vegetariánstvo

Príspevok v téme: vegetariánstvo
grawaw

Ahojte, chcela by som radu: Už niečo cez tri mesiace som vegetariánkou. Predtým som jedla len kuracinu a ryby a aj to veľmi málo. Mäso mi robilo zle bolel ma z neho žalúdok - asi mesiac predtým než som prešla na vegetariánstvo som to na sebe testovala. Keď som vyradila mäso, bolo mi celkovo lepšie, vyčistila sa mi pleť s ktorou som mala problémy, upravilo sa trávenie, ale ... Tento mesiac som nedostala menštruáciu (i keď nikdy som ju nemala moc presnú) Môže to súvisieč s vegetariánstvom?? Okrem toho sa zdravo stravujem, jem orechy, semiačka celozrnné pečivo (doma napečené) a iné obilniny (pohánka, špaldové cestoviny, celozrnná ryža) tofu, sójové bôby, strukoviny, mliečne výrobky (odtučnený tvaroh, nízkotučné syry, acidko, jogurty - mlieko ako také nepijem) občas vajce na tvrdo, ovsené vločky, veeeľa zeleniny a dva - tri kusy ovocia do dňa. Môžem mať teda problémy kvôli vynechaniu mäsa? Lebo mne je z neho skutočne zle, nejde mi o zabíjanie zvierat ide mi o mne. Prosím poradte

Ps: Mám 15 rokov

grawaw

Tak ja sušené ovocie nejem vobec, nikdy mi nechutilo. Ele čo sa týka vareného ovocia tiež to nechápem. Ja ovocie len surové a čo najčerstvejšie. Mama sa na mne smeje keď si sedím za stolom v jednej ruke nôž v druhej jablko a odkrajujem si z neho kúsky.

PS: Ďakujem vám za odpovede. Pomaly postupne vyraďujem z jedálnička i syry (max. tak 1 plátok do týždňa) a vajcia. Syry mi prestávajú chutiť zdajú sa mi moc slané (a to jedávam len nízkotučné syry) a s vajciami na tvrdo sa mi nechce prplať. Omnoho radšej si ošúpem jeden kaleráb ako to vajce

ele

nechapem ako niekto moze jest varene ovocie, mne to radili v tehotenstve, aby som si jablka ci hrusky uvarila s nejakym korenim klinceky tusim, kedze mi zle travilo, pod vplyvom hormonov (cca. v tretom mes.), no stacilo ovocie zbavit supky a hned bolo lepsie.
Mira ale s tym tropickym ovocim mas pravdu, ze sa moze jednat o alergiu, co sa prejavuje nadchou..

vevericka

bj..mira je makrobioticka a stravuje sa podla odlisnych pravidiel ako ty, alebo watermelon..hold kazdy mate nejake.

BJ

mira, odkial mas tie informacie?
Podla mojich informacii, susene ovocie je ovela viac nezdrave, este viac zaplesnene, a prekyselujuce, je nutne ho namacat.
A tepelna uprava ovocia je absolutna blbost. Kym zelenina sa po tepelnej uprave stava len mierne kyselinotvorna, ovocie sa po tepelnej uprave stava silne kyselinotvorne. Takze, mozno sa zbavis nejakych ovocnych kyselin, ale pri traveni ti ich vznikne ovela viac, cim sa prekyseluje telo. Surove ovocie je jedna z mala zasadotvornych veci, tak preco si ho pretvarat na kyselinotvorne?

enjoy

Pozor by ste si mali dať na:

►Ničiace vitamín B12: E200
►Poškodenie čreva: E220, E221, E222, E223, E224
►Ochorenia pleti: E230, E231, E232, E233
►Citlivosť nervov: E311, E312
►Zvýšenie cholesterolu: E320, E321
►Poškodenie trávenia: E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466
►Rakovinotvorné prísady (najhoršie): E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239 a tieto nájdeme hlavne v údeninách: E249, E250, E251, E252

Éčka, ktoré môžu pôsobiť na detskú hyperaktivitu:

E 102 Tartrazín(malinovky, nápoje v prášku, žuvačky)
E 104 (povzbudzujúce nápoje, žuvačky, cukrovinky, zmrzliny)
E 120 (jogurty)
E 122 (želé, marcipán)
E 131 (žuvačky)
E 132 (zmrzliny, sladkosti)
E 150 (pekárske výrobky, sušienky, instantné polievky)
E 155 (čokoládové bábovky)
E 180 (farbenie tvrdých syrov)

Éčka, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie:
E 102 Tartrazín (pekárenské, mliečne výrobky)
E 122 (jogurty, marcipán)
E 123 Amarant (džemy, práškové zmesi do dezertov)
E 127 Syntetický erytrozín (kandizované čerešne)
E 129 (bonbóny)
E 133 Brilantná modrá(cukrárske a pekárske výrobky)
E 142 (zmrzliny, dezerty)
E 154 (farbenie údených rýb)
E 160 b (mliečne výrobky, marcipány, oleje)
E 200 (džemy, víno, sušené ovocie, kečupy, majonézy)
E 201 (sušené ovocie)
E 210 (ovocné džúsy)
E 211 (horčica, nealkoholické nápoje)
E 221 (nealko nápoje, sušené ovocie, výrobky zo zemiakov)
E 222 (nealko nápoje, džúsy, víno)
E 225 (nealko nápoje, ocot, výrobky zo zemiakov)
E 280 (cukrárske výrobky)
E 407 (mäsové konzervy, mliečne výrobky, šľahačka v spreji)
E 620 (korenie)
E 621 (instantné polievky, sójová omáčka)
E 901 (čokoládová poleva)

- mira

Ele, nádchu ti skutočne môže spôsobovať ovocie, hlavne tropické.
Ovocie sa zvykne dávať do jedného vreca so zeleninou, ale jeho účinky na organizmus sú odlišné.
Nielen vysokým obsahom fruktózy a ovocných kyselín, ale aj obsahom vody a ochladzujúcim účinkom na organizmus. Všeobecne platí, že je lepšie nahradiť ho domácimi druhmi zeleniny. Ovocia jesť čo najmenej, len výnimočne keď nemáme zdravotné problémy /kto ich dnes nemá ?/ a máme chuť na sladké. Lepšie je jedávať ovocie sušené, príp. tepelne upravené s malým množstvom soli, táto úprava zvýši sladkosť ovocia a zníži obsah ovocných kyselín.

ele

ja nie som zapliesnena, aspon o tom neviem, dlho som nebola na tomto fore, chodim sem len posledne dva- tri tyzdne, tak neviem co sa tu popisalo. Mne sa oslabena imunita prejavuje nadchou, napriklad aj ked spim v prostredi ktore ma stresuje, rano sa prebudzam nadchou, alebo staci ze dva dni jem cisto iba ovocie, velmi sladke, melon, mango, ananas, banany a na druhy den mam tiez nadchu, neviem co to je, tie zeleninove stavy si robievam, ale casto to zanedbavam, akosi je menej casu teraz.. Podla mna to bude aj nedostatkom spanku. Vo vseobecnosti sa da ale povedat, ze sa mi to zlepsilo o 90%, ked som mala 19-20 rokov, to bol neznesitelny stav.