matovy caj v tehotenstve

latoja

ahoj, kludne, mätový čaj ako aj rooibos môzes pit aj pred, aj pocas aj po tehotenstve. ale môzes si to precitat aj na
shop.omcha.eu

usiko

zuzu , aj moje je prve a stresovala som na zaciatku, kym som neodskusala, ze ak problemy nemas, pi a jedz ako predtym a budes v pohode.....

usiko

moze sa hocijaky caj v tehotenstve, pretoze negativne ucinky cajov,ktore by mohli skodit, sa prejavia az ked ich vypijes na litre.....take hocijaky okrem zeleneho a cierneho.....ja pijem hocijaky a nic mi nie je.......

Aj petrzlen sa vraj nema jedt a mne nic nerobi...aby nam to ublizilo treba toho vypit alebo zjest tolko, ze to nedokazes....

A-Z

zuzu,
matovy caj mozes v tehotenstve, neodporuca sa pocas dojcenia, pretoze moze znizit tvorbu mlieka.
Co sa tyka byliniek, vacsina sa neodporuca hlavne kvoli zvysovaniu napatia maternice.
Ja pijem tehotensky caj a rooibos. Primnerene :) 1 - 2 salky denne.

Well

Voda, minerálne vody
Sú ideálnym nápojom, ktorý dostatočne nahradí straty tekutín. Počas tehotenstva by sa mali uprednostňovať minerálne vody s nižším obsahom sodíka, ako prevencia vzniku opuchov a vysokého krvného tlaku. Vody bohaté na vápnik a železo pomáhajú zabezpečiť dostatočný prívod týchto živín, ktoré si počas tehotenstva a dojčenia vyžadujú zvláštnu pozornosť. Odporúča sa rôzne druhy minerálnych vôd striedať a predchádzať tak jednostrannému až nadmernému príjmu niektorej z minerálnych látok.
Čaj
Tradičný čierny čaj by sa mal konzumovať v obmedzenom množstve (1-2 šálky denne). Obsahuje totiž kofeín - približne v polovičnom množstve ako káva. Čierny čaj podporuje vznik zápchy, ktorá i tak trápi nejednu budúcu mamičku a zhoršuje vstrebávanie minerálnych látok v čreve. Tento účinok má i zelený čaj, ktorý však na druhej strane pomáha ničiť baktérie v ústnej dutine a tak zabíja pôvodcov zubného kazu.
Ovocné a bylinkové čaje majú lahodnú a výraznú chuť, a to dokonca i bez prisladenia, čím sa možno vyhnúť nadbytočnému príjmu cukru. Neobsahujú kofeín a vyznačujú sa obsahom prírodných biologicky účinných látok. Dostupné sú i čaje s výťažkami z byliniek určené pre tehotné a dojčiace ženy, ktorých zložky môžu mamičkám pomôcť zbaviť sa sprievodných problémov počas tehotenstva a dojčenia. Pomáhajú napríklad predchádzať hromadeniu tekutiny v organizme, alebo stimulovať tvorbu mlieka. Treba pamätať, že nie všetky bylinky sú v tomto období vhodné. Používať by sa mali mierne pôsobiace druhy, naopak na pravidelnú konzumáciu sa neodporúčajú liečivé čaje so silnými účinkami. Rozličné druhy bylinkových čajov by sa mali striedať.
