Helou som 20 rocna baba ktoru trapi akne asi uz 2 roky. Pocas tychto dvoch rokov som s nim bojovala pomocou roznych kremikov ako skinoren zinerit a vsetkymi moznymi liecivami ktore mi moja \"skvela\" pani kozna doktorka predpisala... no nic nezabralo a moj momentalny stav na tvari je este horsi ako kedykolvek predtym.. zmenila som koznu a ta nova mi povedala - Roaccutane! Zhanala som si vsade mozne informacie dozvedela som sa ze dost zatazuje pecen, spodobuje depresie a hlavne ze pocas liecby sa bud budem lesknut jak nechcem povedat co ak sa na nakremujem alebo sa budem supat jak kapor :D ale inak ze zaberie na 100% a vo vacsine pripadov natrvalo sice liecba trva dlhsiu dobu a este ma trapi to ci to v buducnosti neovplyvni babatko aj napriek tomu ze uz davno po dobrati ale ci nezostane nejaky humus zakodovany v chromozome alebo co ... no a ta druha moznost nad ktorou uvazujem je antikoncepcia. vyhoda je ze zaberie hned ale po vysadeni sa vacsinou efekt krasnej pleti vytrati .. pri nej ma trapi hlavne to ze sa zrejme z nej pribera coho sa bojim aj ked viem ze teraz su na trhu aj nizkohormonalne a bojim sa aj toho ze si cely organizmus prevratim naruby kvoli hormonikom a chemickym latkam.. Vsetko toto coho sa bojim a co som sa docitala je na zaklade roznych clankov a diskusii takze to nemam z osobnych skusenosti tak ma zaujima ze ktoru alternativu by ste mi poradili VY a preco popripade ake vlastne skusenosti s tym ktorym mate :))) velmi by ste mi s tym pomohli lebo by som od septembra chcela zacat s liecbou mojej pleti skoda len ze na tejto chemickej baze, ale akokolvej som sa snazila vylepsit si svoj zivotny styl nic nepomahalo.. tak naozaj vam budem vdacna za Vas nazor.. Dakujem :))
Roaccutan alebo antikoncepcia?
jajkafr no nevyskuskala som vsetko brali mi krv a zistili mi ze som trochu anemicka tak som brala zelezo a uz to bolo v norme ked mi robili kontrolne vysetrenie.. helikobaktera mi nezistili a vsetky hodnoty v krvnom obraze boli OK, ale hormony mi z krvi nezistovali... je aj trosku pravda ze som asi pohodlna a nechce sa mi chodit po vsetkych moznych vysetreniach a podavat si klucky u lekarov a toto mi prislo ako pohodlnejsie a hlavne efektivnejsie riesenie.. este by mi zistili nieco zle a co potom ? :D .. ale je pravda ze na tu endokr. by som mala zajst lebo tie hormony asi nie su celkom v poriadku .. a tie mandle- sice som byvala v minulosti castejsie chora tak si nemyslim ze tie mandle by mohli mat na tom nejaky podiel .. a ten zapal v tele neviem ako by mi zistili ale hovorim krvny obraz az na to zelezo bol ok.. raz som bola u ludoveho liecitela ked som bola uz naozaj zufala a ten mi povedal ze mam sklon k zaludocnym vredom a celkovo problemom so zaludkom tak neviem mozno aj tam je problem len kym tomu pridem na klb tak mi asi aj dovtedy to akne zmizne :D ... skusala som aj biodermu aj vichy ale nikdy som nevidela riesenie dokonca aj make up pouzivam vichy.. naozaj nechapem kvoli comu mi to akne zacalo niekedy som mala tvar ako alabaster ze som si nemusela nic skryvat a zrazu (datujem to zhorsenie hlavne odvtedy co som sa bola dat malovat na stuzkovu ku kozmeticke a odkedy som zacala sexualne zit ale ktovie to su asi len moje domnienky nezakladajuce sa na realite no naozaj zle je to tieto posledne dva roky) make up pouzivam na celu tvar (okrem cela tam si prehodim ofinu heh) co nikdy predtym nebolo nutne.. mozno je to aj kvoli tej mojej psychike lebo niekedy naozaj s jedom a impulzivne