Problem s vyjadrovanim

Príspevok v téme: Problem s vyjadrovanim
vyjadrovanie

Dobry den...Tak moj problem je v tom ze sa neviem spravne vyjadrovat. Viem si to pekne premysliet v hlave ale ak je to napr ak vas vyvola ucitelka a chcem vychrlit zo seba dobru nepopletenu vetu tak to by bol zazrak. Niekedy si myslim ze trpim socialnou fobiou ale nemyslim si to..Je pravda ze ak mam nieco niekomu odpovedat tak som z toho nervozna a vzdy nieco popletiem, proste sa bojim niekedy uz aj odpovedat a snazim as to povedat pomaly, ale aj tak dam slova do nespravneho poradia, ale to sa stava len ak mam niekomu kto je pre mna dolezity odpovedat...Je to strasne a robi mi to problemy Kedze studujem na Obchodnej akademii uz treti rok, a neviem sa stale spravne vyjadrit. Trva mi to takych 15 sekund si v hlave poskladat suvislu vetu, aby som ju povedala spravne. Neviem co je to so mnou : Prosim o radu. Dakujem ;)

llll1123

skús si každy den vyhladať temu na ktoru budeš odpovedať,, prečitajsi članok nejaky z novin a normalne nahlas odpovedaj aky maš na to nazor čo si o otm mysliš

janab

nemáš náhodou malú zásobu slov?..ked sa nevieš vyjadriť, nevie ti prísť na mysel určitý slovný výraz - termín?..na to je dobré veľa čítať..veľmi veľa. Ked budeš veľa čítať, nielenže sa veľa dozvieš, ale budeš mať aj väčšiu zásobu slov, takže nebude problém sa vyjadriť..ak to nie je tenproblém, tak to bude psychika..proste si neveríš a stále na to myslíš, ..si veľmi upriamená na svoj slovný prejav a to nie je dobré..prestan sa kontrolovať a nechaj spontánne tak ako idú myšlienky rozprávať..skúšaj si to aj doma..daj si nejaké tému a začni sama pre seba na tú temu rozprávať..len tak prídeš na to o aký problém vlastne ide..sama so sebou sa veľa rozprávať osamote...určite sa to zlepší.

vyjadrovanie

Tak nerozpravam rychlo, myslim ze rozpravam normlne ako ty, a aj tak to popletiem. Casto sa mi stava ze ma dokonca moja slovencinarka upozornuje na to aby som sa vyjadrila presne. A to mi dost ubera na sebavedomi, a potom sa uz aj bojim zo seba nieco vychrlit. Proste mosno neviem najst spravne slova. Neviem sa vyjadrit aspon trosku odbornejsie a pri odpovedi ked nezahmkam 100 x tak to nie som ani ja.. Robi mi to velke problemy, a ak mam nieco povedat vlastnymi slovami, povedat napr. obsah diela tak to je pre mna umucenie, cela uplne horim ked ma k niecomu takemu dojst a stale nieco dopletiem :(

jajka001_

zacni rozpravat pomalsie. predstav si ze to musis povedat dietatu alebo niekomu menej chapavemu. ked rozpravas rychlo, nikto ti nerozumie a opakovat sa ti to asi stale nechce, tak ako sa im to nechce pocuvat druhykrat. dychanie je dolezite. mozno by si mohla zbehnut za nejakou dobrou logopedickou. si nervozna z ludi a dopredu ked vies ako hovoris, tak preto to kazis. povedz si ze teraz to povies spravne. aj ked sa budes mozno spociatku citit ako debil, ze hovoris tak pomaly. vsimni si , ze ten co odpoveda pomaly (pri tabuli), odpoveda dlhsie a vyzera, ze aj viac vie,ako ty, ktora tam prides a vychris to iste ale za par sekund.