Prosím Vás o rady mám 15 ročnú dcéru a ako som sa dozvedela už mala sex. Máme celkom dobrý vzťah ale nehovorí mi všetko. Keď so to zistila nenakričala som naňu ale som sa s ňou porozpráavala. Neviem ako sa mám ku nej správať proste strašne ma sklamala ale nedávam to najavo.Rozprávať sa o tom nechce. Dúfam že mi niekto poradí kto mal doma pubertiačku. Ďakujem
15 rokov a sex
kup jej radsej kondomy lebo povedat si isto neda. a ked vyvedie nejaku kokotinu tak sa potom zbada
Ahoj
neviem preco sa tu pohorsujete nad tym ze ma iba 15 rokov chela by som vidiet Vas v jej veku. Presne viem o com pise jej matka sama som si tym presla. Viem ze nie je spravne sa jej na to stale pytat. Podla mna by ste mali zajst na prehliadku ku gynekologovy poziadat ho aby jej dal nejaku prednasku on, samozrejme bez pritomnosti rodicov. Ona je v takom veku ze uz potrebuje vlastne sukromie a ma vlastnu hlavu hoci ma iba 15. Taktiez nieje zla aj nejaka literatura co sa tyka pohlavne aktivnej mladeze. Ja som takto postupovala pri svojej dcere a dnes ma uz 26 rokov, uspesne ukoncenu vysoku skolu, pred rokom sme urobili nadhernu svadbu a teraz ocakavame krasneho vnucika ci vnucku :}
Tak draha mamina nech sa rozhodnes akokolvek nezabudaj ze ak jej budes casto klast otazky co sa tyka jej sexualneho zitia moze sa ti vzdialit, stale je lepsie ak sa snou o tom porozprava neutralny clovek ktory je nezaujaty a vie danu sitaciu zhodnotit.
Zelam vela stastnych rokov.
Ak sa už rozbehla, tak Ty jej (ľudovo povedané) ruku na "nej" neudržíš. Určite nič nezakazuj, ale v pokoji sa porozprávaj o následkoch, ktorých si musí byť vedomá. Potom Ti ostáva dúfať, že je zodpovedná, ako aj jej priateľ a budú obaja rešpektovať možnosti antikoncepcie, zároveň ju aj používať.
Nechce sa mi veriť, že teraz to u mladých ľudí, vlastne ešte detí spôsobujú len hormóny. Že len kvôli ich včasnému prebúdzaniu blbnú skôr, ako by mali. Výhovorky typu " sex je tu a vždy bol", alebo "sexuálne sme vyspelí a tak prečo to neskúsiť", sú scestné. Telesne už možno na to majú, ale duševne im toho veľa chýba. Mám 12 ročnú dcéru a dúfam, že ma v 15-tich neprekvapí s niečim podobným čo Tvoja, ale tak musím rátať so všetkým.
Tak jej skus zdoraznit, ze ci si uvedomuje ze moze otehotniet (aj napriek antikoncepcii) a ci si uvedomuje aj vsetky dalsie nasledky. Ci by bola schopna sama sa postarat o dieta (bez pomoci vas rodicov!), lebo to by bolo jej dieta a nie vase! Ci by mu mala za co kupovat jedlo, lieky, oblecenie, ci by s nim mala kde byvat.. A myslim ze rychlo pochopi, ze to nove dobrodruzstvo zvane sex je sice velmi pekne, ale aj dost nebezpecne (a to uz na cely zivot, kedze dieta jej ostane uz navzdy). A ze tiez, ze by mala pockat aspon do maturity. Po nej by to uz nebola taka katastrofa. Ved takto moze skoncit tak, ze ani strednu skolu nebude mat ukoncenu, ze ostane bez maturity. Ked jej to takto vykreslis tak sa jej to podla mna zacne premietat v hlave vzdy ked pojdu mat sex a ver mi, ze uz sa do toho nebude tak hrnut. Aspon dufam :) A mozem ti povedat, ze na mna tato predstava vzdy v tom veku zabrala ;) A to som na nu prisla sama, ani mi ju nemusel nikto hovorit..
A len je hlavne nehovor veci typu: A co si pomyslia ludia (susedia a ini), lebo tym u nej vyvolas pocit ze ti nejde o nu, ale o seba. A by sulozila uz len z prinpinu a naschval!!!
no ked to uz zacala robit, urcite s tym neprestane, to ti len tak hovori...
Ano asi som sklamana z toho, že mi to nepovedala ale ja sa jej snažiť dohoriť aby to už teraz viac nerobili a ona mi stale že v pohode už to robiť nebudem. Ale ja som jej asi prestala veriť hoci jej nedavam najavo že jej neverim ale ona stale že sa iba vypytujem. Tak ja neviem či robím zle ked sa vypytujem ale podľa mňa nech vidí že mám záujem čo robí a kde chodí.
Ale ona práveže ani vonku veľmi nechodí tak ja potom nechápem tej jejˇ"láske"
Nerozumiem z čoho konkrétne sa cítiš sklamaná. Či z toho, že sex mala alebo z toho, že ti o tom nepovedala.
Niekedy ma udivuje naivita rodičov, ktori, aj ked vedia, ze mladi zacinaju so sexom 15-16 rocni, si myslia, ze to len vsetci ostatni a ich potomok urcite nie. Sex je prirodzena vec a akonahle mlady clovek dosiahne pohlavnu zrelost, zacne ho to k opacnemu pohlaviu a k sexu tahat. S tym nic nenarobime. Nastastie dnes existuje antikoncepcia o ktorej ju nalezite poinformuj, prip. vezmi ku gynekologicke na prvu prehliadku. Je nacase.
Presne zalezi na to, ci je vo vztahu, alebo nie. dnesna mladez sa s tym strasne ponahla, netusim preco, ale s tym clovek nic nenarobi. Ja ani neviem ako si moze 15 rocne dievca sex uzivat, je to len fakt o tych hormonoch. Dolezite je aby bola dostatocne zodpovedna, aby nedoslo k nezelanemu otehotneniu. Skus sa ako matka na to povzniest a porozpravat sa s nou o tom kamaratsky. Hoci viem, ze to je pre teba ako matku sklamanie, ale zial, mladez je uz dnes vpredu...
tak to ty nezavidim ale mas pravdu krikom nic neviriesis ale ties ignorovanim nic neviriesis
bud rada ze ma aspon tych 15, naozaj! lebo v dnesnej dobe uz je to bezne pre 13rocne poznam takych vela bab a je to strasne!