reagujem na rozne podnety co asi vyvolava stresove reakcie ktore tiez pleti nepomahaju.. ktovie kde drieme podstata tohto problemu... chcela by som to riesit komplexne ale nie je cas hladat pricinu... uz som naozaj unavena z toho ze musim riesit pre niekoho tak banalnu vec, ale kto ma tvar jak detsku prdelku tak to nepochopi ... nemozem povedat ze mam nejake obludne cysticke akne siceobcas sa mi vyhodi aj bolavejsi vred ale vacsinou su to take vyrazky roztrusene po celej tvari ktore sa nedaju uz ani zamaskovat a ked satak postavim do svetla tak je uplne vidiet hrbolceky a nedokonalosti... skusala som rozne domace kury lebo tiez nie som zastancom chemie ale kde nepomoze priroda tak treba hladat pomoc vo farmaceutickom priemysle :D ...sice nie vzdy to padne na urodnu podu ako napriklad v tvojom pripade co ma velmi mrzi :( ... snad to chce iba cas .. skus si vlasy pravidelne oplachovat so zihlavou .. ach my zeny to mame tazke chceme sa za kazdu cenu pacit a spravime preto cokolvek... dufam ze aspon na to akne ti to pomohlo :) ... a ako hovorim od koznej som uz vsetko mozne pouzivala zinerit skinoren dalacin duac gel aj ten izotrxin, take zarabane masticky uz som mala naozaj pocit ze kozna sa chce nabalit naukor mna tak som si povedala dost a k nej uz viac nepojdem... a gynekologovia odporucaju antikoncepciu asi tiez len aby sa mali nejaky zisk cize akemu odbornikkovi sa da doverovat? ... naozaj som teraz bezradna a neviem ako postupovat .. som celkovo dost nerozhodna a teraz si ma este aj ty zneistila ci teda naozaj mam ist do toho .. (mam na mysli tu ant. a Roa .) :)
jajkafr no nevyskuskala som vsetko brali mi krv a zistili mi ze som trochu anemicka tak som brala zelezo a uz to bolo v norme ked mi robili kontrolne vysetrenie.. helikobaktera mi nezistili a vsetky hodnoty v krvnom obraze boli OK, ale hormony mi z krvi nezistovali... je aj trosku pravda ze som asi pohodlna a nechce sa mi chodit po vsetkych moznych vysetreniach a podavat si klucky u lekarov a toto mi prislo ako pohodlnejsie a hlavne efektivnejsie riesenie.. este by mi zistili nieco zle a co potom ? :D .. ale je pravda ze na tu endokr. by som mala zajst lebo tie hormony asi nie su celkom v poriadku .. a tie mandle- sice som byvala v minulosti castejsie chora tak si nemyslim ze tie mandle by mohli mat na tom nejaky podiel .. a ten zapal v tele neviem ako by mi zistili ale hovorim krvny obraz az na to zelezo bol ok.. raz som bola u ludoveho liecitela ked som bola uz naozaj zufala a ten mi povedal ze mam sklon k zaludocnym vredom a celkovo problemom so zaludkom tak neviem mozno aj tam je problem len kym tomu pridem na klb tak mi asi aj dovtedy to akne zmizne :D ... skusala som aj biodermu aj vichy ale nikdy som nevidela riesenie dokonca aj make up pouzivam vichy.. naozaj nechapem kvoli comu mi to akne zacalo niekedy som mala tvar ako alabaster ze som si nemusela nic skryvat a zrazu (datujem to zhorsenie hlavne odvtedy co som sa bola dat malovat na stuzkovu ku kozmeticke a odkedy som zacala sexualne zit ale ktovie to su asi len moje domnienky nezakladajuce sa na realite no naozaj zle je to tieto posledne dva roky) make up pouzivam na celu tvar (okrem cela tam si prehodim ofinu heh) co nikdy predtym nebolo nutne.. mozno je to aj kvoli tej mojej psychike lebo niekedy naozaj s jedom a impulzivne reagujem na rozne podnety co asi vyvolava stresove reakcie ktore tiez pleti nepomahaju.. ktovie kde drieme podstata tohto problemu... chcela by