ahojte. chcela by som sa opytat..mate niekto skusenost so zmenou bydliska? potrebovala by som prakticke rady, resp. postup. na ktory urad ist skor? na policiu kvoli obcianskemu, ci na mestsky urad v novom meste kam sa idem stahovat, alebo socialku, zdravotnu poistovnu.. kam? som z toho zmatena. a musim udavat dovod? (stahujem sa do ineho mesta do bytu k starym rodicom. neviem kde zacat. prosim ak mozte pomozte :) dakujem. a merry x-mas :)
zmena trvaleho bydliska
ohlasovnou pobytu su obce/mesta a v BA a KE mestske casti, cize treba ist na obecny/mestsky urad, resp. miestny urad mestskej casti v pripade BA a KE. podla zakona c. 253/1998 Z. z. o hlaseni pobytu obcanov SR obcan hlasi miesto, zaciatok a skoncenie svojho pobytu v obci/meste. cize sa chod odhlasit najskor v ohlasovni podla miesta sucasneho trvaleho pobytu. potom na zaklade prihlasenia v novej ohlasovni by som to riesil zmenou udajov v tych dokladoch. agendu obcianskych preukazov maju utvary PZ cize ist na okresne riaditelstvo PZ v mieste noveho bydliska. potom by som to pooznamoval zdravotnej a socialnej poistovni, zamestnavatelovi atd. nech ti urobia zmenu udajov o t.p. v evidencii a v preukaze poistenca a vsade kde treba. len zase si uvedom ci tam ides natrvalo alebo prechodne, lebo keby to mal byt len prechodny pobyt tak udaje v OP ani nikde menit netreba. prechodny pobyt je pobyt obcana mimo miesta trvaleho pobytu kde sa obcan zdrziava docasne ak ma trvat viac ako 90 dni, vtedy hlasis ohlasovni v mieste prechodneho pobytu do 10 dni od ubytovania zaciatok, miesto a predpokladanu dobu prechodneho pobytu. ohlasovna ti potom vyda potvrdenie o pobyte. predpokladana doba prechodneho pobytu moze byt max. 5 rokov ale potom sa to da hlasit znova ked to ma trvat dlhsie takze si to zvaz.
Ahoj. Najskor sa musis prihlasit na trvaly pobyt v novom meste - teda zobrat babku, dedka pod pazuchu a pekne s nimi na mestsky urad, bytove oddelenie.