Helou som 20 rocna baba ktoru trapi akne asi uz 2 roky. Pocas tychto dvoch rokov som s nim bojovala pomocou roznych kremikov ako skinoren zinerit a vsetkymi moznymi liecivami ktore mi moja \"skvela\" pani kozna doktorka predpisala... no nic nezabralo a moj momentalny stav na tvari je este horsi ako kedykolvek predtym.. zmenila som koznu a ta nova mi povedala - Roaccutane! Zhanala som si vsade mozne informacie dozvedela som sa ze dost zatazuje pecen, spodobuje depresie a hlavne ze pocas liecby sa bud budem lesknut jak nechcem povedat co ak sa na nakremujem alebo sa budem supat jak kapor :D ale inak ze zaberie na 100% a vo vacsine pripadov natrvalo sice liecba trva dlhsiu dobu a este ma trapi to ci to v buducnosti neovplyvni babatko aj napriek tomu ze uz davno po dobrati ale ci nezostane nejaky humus zakodovany v chromozome alebo co ... no a ta druha moznost nad ktorou uvazujem je antikoncepcia. vyhoda je ze zaberie hned ale po vysadeni sa vacsinou efekt krasnej pleti vytrati .. pri nej ma trapi hlavne to ze sa zrejme z nej pribera coho sa bojim aj ked viem ze teraz su na trhu aj nizkohormonalne a bojim sa aj toho ze si cely organizmus prevratim naruby kvoli hormonikom a chemickym latkam.. Vsetko toto coho sa bojim a co som sa docitala je na zaklade roznych clankov a diskusii takze to nemam z osobnych skusenosti tak ma zaujima ze ktoru alternativu by ste mi poradili VY a preco popripade ake vlastne skusenosti s tym ktorym mate :))) velmi by ste mi s tym pomohli lebo by som od septembra chcela zacat s liecbou mojej pleti skoda len ze na tejto chemickej baze, ale akokolvej som sa snazila vylepsit si svoj zivotny styl nic nepomahalo.. tak naozaj vam budem vdacna za Vas nazor.. Dakujem :))
Roaccutan alebo antikoncepcia?
Roacuttan je naozaj az posledna volba ak vsetko ostatne zlyha a treba si dost rozmysliet, ci nechces/chces otehotniet v nablizsej dobe, ja odporucam HAK - ja uzivam konkretne Jeannine a plet sa mi upravila aj vsetkym mojim kamaratkam, a nie z kazdej anti sa pribera, anti zvysuje predovsetkym chut do jedla a je na tebe ako sa s tym vyrovnas. V podstate ide o prechodnu zalezitost, lebo telo si musi na nu zvyknut, ja som spokojna, bola som vyhadzana na chrbte, rukach a to co sa mi zacalo tvorit uz aj v dekolte no hroza, o tvari ani nehovorim. Aj mne navrhol doktor rovakutan, ale odmietla som, ked sa da aj inak treba to vyskusat. Som spokojna :)
Roacutan som brala viac ako pol roka. Výsledok? Pečeňové testy celkom fajn, ale prvy-druhy mesiac mi do krvi popukali pery, pleť sa šúpala nehorázne, potom nastalo zhoršenie pleti, čo je vraj normálne. Po 7 mesiacoh (ukončenie) bola pleť celkom fajn, avšak potom to už bolo jedno, žiadny stopy, žeby som dačo brala, pretože pleť ako predtým. Musím ale povedať, že ja som mala akné len mierne, ale mala som problemy s cystou.
