Menopauza a Omega 3-6

Príspevok v téme: Menopauza a Omega 3-6
new

Som 47 ročná žena a som v období začínajúcej menopauzy. Užívam denne Wild yam 2x1 tabletku a tiež beriem púpalku 1x500mg alebo olej z boráka 1x1000mg /striedam ich každý druhý deň.
Wild yam a pupalku beriem asi 7 mesiacov, borák som pridala pred mesiacom.
Kedže oleje z púpalky a boráka sa zaraďujú ako zdroj omega 6, chcem sa spýtať, či by nebolo potrebné zároveň užívať tiež aj omega 3 na vyváženie zvýšeného príjmu omega 6 ? Ak áno, aký by mal byť môj denný príjem omega 3?

1610

ja som 4 roky po hiserokomii,teraz mam problem a nemôžem užívať hormony. tak ich nahradzam čajom z a´dateliny,celkom ok len sa v noci nevyspím,neviete niečo na tento problem

- mira

Dôležitá je celová skladba tukov. 75 % celkového príjmu by mali tvoriť nenasýtené tuky, len max. 25 % nasýtené.
V bežnej strave to zvyčajne býva tak, že takmer 100 % býva zastúpené nasýtenými tukmi, t. j. živočíšnymi, z mlieka a mliečnych výrobkov a upravenými rastlinnými tukmi.
Záleží i na množstve, nemali by sme jesť denne viac ako 1 lyžicu tuku, do toho sa počíta i skrytý tuk v potravinách.

pimps

v obdobi menopauzy som pila odvar z kotvicnika,tym som moje problemy zvladla.Da sa zakupit cez internet: -odkaz odstránený-

mandolinka

Strava, ktorú obvykle konzumujeme, neobsahuje optimálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú pre naše zdravie takisto nevyhnutné a ktoré nájdeme najmä v rastlinných olejoch (olivový, repkový), orechoch alebo semenách. Omega-6 mastných kyselín vraj podľa výsledkov výskumov prijímame až 20-krát viac. Pre rovnováhu organizmu by sme mali prijímať omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v pomere 5 : 1.
Omega-3 mastné kyseliny je dôležité dodávať organizmu počas celého života, už od prenatálneho a perinatálneho obdobia, na ich dostatočný prísun by teda mali dbať aj budúce a dojčiace mamičky.