som to riesit komplexne ale nie je cas hladat pricinu... uz som naozaj unavena z toho ze musim riesit pre niekoho tak banalnu vec, ale kto ma tvar jak detsku prdelku tak to nepochopi ... nemozem povedat ze mam nejake obludne cysticke akne siceobcas sa mi vyhodi aj bolavejsi vred ale vacsinou su to take vyrazky roztrusene po celej tvari ktore sa nedaju uz ani zamaskovat a ked satak postavim do svetla tak je uplne vidiet hrbolceky a nedokonalosti... skusala som rozne domace kury lebo tiez nie som zastancom chemie ale kde nepomoze priroda tak treba hladat pomoc vo farmaceutickom priemysle :D ...sice nie vzdy to padne na urodnu podu ako napriklad v tvojom pripade co ma velmi mrzi :( ... snad to chce iba cas .. skus si vlasy pravidelne oplachovat so zihlavou .. ach my zeny to mame tazke chceme sa za kazdu cenu pacit a spravime preto cokolvek... dufam ze aspon na to akne ti to pomohlo :) ... a ako hovorim od koznej som uz vsetko mozne pouzivala zinerit skinoren dalacin duac gel aj ten izotrxin, take zarabane masticky uz som mala naozaj pocit ze kozna sa chce nabalit naukor mna tak som si povedala dost a k nej uz viac nepojdem... a gynekologovia odporucaju antikoncepciu asi tiez len aby sa mali nejaky zisk cize akemu odbornikkovi sa da doverovat? ... naozaj som teraz bezradna a neviem ako postupovat .. som celkovo dost nerozhodna a teraz si ma este aj ty zneistila ci teda naozaj mam ist do toho .. (mam na mysli tu ant. a Roa .) :)
Ahoj. Ja som brala antikoncepciu a pomohla mi veľmi. Nie úplne, ale bola som spokojná, pretože ja na akné trpím už od 13- tich rokov a teraz mám 19. Hak som brala od 17-tich a vysadila som ju pred dvoma mesiacmi kvôli tomu, že som trošku pribrala a spravila sa mi celulitída. Neviem či som správne urobila. Ináč som nemala žiadne vedľajšie účinky. Teraz sa bojím, že sa mi to všetko vráti. :-((
Ale hak už viac brať nechcem.
kapilara
vyskúšala si naozaj všetko? bola si aj na endokrinológii? odoberali ti krv na hladinu hormónov? nemáš náhodou zahnisané mandle, helikobaktera... alebo nejaký iný zápal v tele prípadne alergiu?
tak ako si písala roaccutane aj antika oba sú veľký humus... ja som užívala Neotigason to je čosi podobné ako roaccutane a mala som neskutočné nežiadúce účinky keby som to nemusela užívať v živote to do seba nedám, vypadali mi takmer všetky vlasy, šúpalo sa mi celé telo... nohy a ruky až do krvi, objavil sa mi atopický ekzém, pery som mala neskutočne suché a lúpali sa mi aj napriek tomu, že som používala balzam, tiež sa mi vytvorili lupiny vo vlasoch, mám totálne zničené nechty, mám ich krátke a stále sa mi štiepu a lámu, a to používam kadejaké prípravky aby som to dala do kopy vlasy mám viac ako o polovicu riedšie v cope ich už ani nenosím aby vyzerali aspoň ako tak ... a ešte je tu riziko ak ho berieš nesmieš otehotnieť 2 roky po dobratí lebo sa ti môže narodiť vážne poškodené bábätko...
a čo sa týka antiky rovnako ako si napísala pomôže ti na krátku dobu po vysadení sa akné znova vráti...
na tvojom mieste by som sa pýtala ešte k endokrinologičke nech ti vyšetrí hormóny, skús si dať pozrieť mandle či nie sú zahnisané, a tiež vyšetrenie na helikobaktera ak to všetko bude negatívne tak potom skús roaccutane...
sestre pomohlo na akné Izotrexin gel a používala krém z Biodermy na problematickú pleť... skús možno kvalitnejšiu kozmetiku počula som že aj Mary kay má dobré krémy,ktoré pomáhajú stoja síce viac, ale myslím si, že stojí to za vyskúšanie... držím palčeky.