Cítim sa ako magor :( Niekedy mám pocit ako keby som nemala právo poriadne, ale poriadne sa naštvať. Neviem kde je tá hranica kedy sa ľuďom snažíte dať aj posledné a kedy to už tí ľudia využívajú... Asi neviete ako to myslím tak sa to pokúsim opísať na tomto trochu infantílnom príklade: Minulý rok som si kúpila zošit - obyč linajkový zošit ale páčil sa mi na ňom kvetinový motív :), tešila som sa mu a budúci rom som ho chcela použivať na slovinu, na začiatku tohto roka keď som si zakladala zošity som ho nevedela nikde nájsť, predvčerom som ho zbadala v sestrinej taške, ktorá dobre vedela že je môj. Nahnevala ma s tým, a mala som strašnú chuť vytrhať jej tých 5 strán zapísaných a nech si to celé prepíše - nebolo tam toho toľko vela. Spýtala som sa jej prečo mi ho zobrala, keď vedela že som si ho kúpila pre seba a že sa mi páčil. Ona len jej to "jáj čo už". Ani žiadne prepáč. Ale nič som jej nevytrhala a nechala som jej ho. Toto na sebe nanávidím. :( Keď niekto spraví niečo čo vie že ma naštve a ja nakoniec ako by sa ani nič nestalo. Možno vám príde hlúpe, že sa nahnevám kvôli jednému zošitu, ale ja nikomu ich veci neberiem a keď už tak sa aspoň spýtam a keď povedia nie tak nie. To s tým zošitom bol len príklad. Takýchto vecí je kopa a nie len materiálne veci - ale vždy to skončí tak že tie veci im nechám a keď mi ublížia tak im to tolerujem alebo ako keby mi to nevadilo, pritom mne to vadí ale potom by som sa hnevala na seba keby jej ten zošit nenechám, mala by som výčitky alebo čo. Jedna spolužiačka ma stále ohovárala že som bifľoška a pod. - okrem toho aj pár vecí ktoré sa ma aj dotkli a pred týždňom prišla za mnou či by som jej nepomohla s jednou úlohou. A ja som bez rozmýšľania zobrala pero a učebnicu a začala som jej to vysvetľovať. Ako hlupaňa - iní by ju poslali kade ľahšie. Ale mne to prišlo ľúto, veď prečo by som jej nepomohla keď ja to viem a ona nie. Mám pocit že všetci ma len využívajú. Ach jaj :(. Neviem čo s touto mojou blbou vlastnosťou.
Kde je tá hranica?
adam
ano aj tak by sa to dalo riesit ale ked taketo veci u nas neplatia..mama by nedovolila aby som sestre take povedala ze chod mi kupit nove...ona to bere tak ze vsak som si kupila lacno a teraz to mozem aj po tretom noseni vyhodit..toto u mna neplati..ja sa o veci staram a aj ta zamknuta skrina je toho znakom :D
horalka..
tie topanky by som jej asi napchala do zadku..za zlomeny opatok do kosa?myslim jedina vec s topanky za co sa s nou hadat nemusim lebo ona ma 41 a 37 :D
ale fakt musis si uvedomit ako blizko je od poprsenim a vyuzivanim...
horalkaaa:
nechce zaplatit ? Tak si daj podmienku, ze za kazdy den co Ti to nezaplatila, plati penale. Za kazdy den povedzme 0,1 /jednu desatinu percenta/.
Ak Ti dlzi povedzme za 1000 Sk, tak je to 1000x0,001, co je 1 SKK za den. Co by robilo penale 365 korun za rok. Daj si vsak podmienku, ze je to 0,1 percenta sa pocita z celkovej dlznej sumy, t.j., ze zajtra sa to uz pocita zo sumy 1000+1, atd. Takto by jej to do len v prvom roku urobilo penale plus 440 korun. A cim dlhsie, tym by to rapidne stupalo. Toto by ju donutilo zaplatit co najskor... :)
Toto mi pripomína mňa a sestru... keď som bola mladšia, brávala som jej veci. Otvorila som si jednoducho skriňu a vyhádzala z nej všetko a povyberala si, čo sa mi hodí a ladila som si to :-)
Kvôli takýmto malichernostiam sú často nezhody, ale časom, keď ste už dospelé sa stretnete a spomínate spolu na tie časy, keď ste si púšťali sliny na seba, bili sa, ťahali za vlasy, nadávali si cez tri izby do kráv a tak...
