Anestéza u zubára

Príspevok v téme: Anestéza u zubára
anka-janka

Práve som tu čítala nejaké témy o zuboch a tak ma napadlo, že ako je možné, že jeden zubár dá človeku injekciu a vytrhne mu zub uplne bez bolesti a druhému može dat aj tri injekcie a stále citi bolest pri trhani? Čo maju iné injekcie, alebo slabšie, alebo to nevedia pichnuť do správneho miesta, alebo čo???

zogy

V piatok som bola u zubára kde mi pichol injekciu aby mi miesto umŕtvil. No od vtedy mám stŕpnutú časť úst. Chcela by som sa spýtať či je to normálne. Poprípade ako dlho môže táto stŕpnutosť trvať.

Eva531

Anesteza moze byt intraligamentova, zvodova a mozno existuju este aj nejake ine... Co sa mna tyka, ja si pytam injekciu pred kazdym vrtanim, ved preco by som mala trpiet, ked nemusim. U mna, podla toho, co som si vsimla, to bolo tak, ze intraligamentova zabrala okamzite a davali mi ju vtedy, ked mi odstranovali nervy, ale aj vtedy, ked mi opravovali mensie kazy, pri ktorych sa to zaobislo bez odstranovania nervov. Zvodovu som zase dostala vtedy, ked sa trhal zub. Pri zvodovej bolo potrebne par minut pockat, kym to strpne. Pri intraligamentovej nebolo treba vôbec cakat a nemala som ani nic strpnute.

Janulik33

zubaarko,
dakujem za povzbudenie, moc to pre mna znamena. Ludia z mojho okolia sa na mna totiz pozeraju, ci som normalna, ze si idem dat tak ublizit a ze za to este aj zaplatim 50€. Tolko by ma to malo stat.
Manzel ma tiez taky zub ale chodi k inemu zubarovi a ten mu povedal, ze pokial je to v klude, netreba do toho zbytocne rypat. No a kolega v praci ma ineho zubara ako ja a tiez ma taky problem so zubom a jeho zubar ho tiez posiela dat si to vybrat. Ma ist k tomu chirurgovi, co tam idem aj ja.
No kedze s tym nema zatial problem povedal, ze si pocka na to, ako to zvladnem ja a potom sa aj on objedna.
No chapes?? Co som ja nejaky pokusny kralik...? Preco sa chlapy tak boja??
Nemalo by to byt naopak??
No a este jedna vec by ma zaujimala. Moj zubar mi kazal prist si k nemu v tom tyzdni, ked mi to budu vyberat pre recept na antibiotika, kt. mam zacat uzivat uz den pred tym. To mam fakt take vazne, alebo je to len prevencia??
Dakujem

zubaarko

janulik, ano to je to, pokial mas tu osmicku retinovanu (neprerezanu - zaklinenu v kosti) tak sa musi odstranit aj nieco z kosti, aby sa zub dal vybrat. Trvat to bude do bude max. tu hodinku, avsak ak sa bude preparovat aj kost, s najvacsou pravdepodobnostou musis ratat aj s opuchom po extrakcii. Cize poriadne ladovat, ale ved to ta pouci tvoj lekar :)

A nebojsa, ono to fakt nic extra neni, jedine co budes citit je vpich anestezy, potom uz klidek. Nikto by ti zub netrhal pre nic za nic, je tam jasna indikacia, a take zubky by mali ist von ;) pa

emeline

tak ja uz mam pekne par zubov vonku a injekcie nezeberaju, ak tam mas zapal, hnis, to vsetko citis. mne skoro vsetky zdrave zuby vybrali kvoli tomu, ze tam bol zapal( z prievanu,...)tak odvtedy si davam ine bacha
ak tam mas kaz, tak injekcia urcite zabere :-)

Janulik33

zubaarko,
vdaka za odpoved vo fore \"zub mudrosti\".
Skusam si stale hovorit, ze som dobre spravila, ze si ho dam vybrat skor, ako zacne robit problemy.
Mojho svarga zacal pred rokmi tak boliet, ze mu nezabrali ani umrtvovacie injekcie a ked mu to vyberali, vsetko citil.
I on mi hovori ze dobre robim, ze si to idem dat vybrat teraz, kym je zub v pokoji.
No ini ludia mi zas vravia, ze to mozno zbytocne podstupujem, ze ten zub uz moze byt v pokoji stale a nemusi sa uz ozvat.
No ale mam ja toto riskovat??
A este sa chcem spytat, pises nieco o preparovani kosti. Co si mam pod tym predstavit?
Zubar mi povedal, pri pohlade na moj RTG, ze mi to budu robit cca 1 hod a bude treba zrejme odvrtat kusok z kosti. To je to, co pises??
Vopred vdaka za odpoved.

zubaarko

ahojte,
za prve a najhlavnejsie je si treba uvedomit co je to vytrhnut zub "bez bolesti": pri kazdej extrakcii by mali byt odblokovane algicke (bolestive) podnety anestezou, avsak mechanicke (tlak, praskanie, pohyby) su pritomne (to sa odblokovat neda), a aj preto to co ty mozes povedat akoze "ze to nebolelo", moze niekto iny zase povedat ze ho "bolelo" :)
takze zaklad je individualny faktor -vnimavost bolesti, a samozrejme strach - cize veci subjektivne, o ktorych tazko niekto znas rozhodne.

objektivne zalezitosti su - patolog.nalez ci zapal v okoli (co je velky podiel indikacii na ex) ovplyvnuje anestezu. Infekcia, zapal neutralizuje anestetikum, a vtedy jednoducho anesteza "nezabere" ani na niekolky krat, resp. nie v takom rozsahu ako by mala.
A samozrejme, treba aj uznat, ze zalezi od sikovnosti lekara, totiz treba ju vediet aj spravne pichnut to hej. Ale to v dnesnej dobe su anestetika uz tak ucinne, ze naozaj skor pichnut ju zle je umenie. A nemenej dolezite je aj to, ktory zub sa trha, ci sa preparuje aj kost a pod.

Cize zhrnul by som to tak, ze "injekcie" nejsu slabsie, ide skor oto "co sa trha a komu sa trha". Spravnu aplikaciu by sme mali povazovat za samozrejmost :)

Janulikk33

Ahoj,
ja som dnes tu uz pisala do fora "zub mudrosti". Akosi sa nikomu uz nechce na tu temu pisat...
Pokial ide o tvoju otazku, tak bude to asi tym, ze kazdy clovek ma iny organizmus, injekcie su asi rozne a na kazdeho zabera inak.
Pocula som aj o ludoch, kt. dostali narkozu a predsa pocas operacie vsetko citili...
Zubar by predsa, a vobec lekari mali najskor ako zacnu "rezat" vyskusat, ci injekcia zabrala.
Tolko moj nazor laika. Co keby sa vyjadril odbornik??