Vseobecne: vznikol problem, ktory ste neurobili vy, ale niekto iny, kto si myslel, ze sa mu to len tak lahko prepecie. Problem sa vas vyslovene tyka a teraz je tu otazka: co robit? Byt tou rozvaznejsou osobou, ktora sa bude snazit problem ako-tak napravit (to by stalo vela sebazaprenia a v konecnom dosledku s mizernou vidinou, ze sa nieco napravi) alebo sa na to jednoducho vykaslat s tym, ze to nie je vasa vec a nech ohen hasi ten, kto ho sposobil?
Ako riesit problem?
xy: ak je problem v povahovej crte, vlastnosti, tak je to boj s veternymi mlynmi, vopred prehnany. Nemozem sa zbavit dojmu, ze hovoris skor o takomto niecom.
Rozumej: ak je niekto chronicky bordelar, nikdy sa to nezmeni. Je to v nom, narodil sa s tym. Moze sa sice naucit po sebe z casu na cas upratat, ale nikdy mu to nebude vlastne. Staci chvilka nepozornosti a bol tam, kde predtym. Proti tomuto nema vyznam bojovat, tu platia iba dohody a drzat sa ich. Nema vyznam chciet po slimakovi, aby vyhral zavod v Le Mans. Ale mozes sa s nim dohodnut, aby ho aspon dokoncil.
chapem.. lenze problem je dlhodoby a doteraz sa sam nedostranil, cize taktika M74 asi nebude fungovat, kedze nezabrala za par rokov :D a druhy nazor: presne tak, ja chcem aby bol problem vyrieseny tym, kto ho sposobil.. lenze chciet mozem rovnako aj modre z neba mam pocit.
Nech hasi ohen ten, kto ho sposobil. Inak sa nikdy nenauci rozmyslat tak, aby sa podobna vec uz neopakovala. Nie je riesenim za niekoho vzdy riesit prusery, bude sa do nich hrnut znova a znova, lebo bude spoliehat na to, ze ho z nich vzdy niekto vytiahne.
Ale: ak by prisiel so ziadostou o radu, ci pomoc, neodoprela by som ju.
p.s.: velmi vseobecny nazor, zalezi od okolnosti a miery dopadu problemu na okolie, ci ostatnich. Rozumej takto: ak niekto vyleje kyselinu, tak ju radsej odstranim, nebudem cakat, kym sa niekto zrani. Ale ak niekto zabudol na objednavku a teraz je z toho problem, tak nech si to vyzehli sam. Moj nazor.
Nehas čo Ťa nepáli. Alebo:
Iníciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ.
Asi by som odporučil osvedčenú taktiku nechať problém "vyhniť". Veď ono to už nejako dopadne. A často sa mi stalo, že to čo sa najpr javilo ako veľký problém a prúser, sa nakoniec nejako "samé" bez veľkých problémov časom vyriešilo.