Dobry den. Planujeme s mojou polovickou babatko. Nakolko mame doma cca rocneho kocurika, od vela ludi pocuvam, ze je to pre tehotnu zenu nebezpecne, ze sa dieta moze narodit chore, resp. ze mozem potratit. Ja sa ale mojho chlpateho milacika nechcem vzdat. Co je na tom pravdy??
Mačky a tehotenstvo
ospravedlnujem sa ze mi to tu hodilo 2x...Jajka dakujem za clanok co si tu hodila, moc ma ukludnil ;)
takze, kedze moja macka nikdy nejedla surove maso (aspon o tom neviem) ani nijake hlodavce a podobne, nemusim sa obavat ze ma nakazi toxoplazmozov?? To som si dala dokopy ked som citala ten clanok od jajky...
A kedze som este ked som zila u rodicov mala pri sebe dlhe roky macku (zdravu), mala by som mat v sebe protilatky???
Zrejme bude nutne aby aj mna vysetrili :)
takze, kedze moja macka nikdy nejedla surove maso (aspon o tom neviem) ani nijake hlodavce a podobne, nemusim sa obavat ze ma nakazi toxoplazmozov?? To som si dala dokopy ked som citala ten clanok od jajky...
A kedze som este ked som zila u rodicov mala pri sebe dlhe roky macku (zdravu), mala by som mat v sebe protilatky???
Zrejme bude nutne aby aj mna vysetrili :)
mne gynekolog este pred otehotnenim urobil testy na protilatky proti toxoplazmoze. Ak ich mas (on mi povedal, ze ludia, co maju macky, ich mavaju), tak sa asi nemas coho obavat. Ja ich nemam a tak ma testuju na nu kazdy mesiac. Keby som mala, tak ma nepotrebuju testovat. TO mi aspon povedal.
tehotenstvo.rodinka.sk
toxoplazmoza
Ja viem:) ani ja by som sa nechytala neznamych maciek, o ktorych neviem ci su zdrave... Plodna som, toho sa nebojim :) takze aspon tuto famu vyvratim... A verim tomu, ze vyvratim aj to, o com mi rozprava moje okolie... Co sa tyka skrabania,z toho uz moj kocur vyrastol, sem tam si len do mna kusne, ale nie tak, aby mi spravil nejake rany... Nuz, ale asi to vypada tak, ze vacsinu starostlivosti o neho prenecham mojmu drahemu (aspon tu spinavu robotu) :))
Tak ci tak, spytam sa na to radsej aj mojej doktorky, nech som si na istom...
Inak dakujem za rady ;)
oprava... "po zemi" moja slovencinarka sa musi v hrobe obracat :-DDD
podla mna aby ta neskrabol, teda samozrejme do istej miery urcite nie je problem... inak ja rozhodne nepatrim k tym, co by ti vraveli, ze zbav sa ho... len teda dat si pozor aby ta neposkriabal, predsalen on s tymi labkami chodi po zemy a neumyva si ich ako my ruky, to je vsetko, teda podla mna...
ale inak ludia su vselijaki, sama mam kamaratku, ktora strasne propaguje, ze maciek sa ani nechytat, bo sposobuju neplodnost (ako keby to bolo zakonite, pritom od zdravej macky sa take nieco nestane) a potom tehotne zeny, toto ja nejak do hlbky nepoznam, ale viem, ze do istej miery kvoli poraneniam su rizika, inak sa musis spytat lekara, ja tak daleko neviem, sama mam rada macky, ale teraz ako som tehotna sa ich radsej nechytam, predsalen je mi moje dieta dolezitejsie ako macka, alebo teda hranie sa s mackou...
Moj kocur je zdravy, odcerveny, vykastrovany, zaockovany... veterinar mi povedal, ze sa nemam coho bat, ale furt su tu ludia, ktori mi vtlkaju do hlavy aka som hlupa, ze sa ho mam zbavit,lebo potom budem lutovat... Ja osobne tomu neverim, nakolko si myslim, ze moj kocur je ovela zdravsi ako vacsina ludi co mi to hovoria, ale tak... chcem si byt na 100% ista, zeby to babatku neuskodilo...
Ano, viem o tom, zeby som mu nemala cistit zachod a podobne, ale preco by som sa s nim mala prestat maznat?? Tym by moj kocur asi velmi trpel..
porozpravaj sa s veterinarom, ze co vsetko je potrebne aby ta macka mala, myslim ockovania, odcervenie, kludne sa s nim porad, ze co si mysli o macke a tehotnej zene v byte... rozhodne sa podla mna macky vzdavat nemusis, len musis dohliadnut na jej zdravie a pokial mozno sa vyhybat jej vykalom, tak isto sa porad s gynekologom, ze comu by si sa mala vyhnut, resp. ako to vidi on... aaaa musis si davat aj pozor, ked uz by si tehotna bola aby ta neskriabol... teda viac menej, myslim, ze to az taky problem nebude, len sa velmi nemozes s mackou mojkat, ale to je len moj nazor, treba pokecat s odbornikmi