Dobrý deň, mám 26 rokov a pre pretrvávajúce akne som od 11.01.2010 začala užívať Roaccutane 30 mg denne/ vážim 58 kg. Už v marci 2010 som však musela užívať antibiotika ( 3 dní) a neskôr v júni (10 dní)opäť. Praktický celý rok som však chorá, väčšinou sa jedna o nádchu a podobne. Na poslednej kontrole 5.októbra 2010, kedy som mala ukončiť liečbu, som zaznamenala opäť tvorbu menšieho počtu akne (po 8 mesiacoch liečby!!!) Kožná lekárka mi tým pádom predĺžila liečbu o mesiac a povedala mi, že tým, že som brala ATB sa účinnosť Roccutane znižuje a teda je riziko relapsu akne.. Je to pravda?.. A ešte : HAK súčasne s roaccutanom som neužívala, a povedala mi, že to má lepšiu účinnosť a vraj to slúži aj ako "barlička", keď sa vysadí roaccutane, aby sa akne späť nevrátilo a je potrebné jú užívať minimálne pol roka? Som z toho trochu zúfala a sklamaná, s akne som si vytrpela svoje...(((, Prosím poradte, ďakujem..
Roaccutane a antibiotika
Podľa letáku sa s ním nemôžu užívať tetracyklínové ATB. A na chrípku sa ATB nepodávajú.
Ahojte,
Chcem sa opýtať...užívam CURACNE už mesiac, a teraz som ochorela, chrípka..móžem užívať nejaké antibiotika? Alebo môžem užívať vóbec CURACNE?
50mg preto, aby si sa priblizila HORNEJ hranici, cize 1mg/1kg hmotnosti. Davka 0,5mg/1kg hmotnosti byva ucinna len u niektorych pacientov.
..odkial beries ze pre mna je 50mg davka? ide o silne lieky, 50 by mal uzivat 80 kg vaziaci clovek,bola som sa poradit este s jednou koznou,predsa len... vravela mi, ze davka je dostatocna, neziaduce ucinky su minimalne,zvycajne sa roacc uziva davka 0,5-1 mg, tak podla toho by som tu dolnu hranicu splnat mala a navyse to beriem uz 10-ty mesiac...co sa tyka vysetreni, u mn akne nie je zalezitost jedneho roka, ale 10 rokov a viac,absolvovala som vsetky spominane vys, liecila som sa aj na helicobactera, asi pre mesiacom som pre istotu zassla za gastroenterologom, vys. boli negativne)), chora najma teraz ako ho uzivam..ale dal si mi cervika do hlavy teraz s tou davkou ....//
Janka
aké vyšetrenia si absolvovala ohľadom svojho akné? keďže píšeš že si často chorá príčinou tvojho akné môže byť nejaký zápal v organizme napr. mandle, ženské... veľmi často vyvoláva akné zlatý stafylokok... možno by bolo dobré spraviť výtery... alebo v niektorých prípadoch má akné na svedomí Helikobakter pylori, alergia, zvýšená činnosť štítnej žľazy alebo nejaká hormonálna porucha... na tvojom mieste by som si dala radšej spraviť komplexné vyšetrenia... roaccutan nie je vždy najlepším riešením...
a ako píše jacw v predchádzajúcom príspevku ATB neoslabujú účinok roaccutanu... mne napr. lekárka k Neotigasonu čo je liek z rovnakej skupiny chcela na začiatok predpísať ATB už si nepamätám z akého dôvodu, ale vraj je to štandardný postup... nesmú sa užívať iba tetracyklíny lebo tie môžu spôsobiť zvýšený vnútrolebečný tlak čo môže mať dosť zlé následky...
Po prve, ATB neznizuju ucinnost Roaccutanu. Jedina kontraindikacia pri liecbe Roaccutanom su tetracyklinove ATB, tato kombinacia moze mat velmi vazne nasledky, preto je zakazana.
Po druhe, uzivas velmi nizku davku Roaccutanu, s tvojou hmotnostou 58kg by bolo lepsie uzivat 50mg denne, najma ak liecba nema dostatocny efekt. Urcite by sa ti akne neobjavilo po 8 mesiacoch liecby, ak by si uzivala plnu dostatocnu davku.
Po tretie, je pravda, ze antikoncepcia moze zlepsit stav akne, ale pozor-po vysadeni sa stav vrati na povodnu uroven, cize ucinkuje vylucne pocas uzivania HAK. Trvale riesenie rozhodne neposkytuje!