Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Očný tlak.... ako sa prejavuje a ako sa lieči...?

Príspevok v téme: Očný tlak.... ako sa prejavuje a ako sa lieči...?
okotlak

ahojte mám zníženú funkcu šž. a čítala som že to môže mať niečo spoločné s očným tlakom.. traz ma dosť často bolí hlava, a aj oči a nad očami... a viem že ked som bola mlada mi lekár povedal že niečo mám s tlakom vtedy som to nechápala.. teraz chcem ísť k očnému kedže som tam nikde nebola tak sa pýtam ako bude prebiehať vyšetrenie a ako sa dá liečiť zvýšený očný tlak dakujem

Súvisiaci obsah

nicooo

hmm tak ja beriem už lieky na štitnu žľazu a to mám na celý život..a ešte ked budem aj an oči si kvapkať.. tak čo už. len dufam že nebudem mať okuliare.. teda neni som proti nim... ael tak lepšie ked ich nepotrebujem ako ked ich potrebujem ... tak tam behnem na další týžden ten očnej lebo teraz toho máme v škole veľmi veľa... dakujem vám za príspevky

monnnny

ahoj ja mam glaukom alebo zeleny zakal je to vysoky ocny tlak doktorka mi to zistila minuli rok a vravela ze vedsinou je to geneticke ale nema to nik z rodiny pytala sa pretoze som dost malda na to aby som mala taky vysoky ocny tlak a ani nepijem alkohol a nefajcim,nepijem kavu lebo ze aj to by mohlo sposobit ale nevedela. Tak povedala ze by bolo dobre prist rano a kazdu hodinu by mi merala tlak tak jedemn den som tam bola od pol 8 do pol 1 a na druhy den od pol1 do pol 3 hodiny ale tlak som mala stale vyssi tak ma poslala na podrobnejsie vysetrenie k inej doktorke ktora sa glaukomom zaobera. Robila mi rozne vysetrenia nic bolestive a potvrdila ze na jednom oku je to horsie a na druhy den som isla k svojej ocnej lekarke predpisala mi kvapky ktore si kvapkam stale kazdy dem rano aj vecer.Prve 4mesiace som tam chodila kazdych 28dni predpisovat kvapky lebo kazde ocne kvapky ktore zacnes pouzivat a uz si ich otvorila posobia iba 28dni. No a v decembri ked som bola tak tlak sa mi malinko znizil ale nic moc tak mi predpisala ine kvapky ale uz na 3mesiace a potom zas na kontrolu a predpisat kvapky a to uz stale budem musiet brat tie kvapky a raz za rok aj ktej druhej doktorke na to podrobnejsie vysetrenie. Moja ocna lekarka mi dala letak o tejto chorobe ked som citala urcite veci tak som plakala pretoze sa to neda liecit iba pozastavit a vrati sa to a ked sa to zisti neskoro a nelieci sa clovek moze oslepnut a toho sa strasne bojim tie kvapky beriem poctivochodim na kontroli. A uz nemam tak unavene oci,nebolia ma. Tak chod si cim skor

neva

Očný tlak sa meria pomocou bezkontaktného tonometra-do oka vám pri meraní fukne vzduch, ďalej pomocou aplanačného tonometra-priložením takého kužela na oko po lokálnom znecitlivení oka, alebo priložením klasického Schitzovho tonometra na oko po lokálnom znecitlivení.
Lieči sa len kvapkami, častokrát až do konca života.

Akútny glaukóm:
* náhla bolesť očí,
* červené oko,
* zahmlené videnie, dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov,
* nauzea, dávenie.

Chronický glaukóm:
* často žiadne príznaky,
* potreba častej výmeny okuliarových skiel,
* neschopnosť očí prispôsobiť sa tmavým priestorom,
* koncentrické zúženie zorného poľa,
* zahmlené videnie,
* dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov,