Celiakia - varenie, pecenie

Príspevok v téme: Celiakia - varenie, pecenie
LiaK

Dobry vecer,

mam syna celiatika. Odkedy mu zistili celiakiu, t.j. pred dvoma rokmi, varim, peciem bezlepkovo pre celu rodinu. Ja mam, navyse, alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka,takze to mame pestre.
Rada by som sa Vas opytala, aky vyznam ma pouzivanie psyllia, guarovej a xantanovej gumy. Doteraz som to nepouzila / lebo neviem,ako... /. S vareniem nie je az taky problem, horsie je to s pecenim, kto vari a pecie bezlepkovo, vie, o com hovorim. Uz som si vylepsila viac normalnych receptov na kolace a mucniky, nieco som sa naucila aj z bezlepkovych kucharskych knih. V pohode peciem jemne mucniky aj kysnute cesta, dokonca take, ze sa na druhy den nedrobia.
Ak je ale psyllium potrebne pre zdravie celiatikov, budem ho do jedla pridavat.
Guarova a xantanova guma ma az tak netrapia, nakolko su to stabilizatory a emulgatory, a ked sme sa zaobisli bez nich doteraz, pokojne vydrzime aj nadalej.

Dakujem velmi pekne,

LiaK.

mjanik

doporučujem dať si do poriadku trávenie,veľa problémov by vám zmizlo a ten zbytok by sa cielene vyliečil,najlepšie akupunktúrou

LiaK

Ahoj Jasminka,

niekedy brusko boli aj preto, ze konbinujeme prilis vela potravin. Ja tiez mam niekedy brucho nafucane ako v piatom mesiaci tehotenstva, a niekedy po tom istom jedle nic. Staci, ze som mala na ranajky prilis vela vlakniny, napr. ovsenych vlociek, na obed nejaku zeleninu a uz aj mi brucho napucha. Ale to je moj pripad,niekomu ovsene vlocky velmi pomahaju. Po kapuste ma boli brucho asi tri dni, a to mi kazdy doktor povedal, ze kysla kapusta je velmi zdrava a kludne ju mozem jest.

Moj maly sa aj teraz, a to je uz dva roky na prisnej bezlepkovej diete, stazuje, ze ho boli brusko. Ale boli ho, aj ked je hladny. Takze musi pravidelne jest.

A este jedna vec, aj v bezlepkovych potravinach moze byt niekedy urcite velmi malinke mnozstvo lepku / udava sa to na obale v gramoch na 1 kg /. No a ked to celiatik prezenie, napriklad zje vela mucnych jedal, moze, ale aj nemusi ho boliet brusko. Ide o to, ako je kto citlivy, niekto je citlivy aj na stopove mnozstva, niekomu to nevadi. Zalezi na rozsahu poskodenia creva.

Inak, ja malemu davam z casu na cas probiotika.

Majte sa pekne,
Lia.

jasminka01

Babulky, dakujem vam za odpovede. Co sa tyka toho prospievania, tak maly patri do takeho stredu co sa tyka vysky, na vahu je chuducky, ale to cela rodina z muzovej strany su ako dazdovky :)
Este sa spytam - ta bolest bruska si moze prist kedy chce? :) Myslim to tak, ze ci by nemalo brusko boliet len potom ako zje nieco s lepkom. Moze byt, ze aj ked napr. cely den nic s lepkom neje, aj tak ho moze v ten den boliet brusko?
Inak, teraz uz 3 dni brusko nespomenul. Ale to sa uz dlho nestalo. Mozno len zbytocne panikarim... neviem... a mozno bude mat " len " nejaku bakteriu co mu robi problemy.
Uz som z toho na nervy, ale kazdopadne, ak sa opät zacne stazovat, ideme lekarke :(

