Caute,
bol tam teraz niekto v blizkej dobe, chcela by som vedet, ze ci sa tam oplati ist aj teraz pred Vianocami.
diky
Parndorf
0vecka
tak som mal asi stastie :)
jediny clovek co tam nevedel anglicky bola jedna pokladnicka v banke.. ale pohyboval som sa len vo Viedni (viacmenej centrum asi), takze mozno preto.
bibi123, dnes som prave pozeral a napr v nemecku su dialnice zadarmo, ak je ten udaj spravny, tak sa tam maju este lepsie asi :)
ale ta zelena vnla je zaujimava :D mozno sa snazia znechutit jazdu autom po meste :D
mne cele tie germanske krajiny pripominaju taky "solidny" narod.. proste maju iste veci ktore su pre nich velmi charakteristicke (napr hitler , mercedes benz, sauerkraut, rammstein, atd..) ale hlavne ta mentalita by som povedal :)
ale zase som na nich pocul ze robia velky hluk na Maledivoch a podobnych ostrovoch... a to by sa mi nepacilo.. alebo mozno aj Briti..
pretoze tam si taku dovolenku moze dovolit kazda takzvana "socka"..
cize asi nic nie je 'idealne - dokonale' :)
ale mozno je tam zivot lepsi ako tu.. no neviem, raz skusim a napisem :D
oprava-predajcovia vedia plynule po anglicky:O)
0vecka-to je zas diskutabilne, kde presne si v rakusku. Napr. ked ides na Mariahilfer strasse, tak tam vedia plynule predajcovia po nemecky(alebo som natrafila aj na Slovakov pracujucich v obchodoch), ked sa potrebujes spytat na cestu, tak tych 99% Ti skustocne po anglicky odpovie.. Ale je to ako na Slovensku, kebyze ides do nejakej Rimavskej Soboty, tak nielen, ze Ti neodpovedia po anglicky, ani slovencinu neovladaju dobre...
lost-tie cesty, nechapem, ze im drzia v pohode a my, vid. bajkalska najpravsi pruh, este ani zima nie je a uz je cela hrbolata, podrvena... Ved nemozu spravit raz a poriadne tie cesty??? Ale hneva ma tam, ze nieco ako zelena vlna tam vobec nefunguje, ked ideme do Viedne, tak stojime len stale na semaforoch.. Dalej je velmi cudne, ze dialnice vo Viedni su spoplatnene, napr. v SR dialnice uz priamo v mestach spoplatnene nie su...
Ale najviac sa mi na Rakusku paci, ze tam nikto nikoho neriesi, nezavidia si, clovek moze v pivnici vaznit celu rodinu:DDD a sused Ta neuda...
zase to trosku prehanas... minule leto som bol v rakusku asi tyzden a v ziadnej restike som sa nedohovoril anglicky ... takze tych 99% je dost prehnane a bol som v restike kazdy den... plus v obchode kazdy den... az ma to sokovalo... kedze som ftedy 10 rokov nemcinu ani nevidel a musel som tam sprechovat...
bibi123
tento rok som bol v rakusku tusim pat krat...
este ani jeden krat som sa nestretol s niecim co by ma znechutilo :)
99% ludi tam vie po anglicky na zrozumitelnej urovni (aj SBS, aj revizor aj pokladnici v obhcode, aj v bufete, vsade ) aj nahodny okoloiduci... jedna pani sa ma tam pytala v nemcine ze nieco.. ja po anglicky ze neviem po nemecky, ona sa ma spytala po anglicky ze aky je dnes den :)
ked som tam nieco kupoval, nepozerali na mna ako na nejakeho typka ze 'co tu chces' .. a nepozerali tak aj ked som este len vsutpil do budovy... vlaky boli na super urovni ... jedlo bolo tiez spolahlive a ten pocit z mesta... neopistatelne..
sice nechcem hovorit ze na slovensku je to inak.. ale zvlastne ze tu je ta atmosfera taka zatrpnutejsia...
a to nehovorim o krajinach dalej na zapad... tam je rozdiel EXTREMNE MARKANTNY, az tak, ze ked som sa vratil "domov" tak som si pomyslel ze som zlovil fyzikalne zakony a precestoval som 10 rokov do minulosti... :D
lost-ved aj mne sa uz stalo, ze som raz stupila na dosku, z ktorej trcal kliniec a asi polcentimetra sa mi zabodol do nohy, to bolo krvi...:O)))
aj potraviny su tam lacnejsie, teda okrem chlebu...
pri tom benzine, nejde ani tak o cenu, ale hlavne kvalitu, ktora je tam vraj rozhodne lepsia... tu uz som pocula historky, ako ludia tankujuci na jurki pumpe pod pristavnym si odfajcili cely motor...
a celkovo je tam ina kultura a bezpecie napr. ked som si v SR kupovala auto, mala som v zakladnej vybave bezpecnostne sroby na elektrony a v Rakusku sa bezpecnostne nedavaju ani na ferrari:O))))
tak prave som sa vratila z Parndorfu, lebo som uz mala prazdnu nadrz a potrebovala som tenisky do dazda, lebo tie moje som si pri venceni napichla na nejaky zelezny drot, co bol v travniku a spravila si do nich dieru:O( a este v nike mali zlavy, ze 35eur!!! za jeden par, co v BA je snivajte s nami... boli sme tam uz od 14tej, parkovisko uplne plne! Takze ludia nakupovali ako blaznivi... Bola som este v Hilfigerovi a frajerovi pozriet rifle v levise, mali zlavy, ale nie nejak vyrazne... treba pockat na tie povianocne zlavy...
Odporucam aj tankovat na Shellke pri kruhovom, ako uz idete z Parndorfu benzin 1.228EUR, co min. tyzden som tankovala na Bajkalskej okolo 1.3!!!co je na jednej nadrzi uspora aspon 4eura A hlavna vec, ze v Rakusku je vsetko drahe:O)))
také podobné outletové centrum majú stavať aj u nás niekde pri dialnici, niekde medzi BA a TT,myslím, potom už nebudeme musiet do Parndorfu.