Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Preco som prave ja najlepsi?

Príspevok v téme: Preco som prave ja najlepsi?
kaliber

Uz od malicka viem, ze som zo vsetkych ludi najuzasnejsi. Najinteligentnejsi, najsikovnejsi, najkrajsi, proste super. Vyznam sa takmer vo vsetkom, vzdy ma vsetci obdivovali: v rodine, v skole, medzi priatelmi. len jedna vec mi doteraz stale unika: nechapem, preco prave ja som ten najlepsi zo vsetkych? Pochybujem, ze mi to niekto niekedy vysvetli, ved ako by to mohol vediet niekto, kto je menej mudry ako ja.

Back

Diagnóza: Narcizmus. Nie je liečiteľná
Ako raz povedal známy americký mediálny guru Ted Turner: „Keby som mal v sebe čo i len štipku skromnosti, už by som bol dokonalý.“

Narcista môže byť fešný ženích, ktorý svojej nastávajúcej nedovolí mať za družičku bucľatú kamarátku, lebo by im len kazila svadobné obrázky. Alebo suseda taká presvedčená o svojom dokonalom vkuse, že vám bez mihnutia oka či náznaku záujmu o stanovisko zreorganizuje nábytok. Alebo krásavec, ktorý každý večer pred spaním zachytí čaro svojej anjelskej tváričky objektívom fotoaparátu.

Narcizmus však nie je len kombináciou monumentálneho sebavedomia a drzosti. „Ide o poruchu osobnosti, teda o trvalý stav, pre ktorý je charakteristické skreslené sebahodnotenie, egocentrizmus, ako aj pocit všemohúcnosti v kontrolovaní druhých spolu s nízkou úrovňou prívetivosti,“ vysvetľuje psychologička Eva Heftyová. Kým bájnemu Narcisovi sa stačilo pokochať odrazom vlastnej božskej krásy na vode, narcisti z reálneho života používajú ako zrkadlo svoje okolie. Zúfalo potrebujú, aby ich druhí neprestajne utvrdzovali o vlastnej dokonalosti a bezvýhradne ich obdivovali.

Čítajte viac: zena.sme.sk

kaliber

tak sme sa pekne pobavili, ale uz vas musim opustit. idem pre dceru - bola na koncerte a ten o chvilu konci. nechcem, aby po nociach chodila sama. pekny zvysok vecera! aspon ste sa chvilu nenudili...

enikybeniky

Zda sa, ze si kaliber konecne uvedomil, ze je nikto. Len dufam, ze z toho nedostane depresiu, lebo ak zil doteraz s tym, ze je niekto, muselo taketo zistenie na neho tazko dolahnut.

kaliber

no zeby Bytie, taky filozof a estet seba tak ponizil, aby napisal taku ubohu vetu? odchadzam z vasich kruhov, radujte sa a mnozte sa. niet uz o com diskutovat.

enikybeniky

Kazdy, kto je aspon trochu inteligentny si musi v skutocnosti uvedomovat svoju absolutnu malost, bezvyznamnost a pomynutelnost v kontexte inych omnoho zlozitejsich systemov. Je to tak, ako keby si primitivna bakteria o sebe myslela, ze je panom tvorstva a nic zlozitejsie a sofistikovanejsie uz neexistuje. Kaliber ubezpecujem ta o tom, ze si nikto.