mam velmi silnu cukrovku potrebujem cim najskvor schudnut 20 kg vsetko som vyskusala ale nic nepomaha ......prosim poradte mi co mam robit
silna diabeticka
Ivo,
dakujem za ludi ako si ty! Zaskripala som zubami, ked som precitala nadpis!
Ked sa na to pozriem z ineho pohladu mojho oka SILNA DIABETICKA moze znamenat OBEZNA DIABETICKA ;o) Takze, pohyb, pohyb, pohyb a je vseobecne zname, ze pohybom sa vylepsuju glykemie a samozrejme, pomaly, ale istou cestou sa chudne. Obmadzit sladkosti, chlieb a cestoviny, namiesto prilohy si dat zeleninu a znovu POHYB, POHYB, POHYB => jediny sposob ako schudnut!
Inac, chcela by som vediet aku cukrovku mam ja, ci silnu ci slabu. A1C mam 6% (podla tych vyssich tabuliek), ale moj pankreas neprodukuje ziaden inzulin, takze teraz neviem do akej skupiny sa mam zaradit ;o)))))) lol
Niekedy v zaciatkoch mojej cukrovky, som mala znamu, ktorej "nevesta" bola diabetick a povedala mi tuto vetu: "Ona uz ma tak zlu tu cukrovku, ze musi pouzivat inzulinovu pumpu!" Kedze som vtedy o diabete nevedela nic, bola som zhrozena, ako strasne na tom ta holka musi byt. A potom mi doktor povedal, ze by mi pre lepsiu kompenzaciu odporucil pumpu, som prisla domov a som sa rozplakala, lebo som si myslela, ze mam tu najhorsiu cukrovku aka existuje hihihi. Krkolomne som odburavala doktorove navrhy na pumpu, dnes pumpujem uz treti ci stvrty rok a lutujem, ze som nezacala skor. Cize, zrejme je moja cukrovka silna, ked som na tom tak zle, ze musim pouzivat uz tu strasnu inzulinovu pumpu! ;o))))
Pre ludi, ktori ma nepoznaju, cast tohto clanku je pisana ironicky a dufam, ze pochopite, ktora cast. ;o)
Jana
CmuQ,
Neexistuje "SILNÁ" cukrovka, resp. ako niektorí zvyknú hovoriť "ŤAŽKÁ" cukrovka.
eng dňa 13.1.2010 vo vlákne "Zistili mi cukrovku ako sa mám s tým vyrovnať?Liek-Januvia" ( cukrovka.zdravie.sk ) napísal na túto tému výstižný príspevok, z ktorého si dovolím citovať:
=== Začiatok citátu ===
"Neexistuje žiadna ťažká a ľahká cukrovka. Správne sa diabetes rozdeľuje na dva základné typy:
- Typ 1 - beta bunky pankreasu, ktoré vyrábajú inzulín sú zničené a preto diabetik 1. typu má nedostatok inzulínu z vlastnej produkcie a musí sa mu dodávať z vonku (striekačky, perá alebo inzulínová pumpa)
a
- Typ 2 - beta bunky pankreasu produkujú inzulín, ale účinok tohto inzulínu je oslabená. Na posilnenie účinku vlastného inzulínu sa používajú väčšinou tabletky a niekedy aj inzulín dodávaný zvonku podobne ako pri type1.
K liečbe oboch typov diabetu patrí nerozlučne aj diabetická diéta...
To je jedno delenie a to druhé je: dobre liečený a kompenzovaný diabetes a zle liečený a nekompenzovaný diabetes...
A až pri tomto delení možno hovoriť o ľahkej a ťažkej cukrovke.
ĽAHKÁ cukrovka je charakterizovaná dobre kompenzovaným diabetom, bez diabetických komplikácií, alebo iba s minimálnou mierou ľahkých komplikácií.
ŤAŽKÁ cukrovka je charakterizovaná zle kompenzovaným diabetom s vážnymi komplikáciami vzniknutými kvôli dlhodobo zlej kompenzácii.
Do oboch skupín v tomto druhom delení patria ako diabetici s diabetom typu 1, tak aj s diabetom typu 2."
=== Koniec citátu ===
K tomu dodávam, že okrem základných dvoch typov existujú aj ďalšie typy diabetu (cukrovky) napríklad LADA, MODY a gestačný diabetes. A aj pre ne platí to čo napísal eng, že lahkou cukrovkou je dobre liečený a dobre kompenzovaný diabetes a ťažkou cukrovkou je nekompenzovaný diabetes s výskytom závažných chronických komplikácií diabetu.
Ešte k tomu chudnutiu - moderná diabetická diéta je založená na racionálnej strave s vysokým podielom vlákniny a potravín s nízkym glykemickým indexom. Stačí dodržiavať rady lekára, striedmo sa stravovať a dennú dávku si rozdeliť na viacej menších častí - obvykle 5 až 6, ktoré potom v pravidelných intervaloch ješ. A k tomu je samozrejme potrebný aj dostatok pohybu...
Držím palce.
Skús sa opýtať svojho lekára diabetologa. Včera sme mali zasadnutie a prezentovali tam nový výrobok,ktorý podporuje priamo chudnutie u diabetikov. Len sú tám prísne pravidlá. Záleči aj na tom,či si na tabletách,alebo na inzuline.