Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

som tehotna - kedy to povedat v zamestnani?

Príspevok v téme: som tehotna - kedy to povedat v zamestnani?
dzejn

Ahoj, chcela by som vediet vas nazor na to, kedy oznamit zamestnavatelovi, ze som tehotna. Som v 8. tyzdni a teda este nie je vsetko vyhrate, takze zatial to vie iba zopar najblizsich. Zaroven som v novej praci v skusobnej dobe, ktora mi konci koncom februara. Dietatko ma pre mna uplnu prioritu, ale robim si trosku starosti, ako to v praci vezmu, ze mi zrovna skonci skusobna doba, ked im to oznamim ... ako to bude vyzerat :o(

sisa279

No tak môj názor je iný. Je podľa mňa fer, ak to zamestnávateľovi povieš už teraz. Nakoľko nič tým, že mu to povieš po skúšobnej dobe nevyriešiš. Neviem akú máš robotu, ale ak ju nebudeš môcť vykonávať a zamestnávateľ nemá možnosť preradiť ťa na inú, aj tak skončí tvoj PP /predpokladám, že dohodou / a ak nie, tak to v robote vydržia kým nepôjdeš na materskú, ale pozor ak sa nevrátiš z materskej / t.j. tušim po 28 týždňoch,lebo po tejto dobe do 3 rokov je to rodičovská dovolenka / zamestnávateľ nie je dlhšie povinný držať ti púvodné miesto .A čo sa týka materskej i rodičovskej, tak tú ti vypláca SP a nie zamestnávateľ.

viwik

ja som vo februari zistila ze som tehotna, a v praci som bola na dobu urcitu do konca aprila, sice som to najprv tajila, ale v mojej praci som mala chodit do mrazaku, stale robit v zime a dvihat tazke veci, tak som sa bala o babätko, tak som to nakoniec veducej povedala. Vyhodili ma ani ockom nemrkli, je to strasne nespravodlive, stat by mal tehotne zeny chranit, tak preco to tak nie je? Teraz keby ze nezijem z priatelom, tak som vazne nahrana, tehotnu ma nezamestnaju nikde a mozem si ist piskat. Kedze nemam od skoly odpracovany ani rok, mi chyba 12 dni, tak je otazne, ci vobec budem mat normalnu matersku.

dzejn

ste zlati, cenim si kazdy nazor a radu ... prave o to ide ze ja mu to chcem povedat, ale som si vedoma okamziteho vyhadzovu, kym som v skusobnej dobe. O babo sme sa snazili uz 3 roky a teraz to prislo ako blesk z jasneho neba, nebolo to nijako spojene s novou pracou. Takze chcem pockat po skonceni skus. doby a povedat to vtedy, jedine, ze to bude blbo vyzerat, akoby som na to prave cakala, pritom sa nam zadarilo nahodou cca 10 dni, co som nastupila do novej prace.

beskyd

sasa, nie je nikde napisane kedy mu to treba povedat ale ked mu to nepovies, neplynu ti z toho tehotenstva tie benefity. napriklad ako som spominal, ked si tehotna, si chranena pred vypovedou ale len ked o tom zamestnavatel vie, inak ti moze dat vypoved za rovnakych podmienok ako keby si tehotna nebola atd.

Sasa564

V tvojom prípade by som mu to tiež povedala až po skušobnej dobe ale nemusíš hneď môžeš aj o mesiac, dva.
Ja ak som bola tehotna povedala som to zamestnavatelovi až keď som bola v šiestom mesiaci.
Je zakon aj nato dokedy to treba zamestnavatelovi povedať? Neviem o tom.

beskyd

fuha, tak na mieste tehotnej zenskej v skusobnej dobe by som to urcite nehovoril lebo ked si zamestnavatel zrata 2+2 tak ta vyhodi aj zo dna na den a nemusi ti vobec vysvetlovat ze preco. zakonnik prace dost chrani tehotne zeny. napriklad ked mu oznamis ze si tehotna hned po skonceni skusobnej, tak si z titulu tehotenstva chranena pred vypovedou, aj pocas materskej a rodicovskej dovolenky.. ako tehotna a matka decka do 15 rokov mas x prav vo vztahu k uprave pracovneho casu na ziadost, ak vykonavas pracu ktora ma vplyv na tehotenstvo, zamestnavatel ti na zaklade lekarskeho posudku musi riesit upravu pracovnych podmienok a ak ta nahodou nebude moct nikam preradit tak ti musi dat volno s nahradou mzdy, preplacat ti lekarske prehliadky suvisiace s tehotenstvom, ked budes mat male dieta, musi ti ospravedlnovat cas na jeho osetrovanie, sprevadzanie k lekarom a dalsich x veci. potom sa este cudujte preco vam zamestnavatelia platia menej ako chlapom, tak tu je odpoved ze presne pre toto, lebo skonci vam skusobna a ked mu date oznam ze cakate decko tak sa z toho moze aj zjancit a po materskej/rodicovskej dovolenke vas musi este aj zobrat na miesto kde ste zacali aj ked pracovne ste za ten cas stagnovali a nic mu nepriniesli okrem trablov.

alicagg

Ak nemas pracu, ktora by nejako ohrozovala tvoje tehotenstvo, tak urcite az po skonceni skusobnej doby .. inak ta fakt moze vyhodit zo dna na den, potom uz nie.

jaLENja

Záleží na tom, o akú prácu ide a ako prebieha zatiaľ tehotenstvo... Ja som to v práci oznámila už v 5.tt ale to z dôvodu, že som od začiatku bola riziková...
Avšak v tvojom prípade by som to oznámila až po skončení skúšobnej doby, pretože v skúšobnej dobe ti môže zamestnávateľ v snahe zbaviť sa neskoršej povinnosti vyplácať ti materskú prepustiť aj bez dôvodu. A nebudeš mu to môcť dokázať, že to bolo práve pre toto...
Ak nemáš fyzicky náročnú prácu, ktorá si nevyžaduje tvoje preloženie na inú činnnosť, počkaj až do 12.tt alebo sa poraď o tom s lekárom...