Uff.. a tie topánky.. no jednoznačne by som segre už viac nič nepožičala. Nebuď trúbka, povedať NIE, nedám, nepožičiam, ak ťa už niekoľkokrát sklamala je celkom normálne.
Horalka, tú hranicu si musíš vytýčiť TY. Jedna vec je, keď ti ubližujú a druhá vec je nechať si ubližovať. Sú situácie, kedy človek ani nestihne zareagovať, ohradiť sa, alebo sa mu jednoducho nechce robiť vietor.. vtedy je dobré veci hodiť za hlavu, alebo si ponadávať, predstaviť si ako budem reagovať druhýkrát a viac to nepitvať. Ale aspoň v polovici prípadov by sa normálny človek mal VEDIEŤ ozvať a slušne sa ohradiť voči nepríjemnému správaniu. Zobrať sestre zoši sa mi zdá celkom primerané a normálne, veď je tvoj. Nech ona nadáva, že sa ťa nespýtala, nech platí za svoju hlúposť (drzosť). Spolužiačku si nemusela poslať kade ľahšie, stačilo sa jej z očí do očí spýtať, prečo o tebe hovorí že si bifľoš a ohovára ťa.. či sa nebojí, že je bifľovanie nákazlivé :) a kľudne jej potom vysvetliť učivo.
Máš právo sa poriadne nahnevať, len to ešte nevieš. Nechaj priechod svojmu hnevu tak, aby si tým neubližovala okoliu. To znamená, bez vresku, bitky a zveličovania povedz ČO a PREČO ťa naštvalo (urazilo, čo sa ťa dotklo..),ako sa teraz cítiš a ako sa zachováš v budúcnosti - ak ti sestra znovu niečo vezme bez opýtania, bereš si to späť. Ak ťa spolužiačka stále bude ohovárať, nech za tebou nelozí s prosbou o pomoc.
AdamKrt: sestra mi je niečo momentálne dlžná tak si neviem predstaviť že by mi platila aj za poškodené oblečenia :D
Bibi: skrinu tiež riešime dosť často so sestrou, od frajera som dostala topánky ktoré som mala na sebe raz, jediný raz mala ísť na nejkú oslavu tak ma prosila na kolenách či jej ich požičiam že jej boty sa jej nehodia k šatám, tak som jej ich tajne požičala (bo frajerovi to vadí, že to kúpil mne a prečo by to mala nosiť ona), potom som jej ich požičala ešte raz a o 3 dni som ich objavila...V KOŠI, áno. Skoro som zinfarktovala, lebo som nevedela ako to povedať priateľovi a tak sa mi páčili... Spýtala som sa jej čo to má znamenať a ona že sa jej zlomil opätok. Toto je u nej bežné.
bibisa:
da sa to riesit aj inak. Znicila si, nakup a dones presne rovnake. Nezozenies ? Zaplatis 2-3x viac, ako by nieco podobne stalo teraz, ci 2-3x viac ako bola povodna suma. Hned budes mat na kopec noveho oblecenia :)
si velmi makka...a ked sa raz nezbadas a nezistis ze to je nedobre tak sa najdes v 30tke ako ta kt sa necha vyuzivat od rodiny,znamich,priatela atd...
moj priklad:
mam sestru o 3 roky starsiu.ma kopec veci v skrini ale akosi sa jej zapacili moje.nebolo by na tom nic zle keby sa o tie veci starala ako o vlastne-co je dost blbost lebo ona sa ani o svoje veci nestara dobre.raz zobrala vec zaspinila,druhy krat zobrala vec a nechala mi ju vyblednut na slnku a potom 3krat zobrala vec aj napriek tomu ze som j uz mala oblecenu a spala v nej co je uz dost...pohar pretiekol a co myslis co nasledovalo?zamok,retaz,skrina....a necitim sa zlle lebo ona sa o moje veci nestarala...za dobrotu na zebrotu...takze sa vschop a povedz uz konecne NIE...!!!
to co potrebujes , je asertivita. naucis sa to, pretoze sa to musis naucit ak sa nechces nechat vyuzivat. ludia ta vyuzivaju len preto, ze sa nechas. sestre si mala povedat, ok, ale aspon sa ospravedlnis, nie? a ked nie, kludne by som jej ten zosit vzala ked sa nevie spravat a nech si tie strany prepise. kamoske by som tiez povedala co si myslim. ale ked som bola mladsia, tiez som bola ako ty. casom sa naucis nenechat si xxxx na hlavu. aj ako na to.