ahojte mam 24 rokov a dost casto pocitujem bolesti v hrudniku. Su paliveho a zvieraveho charakteru, pocit nedostatku kyslika, tlak na hrudniku, a ta bolest niekedy vystreluje do lavej ruky. Bola som u kardiologa na ECHO vysetrenie a nezistil mi nic okrem deformacie chlopne medzi komorami (vraj to nie je nic vazne, ma to vela zien v mojom veku a z toho tie bolesti byt nemozu)....nieco som si nastudovala na nete a prisla som k zaveru ze mam priznaky anginy pectoris....chcem sa opytat ako sa tato choroba da zistit okrem sledovania priznakov....je mozne ju zistist aj z ECHO vysetrenia???? prosim poradte mi co mam dalej robit, bojim sa o moje srdce....dakujem...
Angina pectoris?
presne,ako napísal martin72 pred 3rokmi,anginu pectoris nemusí zachytiť záťažové EKG,scintigrafia sa používa hlavne u onkol.pacientov na vyhľadanie metastáz v kostiach..
Ten nitroglycerínový test,čo martin spomína je jednoduchý a pomerne presný,najlepšie však stav koronárnych ciev zobrazí koronarografia.
Ischémiu srdcového svalu môže spôsobiť väčšia psych.záťaž,niekto ju môže dostať napr.pri snahe o čo najlepší dojem pri sexe,niekto pri ohrození života(hlavne vojaci v boj.operácii) alebo majetku,niekto opakovane a pravidelne 36m pred dverami miestnosti,v ktorej musí zanechať na prítomných čo najlepší dojem,niekto po sýtom obede..
To všetko sú ľahšie formy
Ťažšia forma je AP nestabilná,tá príde hocikedy,aj v tej najlepšej pohode a na gauči.
Potom už netreba nič odkladať,operácia(bypassy)
Aby potom už nebolo neskoro
tinka 201
sama uvadzas v 8-9 riadku, ze mas priznaky ang. pectoris ...
no a to su zrejme zuzene, ci upchate cievy a nasledne zla cirkulacia krvi atd atd
-treba ist v prvom rade k lekarovi na "bicykel" a scintigraficke vysetrenia, kde zistia, o co kraca
-no a potom sa da lepsie debatovat
Velmi účinná liečba anigny pectoris je EECP terapie. Určite stojí za to sa s ňou oboznámiť. Je ambulatná a neinvazivná a má zhruba 80 percentnú úspešnosť. Viac na www.eecp.cz
RNG .. .ale ja neviem ci mam upchate cievy alebo nie....mozem tie pripravky co si pisal brat aj bez toho aby som mala upchatie ciev resp. hustu krv potvrdenu???
Zapchate cievy sa daju ucinne cistit lecitinom,
rozsirovanie ciev(vasodilatacia) sa da robit aj hlohom(ACE mechanizmus) a zlepsenie prudenia krvi sa da dosiahnut ciastocnym zriedenim prihustej krvi (a zaroven rozpustenim fibrinov, ktore znemoznuju priestup kyslika cez stenu kapilar)enzymami ako nattokinaza, lubrokinaza, serrapeptaza alebo moze stacit aj obycajny bromelain ciastocne.
Menovane su len uplne bezpecne potravinove doplnky, ktore moze clovek v pripade potreby bez obav o skodlive postranne ucinky brat cely zivot.
ahojte....takze antikoncepciu neuzivam, cize tuto moznost vylucujem ako prvu...
martin72...myslis ze si nitroglycerin mozem dat len tak bez toho aby mi ho predpisal moj lekar???nemozem si tym nejako ublizit???a kde ho zozeniem? lebo v lekarni bez predpisu mi ho asi nedaju ze?a inac co pises o tej psychickej a inej zatazi vyskytuje sa bolest u mna ked sa rozrusim (zjavne dojde k nedokrveniu srdca resp. jeho casti) alebo ked spim a sa prebudim opat citim bolest a napatia v hrudniku (asi opat preto ze sa srdce musi viac prekrvit ako ked je v klude - v spanku a preto ta bolest)...neviem ci si to vysvetlujem spravne ale logicky mi to takto vychadza...myslis ze je to preto?
tinka, neuzivas hormonalnu antikoncepciu?
pricinou tejto anginy moze byt prave toto...
bicykel nemusí byť relevantným vyšetrením,AP býva skôr zo psychickej záťaže(silné vzrušenie,stres a pod.)na záťaž. ekg nemusí nič vidieť.
Tinka
angina pectoris sa vzťahuje iba na ischémiu (nedokrvenie) niektorého srdcového svalu.Dôvodom býva zúženie(stenóza) srdcových(koronárnych)tepien.Najľahšie identifikuješ AP jednoduchým testom:Zožeň si nitroglycerín,tabl.alebo spray(používajú to dôchodci) a pri opisovaných bolestiach si aplikuj podľa návodu.V prípade,že bolesti sa stratia,vieš že to bola AP.
Ak ntg nezaberie,AP je vylúčená a treba hľadať inú príčinu bolesti.
ivana...dakujem pekne za objasnenie, uz som si to nasla aj na nete co je to vlastne ta ergometria....urcite za nim zajdem a popytam ho toto vysetrenie..nevedela som ze existuje aj nieco take.....este raz dakujem...