Ak teda ti môžem poradiť, skús najprv antikoncepciu. Brala som ju tiež a kludne ju môžem porovnať s ROA, len je "zdravšia".
nezufaj, precitaj si na tejto stranke pribeh o akne. tu stranku ti napisem s medzerami, inak to vymazu.medzery si odstran. je to stranka: w w w. a l t e r n a m e d i c a.s k . o tom akne si najdes v tom stlpci vpravo kde je pribeh.
kapila
ak je nejaký zdravotný problém a je indikovaný hormonálny profil ak sa jednoducho spraví nech to stojí čo chce... prečo u nás na Slovensku stále toľko šetríme? Gynekologička ti môže odobrať niektoré hormóny, ale v takých prípadoch väčšinou odošle kožná lekárka k endokrinologičke a tá spraví podrobnejšie odbery... moju sestru tak odoslala kožná keď k nej chodila s akné...
Držím palčeky nech ti to dopadne čím lepšie...
no tak ahoj .. rozhodla som sa ze nebudem brat ani jedno.. tento tyzden mam ordinacny maraton.. idem koznej gynekologovi a este neviem komu vsetkemu ma poslu lebo je to asi najhorsie jake som to kedy mala ten ksicht .. no ale nechcem do seba pchat tie hnusy ... vraj ten hormonalny profil stoji dost vela a neviem ci taky robi aj gynekolog teda aspon tych pohlavnych hormonov to by mohlo stacit .. ze ci mam muzskych androgenov navyse ... ach jaj ale uz naozaj som zufala ..
HAK lieči len kým ju berieš, Roacuttane vylieči pleť a nebudeš mať žiadne akné aj ked ho nebudeš brať(:
Kapilara,
antikoncepcia by ti na plet mala pomoct. Ak mas akne, tak je mozne, ze mas zvysene mnozstvo androgenov v krvi - muzske hormony. Vtedy by ti antikoncepcia mohla pomoct, ale vyzaduje si to dlhodobe uzivanie. To ta asi netesi. Myslim, ze stoji za to spravit hormonalny profil, nech vies, ci to je hormonmi alebo nie. Osobne sa vsak priklanam k inej liecne nez hormonalnej, pretoze udajne sa plet po vysadeni antiky vrati do povodneho stavu...
kapilara
ja som našťastie akné na tvári nikdy nemala, mala som strašné akné na chrbte, ale to som riešila tým, že som nenosila odhalený chrbát... Neotigason beriem kvôli oveľa vážnejšiemu problému kvôli akné by som si nikdy nedala predpísať Roaccutane ani nič podobné...
moja rada znie pochoď si všetkých lekárov, daj si vyšetriť hormóny a až keď bude všetko negatívne potom podstúp liečbu Roaccutanom ... je to strašné silný liek a veľmi škodí organizmu aj keď na druhej strane možno pomáha... na vlasy mi pohol Alpicort je to hormonálna vodička na vtieranie do vlasov... už nevypadávajú :)
a čo sa týka vichi nieje dobrá značka je drahá, ale obsahuje strašne veľa chémie... prejdi radšej na biodermu, La roche posay alebo Mary Kay... hovorím z vlastných skúseností tieto značky mám odskúšané buď osobne alebo známy...
držím palčeky a určite netrep do seba chémiu zbytočne najprv zisti príčinu čo ti spôsobuje akné ... ozvi sa ako pokračuješ
Roaccutane beriem už 4 mnesiace... mám 15.. predtým som vyzeral otrasne.. nijaké krémy nepomáhali a potom mi kožná predpísala tieto tabletky... už nemám žiadne akné... pokožku to veĺmi vysušuje a pery si muím stále natierať.. ale lepšie ako keby som mal behať s boľavými j*bákmi ;)
karolina19 ved tohoto sa tiez bojim u antikoncepcii ze priberiem a hlavne nebrala by som antikoncepciu dlhsie jak pol roka max. rok hlavne to ide do penazi a potom taku dlhu dobu papat hormoniky a magicku chemiu to ne, no a keby po tej dobe zistim ze co som dotoho ten rok davala peniaze kvoli akne a bolo to na nic no asi by ma vystrelo... preto sa snazim zvazit vsetky pre a proti a podla toho uvazovat urcite nechcem s horucou hlavou a potom niecoho lutovat .. tak preto sa pytam na vase nazory a som im povdacna :))))