Ahoj Jasminka,
moj syncek mal rok a pol, ked som si vsimla, ze do jedla sa velmi nehrnul, ale nakoniec toho dost zjedol, ale na vahe ani na vyske to nebolo vidiet. Sestrina mala je od neho o 4 mesiace starsia, zjedla ovela menej, ale bola od neho o 2kg tazsia a aj o 5cm vyssia. Tak som ho sledovala pol roka, a kedze bol stale na tej istej vahe a s tou istou vyskou, volala som na gastro,nech mu vezmu krv opat. Opat preto, lebo synceka pozorovali v gastro ambulancii od 4-teho mesiaca, kedy dostal alergicku reakciu na Nutrilon, mal hnacky s primesou krvi,takze bol do jedneho roka na hypoalergennom mlieku. Ja som ho prestala dojcit, ked mal 4 mesiace, lebo on stale plakal, nech som zjedla cokolvek. Z jedalnicka som musela vyradit ovocie, zeleninu, mliecne vyrobky, skratka vsetko okrem mrkvi, zemiakov, ryze, chudeho maska... Ale, teraz mi povedala jedna pani doktorka, ze ona ma take skusenosti, ze, ked sa dieta stazuje na bolest bruska, trpi zvysenou plynnatostou, castymi stolicami / co bol pripad aj mojho syna, ja som mu uz podvedome v noci masirovala brusko, lebo sa stale prehadzoval /, tak potom sa skor alebo neskor nejaka alergia objavi. Po nasadeni bezlepkovej diety mi syncek za 3 tyzdne pribral 1kg a za mesiac mal o 2cm viac. Teraz ma 4 roky a patri medzi tie vyssie deti, dokonca aj vazi viac ako jeho rovesnici.
Vies tie priznaky celiakie su ine u malickych deti, ine u starsich deti a ine u dospelych. Moj maly kakal asi 1-2-krat denne, zato tolko, ze som si hovorila, ze tolko ani nezjedol.
Tiez mi kazdy hovoril, ze co vymyslam, ze mu nic nie je, ved papa. Ano, papal, ale nerastol a plakal, ze ho boli brusko, bol stale umrncany.
Takze ja by som na Tvojom mieste necakala, povedz obvodnej, nech Vas posle na gastro, tam mu urobia testy z krvi a o 10 dni uvidite, ako to je. Len, naozaj, ho musis zatazovat lepkom aspon mesiac, aby tie vysledky neboli skreslene.
Ja som dlhe roky nemohla pribrat, tak som sla na gastro aj ja, ci aj ja nemam celiakiu, mavala som nafuknute brucho /to mam sice stale... /, krce, a zistili mi alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka.
Za navstevu na gastre nic nedas,a budes si aspon ista na com ste.
Drzim Vam paste,
Lia.