dal si niekto vrtat amalgán?

zubaarko

Laura1 > prepac nemyslel som to tak a nechcel som nikoho urazit, tvoj nazor je viacmenej uplne spravny, len som chcel na priklade tvojho maleho preklepu poukazat nato, ze sa tu na internete niekedy siria dezinformacie pod maskou serioznych nazorov, co moze cloveku v konecnom dosledku uskodit :)

Laura1

ahoj zubaarko,ďakujem za opravu.Odteraz vždy PLOMBA.Ja nie som stomatológ.A Forum zdravie.sk je Všeobecná zdravotná tématika pre laickú a odbornú verejnosť...Rada som si prečítala Tvoj excelentný výklad. Zdravím

zubaarko

nechcem byt neslusny, ale podla toho akym stylom je tato tema napisana, aj otazky formulovane, mam obavy, ze mozog ti uz nieco narusilo....

ale amalgam to nebude! V sucastnosti pouzivane gama2 amalgamove vyplne obsahuju minimalne mnoztvo ortute, ktora je navyse viazana, a stale sa jedna o najcastejsi pouzivany a najviac kvalitou overeny vyplnknovy material. V klinickych studiach je jasne, ze existuje riziko, ale v beznej praxi sa na predne zuby itak pouzivaju kompozitne vyplne a dozadu pri beznych plombach amalgam stale nema konkurenta, takze hovorit tu o niceni mozgu je utopia. Ist kazdy tyzden na diskoteku, vypit si pivo, byt v zafajcenom prostredi, hluku, ci mat v praci stres, ci hadky v rodine, to skodi aspon tisic krat viac, ako tie 4 amalgamove plomby co mas v ustach :)

kazdopadne ak si ich chces dat odstranit, je to uplne jednoduche, rataj ale stym ze "biele" plomby maju asi 3x kratsiu trvacnost, a keramicke inlay plomby sice vydrzia dlho, otazna je ale cena, okrajovy uzaver a skodlivost voci zubom z protizhryzu...

porad sa zo svojim zub.lekarom, urcite ti pomoze viac ako ludia co pisu Blombu s "B" :D

Laura1

ešte keby si si chcela viacej prečítať o tom,skús si vygoogliť Bernard Windham editor - Mercury levels from Amalgam Dental Fillings ...ja sama neviem,čo si mám o tom myslieť.Asi veľké amalgámové blomby nám neprospievajú.

Laura1

ahoj vitaminka,dá sa to urobiť.Ide o výmenu plomby štandarným postupom.Biela blomba nie je hradená poisťovňou.Bratranec sa tiež bál amalgámu v zuboch,dal si urobiť ale porcelánové blomby,dlho mal pocit citlivých zubov. Ak máš blomby funkčné a sú na zadných zuboch neponáhľala by som sa s radikálnou výmenou.Možno postupne. Zdravím