pripomienku č.1 neakceptuje, rozpor trvá a bude ho na svojom najbližšom rokovaní prejednávať Kategorizačná komisia.
===========

Hromadná pripomienka č.2- návrh na zmenu preskripčného obmedzenia na inzulínové pumpy:
"MZSR v spolupráci so zdravotnými poisťovňami a odbornou pracovnou skupinou pripravuje protokol na vyhodnocovanie klinickej účinnosti inzulínových púmp. Zmena indikačného obmedzenia je možná po vyhodnotení reálnych údajov získaných prostredníctvom tohto protokolu."

MZ SR hromadnú pripomienku č.2 neakceptuje, rozpor trvá a bude ho na svojom najbližšom rokovaní prejednávať Kategorizačná komisia.
=============
Hromadná pripomienka č.3 - návrh na zmenu spôsobu úhrady glukózoveho senzora:
"Pripomienka bude prerokovaná na zasadnutí Kategorizačnej komisie. MZ SR sa bude zaoberať hľadaním optimálneho spôsobu úhrady pre glukózový senzor."

MZ SR hromadnú pripomienku č.3 neakceptuje, rozpor trvá a bude ho na svojom najbližšom rokovaní prejednávať Kategorizačná komisia.
============
Hromadná pripomienka č.4 - návrh na zaradenie pomôcky Integrovaný glukózový systém ako ZFT (základný funkčný typ) typ pomôcky s plnou úhradou zo zdravotného poistenia:
"Úhrada integrovaného inzulínového systému je stanovená vo výške úhrady inzulínovej pumpy a glukometra."

MZ SR hromadnú pripomienku č.4 neakceptuje, rozpor trvá a bude ho na svojom najbližšom rokovaní prejednávať Kategorizačná komisia.
===========
Vo vyššie citovaných stanoviskách je medzi úvodzovkami citovaný text stanoviska MZ SR ku konkrétnemu bodu hromadnej pripomienky.

Zatiaľ nebudem písať žiadne svoje komentáre ku stanoviskám MZ SR k jednotlivým bodom hromadnej pripomienky, ktoré som citoval zo zápisnice z rozporového rokovania.

Dúfam, že sem napíše aspoň pár ľudí svoj pohľad na tieto výsledky a potom sem napíšem aj ja svoj komentár k rozporovému konaniu.

Ďakujem za všetky Vaše názory ktoré napíšete.

Ivan

DiabetikIvo

V stredu 2. marca 2011 ráno o 00:00 hod. sa skončilo pripomienkové konanie k návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok č. S01648-OL-2011.

Hromadnú pripomienku k tomuto návrhu kategorizácie podporili diabetici a ich priatelia a priaznivci v elektronickej forme cez Portál právnych predpisov 631 hlasmi a na podpisových hárkoch 995-timi hlasmi.

Spolu sme získali neuveriteľných 1626 podporujúcich hlasov.

Za podporu hromadnej pripomienky ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastili pripomienkového konania.

Na margo celkového dosiahnutého počtu podporujúcich hlasov mi nedá aby som nenapísal ešte jednu poznámku:

Ja pekné že sme dosiahli 1626 hlasov a po prvý krát prekročili (a riadne) hranicu 1000 hlasov.

Osobne by som však bol radšej, keby všetkých 1626 hlasov bolo vidieť na Portáli právnych predpisov, ktorý slúži všetkým našim legislatívcom a tiež aj nám - občianskej verejnosti na pripomienkovanie návrhov zákonov.

Prečo?

Preto, lebo teraz je z portálu vidieť, že túto pripomienku podporilo iba 631 ľudí!

O ďalších 995-tich, ktorí pripomienku podporili na podpisových hárkoch vedia iba tí ľudia z Ministerstva zdravotníctva, ktorým som posielal text hromadnej pripomienky aj s 34 stranovou prílohou zoskenovaných podpisových hárkov A ešte budú o nich vedieť členovia kategorizačnej komisie, ktorým ministerstvo dá text pripomienky na prerokovanie...

Chápete to?

Okrem ľudí, ktorí s hromadnou pripomienkou po získaní statusu "závažná pripomienka" musia pracovať, nebude nik iný z tých čo denno denne používajú Portál právnych predpisov ako svoju pracovnú agendu vedieť o tom, že túto hromadnú pripomienku podporilo v skutočnosti nie iba 631, ale až 1626 ľudí.

