Neviem co chcem - praca vs. skola

Príspevok v téme: Neviem co chcem - praca vs. skola
Anezka23

Ahojte vsetci.
Prosim poradte mi. Mam 23 rokov, co je uz dost rokov na to, aby som vedela co v zivote chcem robit. No ja mam pocit, ze stale bludim. Od ukoncenia strednej skoly som este nemala poriadne stale zamestnanie, nemam ziadnu poriadnu prax. Uz som z toho zufala. Isty cas som bola v zahranici, potom som bola dlhsie nezamestnana, neskor som mala zamestnanie, ktore trvalo len niekolko tyzdnov. A nakoniec som sa rozhodla na VS. Som tu len prvy semester,a mam pocit,ze to nie je ono,ze by som chcela robit v zivote nieco ine...Mat taku pracu, ktora ma bude naplnat...Trebars pomahat ludom...
Vela ludi ma vo VS podporuje, a ja mam pocit, ze to asi nie je ono, bojim sa toho, ze ked to necham, tak co ak znova, ked pojdem na nejaku skolu al. pracu, tak budem mat take pocity, ze to nie je ono?
Bojim sa to nechat, pretoze vela ludi ma vo VS podporuje, a zaroven sa bojim toho, ze neskor mozem lutovat, ze som to nechala...nevyznam sa v sebe, uz som zo seba fakt zufala..Prosim poradte mi.

Slobodna

tak si urob nejaký kurz, napr. ak chceš pomáhať ľuďom urob si kurz červeného kríža na opatrovateľku a choď pracovať do zahraničia. Tieto veci jednoducho musíš efektívne spojiť(vzdelanie+práca) jedno bez druhého nie je možné, síce je, ale nie na bohvieakej úrovni. Mne sa po strednej tiež nechcelo ďalej študovať, chcela som pracovať, vystriedala som rôzne zamestnania a trvalo mi pekných pár rokov, kým som zistila, aké dôležité je pre mňa vzdelanie. Takže sa vraciam na VŠ. No ja som si popri tom ako som pracovala robila rôzne kurzy, či už jazykové, pc alebo iné, aby som mohla dostať lepšiu prácu. Dnes je taká doba, ak sa nemieniš neustále vzdelávať, reagovať pružne na požiadavky trhu, máš smolu.

ivana45

Anezka, v zahranici si pracovala? Alebo - co si robila? To ti sedelo ?
Pozri, dnes vela (mozno vacsina) ludi studuje VS a ziskava vzdelanie pre pracu, o ktorej ma pochybnosti alebo rovno aj vie, ze to nechce robit.
Chcu titul a chcu odlozit cas, ked sa budu dennodenne zapajat do pracovneho procesu. Poznam niekolko studentov pedagogiky, ani jeden nechce ucit. Tak sa netrap a ak trocha mozes, vydrz tam, kde si.
Na miesta, ktore donedavna zastavali SŠ (SS vyzeralo desne :-) ), sa prijimaju VS. Takze VS potrebujes.
Na druhej strane je smutne, ze titul pomaly straca vyznam. Ale pretoze ho budu mat ostatni, potrebujes ho aj ty.
Je smutne, ze je coraz viac studentov, u ktorych VS znamena vyhodene peniaze a strateny cas. Okrem toho, obsah a uroven VS su stale horsie. Cest vynimkam.

jajkafr

Anezka23
ak budeš rozmýšľať takým spôsobom akým rozmýšľaš tak sa ani neuplatníš... nájdi si v tom čo robíš nie čo čo ťa baví... ak ťa baví kreslenie tak kreslí... kto povedal, že sa neuplatníš? Ak niečo chceš tak to dosiahneš... jeden človek mi raz povedal dôležité je vedieť čo v živote chceš a dosiahneš to... tak sa toho drž... nepozeraj na to čo nechceš, ale pozeraj a predstavuj si to čo chceš... neverila by si ale funguje to neskutočne... ja som chcela študovať tiež módne návrhárstvo ešte na základke aj ma tam prijali mamka ma odradila že budem krajčírka šla som na zdravotku a neľutujem našla som sa v tom, ale keď som chcela ísť na módne návrhárstvo plánovala som že si spravím vysokú a budem učiť výtvarnú... ak budeš šikovná môžeš pracovať v divadle, robiť kostimérku pre filmy... dôležité je to, aby ťa to bavilo... držím palčeky

Anezka23

Jajka001: studujem textilne a odevne navrhastvo-Liberec.Kedze mam rada kreslenie,myslela som, ze to je nieco pre mna...Ale mam pocit, ze ma to nenaplna a neviem ci sa s takou skolou niekde uplatnim...

veves

ale snad to este vydrzim...:)zmena skoly nepripada do uvahy, pretoze taky obor este nevymysleli aby som bola spokojna a nerada sa vzdavam.

veves

no, nespoliehala by som sa na to ze ta snad niaky predmet aspon jeden bude bavit.... som na tom podobne a VS je pre mna utrpenie lebo su to len keci keci keci. Ale treba zatat zuby a drzat drzat drzat...je to uz len par rokov...
a nikde nie je pisane, ze to co vystudujes musis robit /teda ak to neni lekarina/. Nakolko je to s pracou teraz vsade naprt a skola ti ide, tak je to lepsia moznost...
a ak by sa ti nahodou niaka praca pritrafila, tak studuj dialkovo a aj pracuj:)ako ja a nervy mam po roku v riti:)

jajka001_

skus zmenit skolu - co studujes? alebo sa popri skole zapoj do nejakych dobrocinnych projektov, ak hladas nieco , co ta naplni, ak chces pomahat ludom. ono moze byt ze teraz mas chut pomahat ludom, no take zamestnanie zvycajne nebyva financne dostatocne ohodnotene a budes nutena robit nieco co ta nebavi, aby si si zarobila.

xy:)

kopec ludi nerobi to co chce, vyberie si inu skolu ako ho bavi. treba zatat zuby, dat skole sancu, mozno sa casom objavia predmety kt. sa ti budu pacit, ak silou mocou citis, ze chces nieco ine, tak vyskusaj, s tym, ze zase mas rok strateny.