Vite mi poradit, je mozne ziskat od psychiatra predpis na AD liek zo zahranicia (napriklad z UK) , teda na liek ktory sa u nas nenachadza v databaze, nie je u nas registrovany ? Moze ma psychiater dalej takymto liekom liecit ? Aky je tam postup ? Dakujem.
Potrebujem predpis na liek, ktory u nas nie je
Je mozne predpisovat aj neregistrovane lieky, ale je to komplikovana procedura. Lekar musi napisat ziadost na Min zdravotnictva ziadost o suhlas s podavanim neregistrovaneho lieku- tam musi zdovodnit preco o to ziada a ci nie je u nas liek, ktory je rovnocenny. Ak ma suhlas z MZ (odpoved trva 2-3 tyzdne a platnost moze byt na 4-6 mesiacov), potom musi napisat ziadost na poistovnu o uhradu neregistrovaneho lieku (odpoved cca 2 tyzdne, platnost zvycajne na 4-6 mesiacov a definovany pocet baleni), potom moze liek objednat a predpisat. Ked platnost ziadost vyprsi, moze zacat so ziadostami zase. Pochybujem, ze psychiatri si zvyknuti vypisovat tieto ziadosti. V onkologii je to bezne, ale dost na nervy.
Prozac je na slovenskom trhu pod nazvom Magrilan.
myslim, ze sertralin je skoro to iste. Doktor mi vravel, ze ma rovnake ucinky
ide o prozac?
Viem, ze v Cechach akceptuju slovenske recepty na lieky, ktore u nas nie su-napriklad Antabus. Samozrejme pacient si ich plne hradi. Podobne akceptovali aj madarsky a polsky recept u nas, stretli sme sa aj s talianskym.
nie je to možné.A v UK sa nedá kúpiť bez receptu?
A o aky liek ide?
nie je to mozne.
no prave problem je, ze alternativny liek k tomu co potrebujem u nas nie je.
asi bude dobre zistit si ucinnu latku v lieku a predpisat alternativny liek obsahujuci tu istu latku, registrovany u nas.