Vitarianstvo

watermelon

ano odstavujem, prave pijem mrkvu spenat a cviklu (co vsetko nespravim pre bambinko - som tehotna). stava je sladucka, mnam. ale odstavujem vacsinou len korenovu zeleninu cize skroby, ktore inac velmi nejem. Sem tam odstavim pomarance, ci jablka a hrusky s listovou zeleninou, milujem tie stavy.
robim si aj smoothies - daka listova zelenina, banany a potom vacsinou dake maliny, alebo cuco, ci jahody, cernice.
aj ja chcem vychovavat deti na tejto strave, snad mi nebudu rodicia hadzat polena pod nohy. mam o tom precitane, viem o mamickach ktore maju surove deti a su zdrave a krasne rastu.
osobne sa nepoznam s takymi ludmi, iba cez net, cez tu stranku 30bananasaday.com, radsej ani nikomu nehovorim ako sa stravujem, lebo ta netolerancia z ich strany ma nasiera. tie utocne poznamky ablbe otazky typu kde beries bielkoviny? och nebavi ma na to odpovedat. co koho do toho? ja sa ich tiez nepytam kde beru vitaminy. ale ludia su uz raz taki. budem rada ak ostaneme v spojeni, bolo by to super.

juicegirl

ja este niesom vydata...a som na to sama..nepoznam nikoho takeho kto by to robil...ty poznas nejakych inych ludi? aj ked tvoj manzel nepreferuje tvoje stravovanie aspon nieco od teba prebral...urcite je to velmi ohladuplny clovek..ked sa s niekym na tuto temu rozpravam zakazdym ma odbiju ze dlho nevydrzim a ze sa nebudem moct takto stravovat, tobož nie v manzelstve...ale ja urcite chcem aj svoje deti vychovat na tejto strave..ty mas deti ? stravuju sa tak?

juicegirl

aha..diki...a este by som sa chcela spytat, ty odstavujes?...lebo viem ze je to potrebne...lebo co ine pit?..viem ze aj samo osebe ovocie a zeleniny by malo stacit ale ked je namahavejsi den...alebo potom cista voda nie?

watermelon

juicegirl ty mas rodinu? si na to sama, alebo ides do vitarianstva s niekym? vzdy som si priala, aby som nebola sama a manzel je so mnou na veceru ovocie, uz aj to je krasne. Ale obdivujem take rodiny, kde su vsetci "surovi".

watermelon

nuz na Slovensku by som sa az tak nebala ovocia zo supermarketov, ale rozhodne by som nekupovala take, co sa dovaza lodou (ozaruje sa radioaktivnym ziarenim) cize kivi z NZ alebo hrozno z Cile.
No ak mozes skus aspon raz za cas zabehnut na trh, je to urcite lepsie, ani nie kvoli chemikaliam ale skor kvoli samotnej pode.
Citala som, ze ak sa stravujes surovo, nedavas telu chemikalie v podobe Eciek a rakovinotvorne latky z varenej stravy, cize skratka ho neoslabujes a davas mu dostatok vit. a min. tak ono sa vysporiada s tymi chemikaliami z ovocia a zeleniny, ale jasne ze treba uprednostnovat organicke alebo zahradkove.
Manzel sa stym nevedel zo zaciatku vysporiadat, podla mna tu islo skor o to, ze sa citil ohrozeny, lebo som otvorene rozpravala o skodlivosti varenej stravy. Potom som si uvedomila, ze tadial cesta nevedie, a vyhovuje mi ked sa dobre naje a je spokojny. Takze mu varim, teda varime spolu, alebo sa naje v praci alebo ideme do restik, kde si vypytam salat. Uz moju stravu neriesime, hovorim, presvedcil ho Cron-o-meter. Urobili sme taky pokus. Natukali sme tam moju dennu davku stravy a jeho a teda ver mi, nevysiel z toho vobec lepsie. Mal nadmerny nadbytok sodika napr. a v niektorych min a vit. bol pozadu.

juicegirl

juicegirl , dakujem velmi pekne za informacie...vsetko vyskusam...ale s tym ovocim je fakt problem lebo ja vacsinou kupujem zo supermarketov a tam je postriekane...no a na trhu tiez asi vacsinou len dovazaju nie?...nemozem mat nejake prechodne problemy z toho ze jem tak vela postriekaneho ovocia so vsetkymi tymi insekticidmi?...a este ak sa smiem spytat , tvoj manzel nema nijake vyhrady proti tvojmu stravovaniu? napr. nevaris mu a tak? lebo v domacnostach vacsinou zena vari

watermelon

H2O: strukoviny v surovom stave su jedovate, to by som rozhodne neodporucala.
Tento clanok ti vysvetli, kolko bielkovin v skutocnosti telo potrebuje a najdes aj kolko ich maju jednotlive potraviny. Zaroven Juicegirl rob si smoothies zo salatov alebo ich jedz len tak, obsahuju vela vit. a min. a povazuju sa za potrebne.

watermelon

juicegirl: jeden druh ovocia sa odporuca hlavne ak ma clovek zdravotne problemy, napriklad sa vtedy je tyzden len melon alebo len banan (na slovensku len organicky, iny by som rozhodne nekupovala).
nalepsie je vraj ovocia nemiesat (tiez ak mas nejake zdrav. problemy) a teda co ja viem na ranajky jest len jeden druh ovocia , na obed tiez, na veceru tiez. Ak ziadne preoblemy nemas, tak ovocie miesat mozes, ale nie nejak zurivo, neodporuca sa hlavne kysle so sladkym (cize banan a pomaranc moze byt pre niekoho tazka kombinacia).
najdi si na nete podla vahy a vysky a veku a pohlavia a aktivity, kolko mas zjest denne kalorii. Ja napr. ak si chcem udrzat vahu, tak mam jest 1800, ale vacsinou zjem viac, tak 2000 aj 2200. Tu jedna taka stranka www.calculator.net.
Je mnoho druhov vitarianstva, musis si najst taky aky ti vyhovuje. Ja som presla kadejakymi, aj som klicila, teraz jem podla Grahama 80/10/10 - cize ovocie a zelenina, trocha orechov a semien. Neklicim. Podvyzivena na tejto strave nemas ako byt, ale musis tiez dbat na nejake faktory: jest dostatok kalorii, nekupovat ovocie a zeleninu stale na tom istom mieste (aby si zarucila spravny prijem vit. a min.), hlavne nie casto v supermarketoch, preferuj organicke alebo aspon trhy, kde to maju ludia zo zahrad.
ak ti mozem poradit, stiahni si na zaciatok Cron-o-meter, je to program zdarma, zadas tam kolko si coho zjedla a ukaze ti to kolko si zjedla kalorii, min, vit. a tukov a bielkovin. Je to vlastne na take vlastne uspokojenie sa, ze jes dostatok vsetkeho. Odkedy to pouzivam, moj manzel uz nema nic proti tejto strave, lebo vidi, ze jem skratka dost vsetkeho. Sranda, niekomu nestaci vidiet ze si skratka zdrava, ale nejake cisla ho presvedcia, hehe. Ok tak zatial