A to je, myslím, veľká škoda. :-(

DiabetikIvo

Dnes je posledný deň kedy môžete svojim hlasom prispieť na podopu hromadnej pripomienky diabetikov.

Zatiaľ sa cez Portál právnych predpisov nazbieralo 566 podporujúcih hlasov.

Tento počet síce stačí na to, aby bola pripomienka braná ako ZÁVAŽNÁ, teda na to, aby sa ňou muselo ministerstvo a kategorizačná komisia zaoberať, ale je to stále málo na to aby tento počet donútil kategorizačnú komisiu k tomu, aby akceptovala návrhy hromadnej pripomienky

PRETO NEOTÁĽAJTE A EŠTE DES POŠLITE SVOJ PODPORUJÚCI HLAS.

Pripomienku je možné podporiť dnes do 24:00hod.

DiabetikIvo

Ešte stále je možnosť zvýšiť počet hlasov podporujúcich februárovú hromadnú pripomienku.

Máme k dispozícii ešte cca 39 hodín.

Nie je to málo a preto treba tento čas využiť na 100%.

Pamätajte na to, že každý jeden podporujúci hlas zvýši vážnosť argumentov uvedených v návrhoch jedntotlivých bodov hromadnej pripomienky.

Ak ste ju ešte nepodporili tak je najvyšší čas tak urobiť.

Ďakujem za každý jeden podporujúci hlas.

DiabetikIvo

Stav počtu podporujúcich hlasov hromadnej pripomienky podaných elektronickou formou na Portáli právnych predpisov je dnes o 11:43 iba 541.

No, zdá sa, že je úplne zbytočné robiť niečo pre diabetikov na Slovensku, keď sa nedokážu zmobilizovať ani na podporenie hromadnej pripomeinky, ktorú aj v ich mene (nech si to priznajú alebo nie, pripomienka v prípade akceptovania kategorizačnou komisiou prinesie aj tým, čo ju nepodporili úžitok) niekto vypracoval a podal...

Ale čo už, žijem na Slovensku a musím akceptovať, že sme ako spieva Jaro Filip "národ holubičí" - čiže keď nám nasypete zrno, my ho radi vyzobeme, ale nečakajte od nás, že sa nejako čo i len pokúsime pričiť o to, aby bolo odkiaľ to zrno pre nás zobrať...

Viem, že tých diabetikov, ktorí podporili hromadnú pripomienku sa moje slová nedotkli, pretože oni nepatria do kŕdľa holubov!...
Ich si dovolím prirovnať k čajke Jonathan Livingstone, ktorá sa dokázala odpútať od svojho kŕdľa s nepružným, pokrok potláčajúcim postojom k životu a našla si svoju vlastnú cestu životom.

DiabetikIvo

nefr,

lekári naozaj veľmi dobre vedia o ekonomickej výhodnosti prevencie...

Lenže lekár je buď zamestnancom nejakého zdravotníckeho zariadenia (poliklinika, nemocnica...) alebo funguje ako súkromný lekár špecialista (v prípade diabetológov).

A problém v oboch prípadoch je v peňažných zdrojoch...

Tvoj lekár by Ti určite rád predpísal také množstvo prúžkov, ktoré potrbuješ, ba pre istotu aj trochu viac. Rád by Ti dal najmodernejšiu pumpu aká existuje na svete. Rád by ťa vybavil presným kontinuálnym meraním glykémie s dostatočným počtom senzorov...

Lenže...

Lekár nemá dostatok prostriedkov na to, aby mohol pre svojich pacientov z nich platiť lieky a zdravotnícke prostriedky.

A preto je napríklad v pripomienke č.3 návrh na zmenu spôsobu úhrady glukózového senzora zo spôsobu A, ktorý je teraz na spôsob I.

A - znamená že ide o pomôcku určenú pre ambulantnú starostlivosť. Čiže glukózový senzor môže lekár dať pacientovi iba v ambulancii. A to v praxi znamená, že ho musí najprv zakúpiť, dať pacientovi a až potom môže žiadať poisťovňu o úhradu pomôcky, ktorú dal pacientovi...

Kdežto spôsob úhrady I (alebo aj S), ktorý platí napríklad pre prúžky do glukometra nezaťažuje lekárovú ambulanciu, pretože pri takto uhrádzaných pomôckach lekár vypíše poukaz a pacient si na jeho základe vyberie pomôcku v lekárni, alebo výdajni zdravotníckych pomôcok. Kolobeh peňazí v tomto prípade nezaťažuje rozpočet ambulancie lekára.