LiaK

Ahoj Jasminka,

moj syncek mal rok a pol, ked som si vsimla, ze do jedla sa velmi nehrnul, ale nakoniec toho dost zjedol, ale na vahe ani na vyske to nebolo vidiet. Sestrina mala je od neho o 4 mesiace starsia, zjedla ovela menej, ale bola od neho o 2kg tazsia a aj o 5cm vyssia. Tak som ho sledovala pol roka, a kedze bol stale na tej istej vahe a s tou istou vyskou, volala som na gastro,nech mu vezmu krv opat. Opat preto, lebo synceka pozorovali v gastro ambulancii od 4-teho mesiaca, kedy dostal alergicku reakciu na Nutrilon, mal hnacky s primesou krvi,takze bol do jedneho roka na hypoalergennom mlieku. Ja som ho prestala dojcit, ked mal 4 mesiace, lebo on stale plakal, nech som zjedla cokolvek. Z jedalnicka som musela vyradit ovocie, zeleninu, mliecne vyrobky, skratka vsetko okrem mrkvi, zemiakov, ryze, chudeho maska... Ale, teraz mi povedala jedna pani doktorka, ze ona ma take skusenosti, ze, ked sa dieta stazuje na bolest bruska, trpi zvysenou plynnatostou, castymi stolicami / co bol pripad aj mojho syna, ja som mu uz podvedome v noci masirovala brusko, lebo sa stale prehadzoval /, tak potom sa skor alebo neskor nejaka alergia objavi. Po nasadeni bezlepkovej diety mi syncek za 3 tyzdne pribral 1kg a za mesiac mal o 2cm viac. Teraz ma 4 roky a patri medzi tie vyssie deti, dokonca aj vazi viac ako jeho rovesnici.

Vies tie priznaky celiakie su ine u malickych deti, ine u starsich deti a ine u dospelych. Moj maly kakal asi 1-2-krat denne, zato tolko, ze som si hovorila, ze tolko ani nezjedol.
Tiez mi kazdy hovoril, ze co vymyslam, ze mu nic nie je, ved papa. Ano, papal, ale nerastol a plakal, ze ho boli brusko, bol stale umrncany.

Takze ja by som na Tvojom mieste necakala, povedz obvodnej, nech Vas posle na gastro, tam mu urobia testy z krvi a o 10 dni uvidite, ako to je. Len, naozaj, ho musis zatazovat lepkom aspon mesiac, aby tie vysledky neboli skreslene.

Ja som dlhe roky nemohla pribrat, tak som sla na gastro aj ja, ci aj ja nemam celiakiu, mavala som nafuknute brucho /to mam sice stale... /, krce, a zistili mi alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka.

Za navstevu na gastre nic nedas,a budes si aspon ista na com ste.

Drzim Vam paste,

Lia.

LiaK

Ahoj Jasminka,

moj syncek mal rok a pol, ked som si vsimla, ze do jedla sa velmi nehrnul, ale nakoniec toho dost zjedol, ale na vahe ani na vyske to nebolo vydiet. Sestrina mala je od neho o 4 mesiace starsia, zjedla ovela menej, ale bola od neho o 2kg tazsia a aj o 5cm vyssia. Tak som ho sledovala pol roka, a kedze bol stale na tej istej vahe a s tou istou vyskou, volala som na gastro,nech mu vezmu krv opat. Opat preto, lebo synceka pozorovali v gastro ambulancii od 4-teho mesiaca, kedy dostal alergicku reakciu na Nutrilon, mal hnacky s primesou krvi,takze bol do jedneho roka na hypoalergennom mlieku. Ja som ho prestala dojcit, ked mal 4 mesiace, lebo on stale plakal, nech som zjedla cokolvek. Z jedalnicka som musela vyradit ovocie, zeleninu, mliecne vyrobky, skratka vsetko okrem mrkvi, zemiakov, ryze, chudeho maska... Ale, teraz mi povedala jedna pani doktorka, ze ona ma take skusenosti, ze, ked sa dieta stazuje na bolest bruska, trpi zvysenou plynnatostou, castymi stolicami / co bol pripad aj mojho syna, ja som mu uz podvedome v noci masirovala brusko, lebo sa stale prehadzoval /, tak potom sa skor alebo neskor nejaka alergia objavi. Po nasadeni bezlepkovej diety mi syncek za 3 tyzdne pribral 1kg a za mesiac mal o 2cm viac. Teraz ma 4 roky a patri medzi tie vyssie deti, dokonca aj vazi viac ako jeho rovesnici.

