Vie mi niekto /najlepšie odborník/ odpovedat na otázku, či je možné pri nedostatočnej hygiene na kolonoskopickom vyšetrení /príp. aj pri rektoskopii/ preniesť tiež nádorové bunky z jedného pacienta na druhého a ochorieť tak? /prenosom priamo do čreva alebo aj ďalej krvonou cestou a následným uchytením/, poprípade i použitím tej istej toalety po kolono vyšetrení, ak by tam ostali nespozorované hvyšky hlienu, či krvi? /pretože pri pokusoch na zvieratách sa im tieto bunky tiež musia inplantovať. Čítala som tiež, že jedným z možných rizík pri týchto vyšetreniach je aj infekcia...Tiež by ma zaujímalo, či sa ten istý videokolonoskop /aj rektoskop/ používa na vyšetrenie všetkých pacientov objednaných v ten deň a aká je sterilizácia či dezinfekcia týchto prístrojov /ako a čím, a tiež či je to dostatočné aj na zničenie nádorových buniek. Prosím o príspevky, aj odborné vysvetlenie. Ďakujem
KOLONOSKOPIA-obavy
..potkanom..
Bemili:nemyslím si,že rakovina sa dá chitiť pri takomto vyšetrení,je to hlúposť.Ja som nie raz mala na rukách krv takto chrých ludí a som ok!!!To že tvoja kamarátka dostala pleseň,nemyslím,že to bolo po použití rektoskopu,alebo kolonoskopu,na WC si nikdy v nemocnici nesadám,nech sa deje čokolvek,tie okolo hygieny chodia len raz denne(aj to je asi vela).Takže mohla dostť niečo tam.Máš zbytočné obavy,naozaj je dezinfekcia kvalitná týchto prístrojov!!A rakovinu potranom implantovali inak
ethel:vdaka ti ethel.len potom nechápem, preco sa kamarátka po kolono nakazila pliesnou/črevnou/?pouzitím tej istej toalety, co pacient pred tým?ja som zatial absolvovala rektoskopiu.Dezinfekcia rektoskopu prebieha podobnym sposobom,alebo je menej prísna? Nevieš mi náhodou odpovedat na otázku,či sa dajú prenášat aj nádorové bunky z človeka na človeka/nejakým sposobom,napr.zlou hygienou, krvnou cestou, niektorými vyšetreniami, použitím kontaminovanej toalety a pod./?alebo aspon kto by mi na to vedel odpovedat? sledovala som totiž relaciu, kde tieto bunky implantovali pokusnym zvieratam, aby ich nakazili. dovtedy som si myslela, že sa to prenášat nedá. a teraz sa koli tomu bojím niektorých vyšetrení/napr.kolonoskopia,rektoskopia a pod.../
emili-na väčšine pracovísk majú špeciálnu nádobu do ktorej sa to namáča,namáča sa aj optika až po časť,ktorá ide do elektriky...laicky vysvetlené..prístroj sa dezinfikuje od 5-15 minút,nesmie sa dlhšie,lebo tá tekutina je taká silná,že rozožerie aj fibroskop.Takže sa neboj,že by na nej ostalo niečo živé...hi..
Neviem,či majú viac fibroskopických zariadení na jednotlivých pracoviskách nakoľko sú velmi drahé.Ale myslím že po dva určite majú...neboj sa..
ethel:dakujem pekne za vysvetlenie dezinfikácie kolonoskopu.a kto to dezinfikuje? sestricka?dufam ze kazdá rovnako zodpovedne. to sa tam namáča aj tá videooptika/kamera/?A tá špeciálna cievka či kefka na vzorky, to je jednorázová záležitosť-to sa vymiena?bola som už na rektoskopii-ten sa tiež dezinfikuje rovnakým sposobom??Ešte by ma zaujímalo,či sa to vydezinfikuje tak rýchlo, kedze pacienti idú na tie vyšetrenia jeden za druhým hned v jeden a ten istý den, teda či sa používa jeden a ten istý prístroj,alebo sa na dalsieho pacienta použije už vydezinfikovaný iný prístroj, kým sa ten predtým odosle na dezinfekciu? Kolko asi trvá tá dezinfikácia?
tiny: ano, iste je tam dezinfikácia.....ale moze sa stat, ked sa kamaratka nakazila po kolono pliesnovym ochorenim, tak mam strach ci sa takto nedaju prenasat aj nadorove bunky, kedze aj pokusnym zvieratam sa bezne inplantuju....ja uz som bola na rektoskopii-dufam ze to tiez dezinfikuju, ale ako?to neviem
emili:fibroskop sa dezinfikuje po každom použití špecialnym prípravkom určeným len pre tieto vyšetrovacie zariadenia.Má velmi silné dezinfekčné účinky,ktoré sa dajú prirovnať až ku sterilizácii.Fibroskop sa najprv mechanicky očistí pod tečúcou vodou a ko zvonku tak aj zvnútra špeciálnou kefkou.Potom sa namočí na niekolko minút do toho prípravku a nasaje sa dnu tá tekutina.Po "vymočení" sa fibroskop opäť opláchne pod tečúcou vodou.Vzorky sa odoberajú Zasunutím špeciálnej cievky na konci ktorej sú buď klieštiky alebo kefka.Vzorka sa tak vyberie a vo fibroskope neostáva.Jeden fibroskop sa používa na črevo,iný na žalúdok,iný na plúca.
ja som o tom začala rozmyslať az ked som to mala už za sebou no dosť neskoro ale mysím ze to není až také hrozné ako píšeš ja si myslím že to čo používajú do hrdla na gastro používajú rovnako do čriev takže tam ta dezinfikácia musím byť