Káva
Počas tehotenstva sa pitie kávy úplne nezakazuje, pripúšťa sa jej konzumácia v primeraných množstvách, čo je asi 2 - 3 šálky denne. Kofeín vo väčších množstvách pôsobí dráždivo na matku i dieťa a zhoršuje vstrebávanie minerálnych látok v čreve. Káva sa vyznačuje močopudným účinkom, zvyšuje straty tekutín z tela, preto nie je vhodným nápojom na hasenie smädu. Ak budúca mamička trpí na nízky tlak, káva môže pôsobiť priaznivo.
Ovocné a zeleninové džúsy
Uhasia smäd, osviežia a poskytnú organizmu minerálne látky, vitamíny, vlákninu a ďalšie zdraviu prospešné látky. Najbohatší obsah týchto hodnotných živín je najmä nápojoch v čerstvo vylisovaných surovín. Treba pamätať, že druhy s výraznou arómou môžu ovplyvniť chuť mlieka. Pri kúpe by sa mali uprednostniť 100% džúsy, ktoré možno prípadne riediť vodou. Nezabúdajme, že prirodzenou zložkou zeleninových, no najmä ovocných nápojov je i cukor, ktorého nadbytočný príjem nie je žiadúci.
Sladené nealkoholické nápoje
Kto si hasí smäd najmä týmto druhom nápojov, dodáva do tela značné množstvo cukru bez toho, aby organizmus zároveň získaval aj potrebné a hodnotné živiny. Cukor navyše zvyšuje riziko vzniku zubného kazu. Tehotenstvo je pritom pre zuby zvlášť rizikovým obdobím, preto je rozumnejšie ich všemožne chrániť. Nápoje s obsahom umelých sladidiel, prípadne farbív zasa zbytočne zaťažujú telo cudzorodými látkami. Kolové nápoje nie sú vhodné, pretože obsahujú kofeín. Pre riziko nežiadúcich účinkov sa nemajú konzumovať ani toniky a iné nápoje s obsahom chinínu.
Alkoholické nápoje
Alkoholické nápoje sa majú počas tehotenstva úplne vylúčiť. Alkohol je látkou, ktorá môže mať viaceré nepriaznivé účinky na priebeh tehotenstva a vývin plodu.
Mlieko a mliečne nápoje
sa považujú skôr za potravinu ako za tekutinu. Výživu budúcej mamičky obohacujú o dôležitý vápnik a bielkoviny, ale i ďalšie minerálne látky a vitamíny. Vítané sú najmä kyslomliečne výrobky so živými probiotickými kultúrami, ktoré upravujú trávenie. Kyslomliečne nápoje je vhodné uprednostňovať najmä pri zvýšenom riziku alergie.
Pre zachovanie rovnováhy v organizme a jeho správnej funkcie je potrebné aj počas tehotenstva vypiť denne 1,5 – 2,5 tekutín, v čase dojčenia sa odporúča príjem zvýšiť až na 3 l. Dostatočný príjem tekutín počas gravidity pomáha predchádzať infekciám močového mechúra a zápche, v čase dojčenia je dôležitý pre tvorbu mlieka. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších množstvách, polovicu celodenného množstva dopoludnia.

--------------------------------------------------
Počas tehotenstva sa žena stretne s viacerými ťažkosťami, ktoré sa snaží zmierniť alebo odstrániť. Keďže lieky by sa v tehotenstve nemali užívať, na rad prichádza bylinná pomoc. Ktoré bylinky teda pomáhajú od ranných nevoľnostiach, pálenia záhy, zápche..?
Ranná nevoľnosť
Príčinou môže byť nedostatok vitamínu B6 (vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode, telo ich môže ukladať do zásoby). Strava by mala obsahovať kvasnice, jogurt, včelí peľ, celozrnné potraviny , kapustu, čiernu melasu, žĺtok, mäso
Závorový čaj – 1–2 čajové lyžičky čerstvého postrúhaného zázvoru mierne povarte, po odstavení pridajte med a citrón.
Zázvorový čaj s mätou – 1 – 2 č.l. čerstvého postrúhaného zázvoru mierne povarte, po odstavení pridajte 1 – 2 č.l. mäty piepornej, 10 min. vylúhujte, pridajte citrón a med.
Balota čierna – pôsobí preventívne proti vracaniu. Užívajte max. 2 ml. tinktúry rozpustenej v horúcej vode trikrát denne, alebo popíjajte slabý odvar.
Paruman spanilý – zmierňuje pocit nevoľnosti a upokojuju žalúdok. Pred vstaním vypite jednu šálku odvaru, alebo užívajte podľa potreby 5 až 10 kvapiek tinktúry (max. 5 ml. denne).
Ďumbier lekársky (zázvor) – pôsobí preventívne proti vracaniu. Užívajte na jednu dávku maximálne 1 g. prášku rastliny v kapsulách, alebo 2 až 5 kvapiek tinktúry podľa potreby (max. 1 ml. denne)
Pálenie záhy
Príčinou pálenia záha sú hormonálne zmeny a rastúca maternica, žalúdok je utláčaný nie je vhodné sa prejedať, jedzte menej ale častejšie, vynechajte kyselinotvorné jedlá (potraviny s vysokým obsahom cukru, syry, citrusové plody, káva, citrón, grapefruit), z jedla pomáha: jogurt, kefír, teplé mlieko so škoricou, zvýšený prísun Mg – rozžuť mandle.
Čaj proti páleniu záhy – 2 diely semien anízu, 1 diel škorice, 2 diely feniklových semien, 1/8 d levandule, 3 diely mäty piepornej. Na 1 liter – 4-6 polievkových lyžíc semien dajte do studenej vody a pomaly priveďte k varu 20 min lúhujte, pite po malých dávkach počas dňa.
Feniklový čaj – po jedle piť po dúškoch
Zemiaková šťava – 2 – 3 x denne
prášok z bresta, alebo ibišového koreňa zmierni pálenie záhy
Únava
Pocit vyčerpanosti môže prameniť zo zlej skladby stravy, nedostatku vitamínu B a železa. Potraviny s vysokým obsahom železa – čierna melasa, žĺtok, listová zelenina, repa, čerešne, slivky, marhule, morské riasy, pšeničné klíčky, kvasnice, čerstvé semienka, denne zjedzte 1 – 2 polievkovej lyžici riasy spirulina, 1 – 2 čaj. lyžičky včelieho peľu, doprajte si dostatok času na odpočinok. Pozor! – čierny čaj odbúrava s tela železo, preto je nevhodný v tehotenstve
Čaj s vysokým obsahom železa – 1 diel žihľavy, 1 diel malinových listov. Uvarte veľmi silný čaj, na šálku vody 2 polievkové lyžice zmesi nechať vylúhovať cez noc + citrón (kvôli uvoľneniu železa)
Zápcha
Vynechajte škroby, rafinované potraviny nahraďte potravinami s vysokým obsahom vlákniny, jedzte šaláty 2 – 3x denne, sušené alebo čerstvé marhule, hrozná slivky, ovsené vločky, do jedál pridávajte ľanové semienko. Od 34. týždňa zaraďte do svojho jedálnička ľanové semiačka – raz denne polievková lyžica drvených alebo celých ľanových semienok, zapiť dostatočným množstvom vody ! (inak pôsobí opačne – vytvorí zápchu), semienka nežuť, len prehltnúť a zapiť. Ľan pôsobí ako mierne laxatívum (preháňadlo). Pri množstve 1 polievková lyžica denne upraví stolicu, zlepší črevnú peristaltiku a zvýši tvorbu poševného hlienu (pri pôrode „nechá dieťa ľahko vykĺznuť“).
Orech popolavý (je mierne laxatívum – preháňadlo)
Na zápchu pomôže piť jablčnú šťavu, najlepšie na lačno, povzbudzuje črevá a naviac dodá telu minerály
Opuchy, zadržiavanie tekutín
Mierny opuch je normálny a spôsobený zadržiavaním vody v tkaninách vplyvom estrogénu. Príliš veľký opuch je známkou preťažených ľadvín ( vplyvom emocionálneho stresu, fyzické nerovnováhy)
Čaj s púpavou – 2 diely koreňa púpavy, 2 diely koreňa lopúcha. Na 1 liter potrebujeme 3 – 6 pol.lyžíc bylinnej zmesi. Zmes dajte do studenej vody a postupne priveďte do varu, varte 15 min., odstavte – hneď sceďte. Často aj samotné púpavové listy stačia vyrovnať zásoby vody, ktoré telo potrebuje, majú veľký obsah draslíka nespôsobia preto nedostatok tohto minerálu ako umelé diuretiká.
Na zmiernenie opuchov nôh pomáha konzumácia hroznového vína, jabĺk a pitie dostatočného množstva vody.
Kŕčové žily
Môže ich spôsobiť v tehotenstve nedostatok vitamínu C a rutínu, ktoré spolu s veľkou záťažou obehového systému môžu spôsobiť lámanie jemných kapilár. Nachádza sa v pohanke, žihľave, šípkach, citróne, pomarančoch, tiež cibuľoviny (cibuľa, cesnak, pór, pažítka) pomáhajú udržať cievnu stenu pružnú
Ostatné problémy v tehotenstve
Steblá ovsa siateho pre vysoký obsah vápnika a horčíka je vynikajúci na upokojenie stresu a napätia v tehotenstve (ovos + harmanček). Steblá sú výborné ako sedací kúpeľ na kvasinkovú infekciu počas tehotenstva. Čaj aj kúpeľ sa pripravuje z mladých stebiel a nezrelých klasov.
Čaj z pŕhľavy, potočnice lekárskej alebo lopúcha môžu pomôcť pri anémii
alchemilka (proti hroziacemu potratu sa od 3. mesiaca tehotenstva pije 1 šálka nálevu denne z 1 polievkovej lyžice)
arnika (masážny olej s jej obsahom zlepšuje prekrvenie pokožky, zabraňuje vzniku strií, odstraňuje svalové napätie)
na bolesti chrbta pomôže masírovanie s olejom z levandule lekárskej a tymiánu
Príprava na pôrod
Mitchella repens – sťahujúci prostriedok, posilňuje nervovú sústavu. V posledných dvoch mesiacoch tehotenstva užívajte jednu šálku odvaru denne. Užívajte samu, alebo kombinujte s malinovými listami.
Ostružina malinová – posilňuje maternicu.V posledných dvoch mesiacoch užívajte jednu šálku denne, počas pôrodu veľa pite. V tehotenstve užívajte samu, počas pôrodu pridajte do odvaru ružové okvetné lístky a betoniku lekársku.
Ľan siaty (od 34. týždňa 1 lyžicu denne, ako hovorí ľudová múdrosť, nechá dieťa hladko vykĺznuť)
Škorica (vyvoláva pôrodné sťahy, pokiaľ je Vám jej vôňa príjemná, je ideálne si ju vziať s aromalampou do pôrodnice)
Bazalkový a srdcovníkový čaj pomôže po pôrode odstrániť placentu
7 dní pred termínom pôrodu si pripravte čaj z týchto byliniek: 1 diel listov + koreňa púpavy, 1 dielu kvetu alebo vňate myšieho chvosta, 1 diel vňate mochny husej, 1/2 dielu kvetu hluchavky, 1/2 dielu vňate jarabiny. Stačí 1 čajová lyžička, zaliať vriacou vodou a nechať 15 min. lúhovať.
Povzbudzujúci čaj pre tehotné
Žíhľava – zvyšuje príjem železa, hlavne pokiaľ do čaju pridáte pár kvapiek citróna
Praslicka – spoločne so žíhľavou podporuje funkciu obličiek
Alchemilka – upravuje hladinu hormónov
Ľubovník – účinkuje proti podráždenosti, nekľudnému spánku, napomáhá činnosti vyprázdňovacej sústavy
Medovka – ukľudňuje, účinkuje proti nespavosti a bušeniu srdca
Rebríček – napomáhá čisteniu krvi a uvoľňuje svalové kŕče
1/2 listu malinovníka – uvoľňuje svalstvo, hlavne v panvovej oblasti, podporuje látkovú výmenu, stimuluje črevné vylučovanie
Pomer je 1:1 z každej bylinky. Len malinovníka sa dáva polovičná dávka!!! (celá dávka je možná od 37.tt