Vies tie priznaky celiakie su ine u malickych deti, ine u starsich deti a ine u dospelych. Moj maly kakal asi 1-2-krat denne, zato tolko, ze som si hovorila, ze tolko ani nezjedol.
Tiez mi kazdy hovoril, ze co vymyslam, ze mu nic nie je, ved papa. Ano, papal, ale nerastol a plakal, ze ho boli brusko, bol stale umrncany.

Takze ja by som na Tvojom mieste necakala, povedz obvodnej, nech Vas posle na gastro, tam mu urobia testy z krvi a o 10 dni uvidite, ako to je. Len, naozaj, ho musis zatazovat lepkom aspon mesiac, aby tie vysledky neboli skreslene.

Ja som dlhe roky nemohla pribrat, tak som sla na gastro aj ja, ci aj ja nemam celiakiu, mavala som nafuknute brucho /to mam sice stale... /, krce, a zistili mi alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka.

Za navstevu na gastre nic nedas,a budes si aspon ista na com ste.

Drzim Vam paste,

Lia.

beb

Ahoj, Jasminka.Moja dcérka nemala typické príznaky, ani tú celiakiu na 100% potvrdenú . Ešte sa má niekedy urobiť záťaž lepkom. Ale medzi príznaky patrí bolenie bruška, časté, hlienovité stolice, anémia, spomalený rast, zápchy, je toho viac. Vyšetrenie sa robí na gastro, najprv odbery a potom aj biopsia tenkého čreva. Až tak sa môže potvrdiť, resp. vylúčiť celiakia. Pred vyšetrením sa nemá lepok vysadiť, lebo výsledky by boli skreslené.

jasminka01

Mira, nemyslim, ze by mal problemy s travenim len tak z nicoho nic, alebo ze papa " hovadiny " :) Mlieko nepije vobec uz niekolko rokov, z mliecnych vyrobkov je iba jogurty a syry. Chlebik peciem len celozrnny. Ani mäso nema casto. Sladkosti tak jednu za dva dni. Cokolady napr. takmer vobec.
O zdravej strave co-to viem, my sa praveze stravujeme dost zdravo, aj cestoviny celozrnne, ryza natural, zelenina, tofu a podobne... Takze v tomto problem asi nebude ...
Praveze som citala nieco teraz o celiakii a tam su tie priznaky podobne - bolest bruska, viackrat stolica, plynnatost. Preto som sa pytala co este mam sledovat. Skusim este viac preluskat tie stranky o celiakii.

- mira

Má problémy s trávením. Mala by si mu dávať jedlo na úpravu trávenia. Nemal by jedávať mliečne výrobky, mlieko a sladkosti, ktoré sú príčinou kvasenia, zo začiatku ani ovocie. Dávaj mu kvasenú zeleninu, zeleninu rôzne upravenú a celozrnné obilniny. Takto odstrániš zahlienenie čreva, ktoré je predstupňom celiakie a alergií.

jasminka01

Ahojte, prosim Vas, ake problemy mali Vase deturence, ked im zistili celiakiu? Mam 9-rocneho syna, ktory sa mi uz niekolko mesiacov stazuje, ze ho boli brusko, vzdy dole. Ale nepravidelne, neviem to dat do suvislosti s nejakym jedlom. Niekedy ho napr. 2 dni po sebe boli, potom aj 3 dni nic ... Na wc chodi pravidelne 1-x denne, ale obcas aj 2 ci 3x. Teraz v poslednej dobe ma trosku aj viac plynnatost :)
Odber krvi na celiakiu vie spravit aj obvodna lekarka alebo nas posle na alergologiu?
Prosim, poradte mi - co si mam vsimat, na co sa zamerat? Ake su tam priznaky?
Dakujem za odpoved!

LiaK

Ahoj,

dakujem velmi pekne za odpoved. Ja namiesto guarovej gumy pouzivan vareny zemiak / na 250g muky davam 50g uvareneho zemiaka / a cesto je potom velmi vlacne.

Lia.