Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Očný tlak.... ako sa prejavuje a ako sa lieči...?

Príspevok v téme: Očný tlak.... ako sa prejavuje a ako sa lieči...?
okotlak

ahojte mám zníženú funkcu šž. a čítala som že to môže mať niečo spoločné s očným tlakom.. traz ma dosť často bolí hlava, a aj oči a nad očami... a viem že ked som bola mlada mi lekár povedal že niečo mám s tlakom vtedy som to nechápala.. teraz chcem ísť k očnému kedže som tam nikde nebola tak sa pýtam ako bude prebiehať vyšetrenie a ako sa dá liečiť zvýšený očný tlak dakujem

Súvisiaci obsah

monnnny

ahoj ja mam glaukom alebo zeleny zakal je to vysoky ocny tlak doktorka mi to zistila minuli rok a vravela ze vedsinou je to geneticke ale nema to nik z rodiny pytala sa pretoze som dost malda na to aby som mala taky vysoky ocny tlak a ani nepijem alkohol a nefajcim,nepijem kavu lebo ze aj to by mohlo sposobit ale nevedela. Tak povedala ze by bolo dobre prist rano a kazdu hodinu by mi merala tlak tak jedemn den som tam bola od pol 8 do pol 1 a na druhy den od pol1 do pol 3 hodiny ale tlak som mala stale vyssi tak ma poslala na podrobnejsie vysetrenie k inej doktorke ktora sa glaukomom zaobera. Robila mi rozne vysetrenia nic bolestive a potvrdila ze na jednom oku je to horsie a na druhy den som isla k svojej ocnej lekarke predpisala mi kvapky ktore si kvapkam stale kazdy dem rano aj vecer.Prve 4mesiace som tam chodila kazdych 28dni predpisovat kvapky lebo kazde ocne kvapky ktore zacnes pouzivat a uz si ich otvorila posobia iba 28dni. No a v decembri ked som bola tak tlak sa mi malinko znizil ale nic moc tak mi predpisala ine kvapky ale uz na 3mesiace a potom zas na kontrolu a predpisat kvapky a to uz stale budem musiet brat tie kvapky a raz za rok aj ktej druhej doktorke na to podrobnejsie vysetrenie. Moja ocna lekarka mi dala letak o tejto chorobe ked som citala urcite veci tak som plakala pretoze sa to neda liecit iba pozastavit a vrati sa to a ked sa to zisti neskoro a nelieci sa clovek moze oslepnut a toho sa strasne bojim tie kvapky beriem poctivochodim na kontroli. A uz nemam tak unavene oci,nebolia ma. Tak chod si cim skor

neva

Očný tlak sa meria pomocou bezkontaktného tonometra-do oka vám pri meraní fukne vzduch, ďalej pomocou aplanačného tonometra-priložením takého kužela na oko po lokálnom znecitlivení oka, alebo priložením klasického Schitzovho tonometra na oko po lokálnom znecitlivení.
Lieči sa len kvapkami, častokrát až do konca života.

Akútny glaukóm:
* náhla bolesť očí,
* červené oko,
* zahmlené videnie, dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov,
* nauzea, dávenie.

Chronický glaukóm:
* často žiadne príznaky,
* potreba častej výmeny okuliarových skiel,
* neschopnosť očí prispôsobiť sa tmavým priestorom,
* koncentrické zúženie zorného poľa,
* zahmlené videnie,
* dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov,