Jedlo ako droga

Príspevok v téme: Jedlo ako droga
Nikol16628

Ahojte,
chcem sa na vas obratit s prosbou o pomoc. Mam 26 rokov a uz od svojich 15tich rokov bojujem s anorexiou. Ked som mala 22 rokov, mala som neuveritelnych 41 kil a az ked som bola na pokraji smrti, som sa spamatala a pribrala na 47 kil. Potom som odisla do zahranicia, kde som mala financne problemy a moj problem s anorexiou sa znovu zacal. Trvalo to dalsie dva roky, uz som nemala ani menstruaciu a bola zo mna troska po fyzickej aj psychickej stranke. Neskor som sa zoznamila s mojim uz terajsim manzelom a otehotnela som, co bol zazrak. Pocas tehotenstva som pribrala 30 kil a po porode som z toho vsetkeho stresu mala depresie a uzkosti, na co mi dal doktor hormonalne lieky. Momentalne uz problem s anorexiou nastastie nemam, ale mam opacny problem. Prejedam sa hrozne a stale priberam. Momentalne mam 75 kil a vysku len 160 cm... Manzel mi uz naznacil, ze sa mu takto nepacim a taktiez som si vsimla, ze aj ludia okolo si o mne suskaju. Neviem, co mam robit. Chodim k odbornicke, ale nejako mi to nepomaha, predsa len si to nezazila a neviem v nej najst spriaznenu dusu. Som z toho vsetkeho zufala, nedokazem sa kontrolovat a jedlo je pre mna ako droga. Po mojej dcerke a manzelovi je pre mna jedlo asi to najdolezitejsie na svete, co je velmi zle. Chcela by som sa znovu pacit a ziskat stratene sebavedomie, ale neviem ako na to, sama si nedokazem poradit. Prosim Vas, ak mate niekto podobne skusenosti, budem rada, ak sa so mnou podelite o svoje pocity pripadne rady. Dakujem. Nika

zuzka1911

Držím palce !!! Proste sa zatni a dokáž všetkým, že nie si taká, za akú Ťa považujú a hlavne dokáž sama sebe, že do dokážeš, zvládneš. Budeš sa cítiť super, naberieš aj nejaké to sebavedomie a vytvoríš si rešpekt. Zavrieš im konečne papule :)

jajka001_

to s tym sladkym poznam, svokra malemu kazdy den vlacila kila sladkeho kym som jej to , samozrejme drzo, nezatrhla. a nemoct si varit sama...mas to velmi velmi tazke, ano, zit len so svojou rodinkou, vo vlastnej domacnosti, robit si veci po svojom, bola by si v pohode a schudla by si raz dva. len bohuzial musis vychadzat z toho co mas...
drzim ti palce aby ste sa cim skor odstahovali

Nikol16628

Skusim to, zoberiem malu a pojdem s nou niekam aspon na ihrisko si zakopat loptu alebo len tak na bicykel. Uz vidim, ze sa mi zas budu vysmievat stylom : haha, som zvedava dokedy ti to vydrzi alebo haha, len aby ta tie tvoje velke prsia neprevalili alebo nieco podobne sproste... Ale mas pravdu, ludi nezmenis, ja som taky somarik, taky dobrak a doplacam na to. Ja sa bojim aj niekomu vynadat, ale asi by som to mala uz naozaj spravit. Psychiatricka, ku ktorej chodim, mi stale hovori, ze by bolo najlepsie sa odstahovat, ze to prostredie mi ublizuje, lenze ked to poviem manzelovi, tak je ohen na streche a ja som ta najhorsia, ktora sa snazi rozhadat jeho rodinu. A pritom to tak vobec nemyslim, len by som asi potrebovala klud a zacat zit svoj zivot so svojou rodinou, upratat si to v hlave, urcite by to pomohlo. Keby sme byvali sami, tak by som sa snazila varit zdravo a nemat doma sladkosti, lenze tu sa to neda. Ja bez dovolenia svokry nemozem ani varit pomaly a neviem si predstavit, ze by som vyhadzala vsetky sladkosti z chladnicky, to by ma asi uz uplne zabili. ...

zuzka1911

Ahoj Nikol,
tiez si myslim, ze by si Ta mohol manzel zastat... A ak to predsa len nepojde, vybuduj si vlastny respekt. Nejako. Neviem, nikdy som nebola v takej otrasnej situacii, ze by si ma cela rodina za nieco doberala az takymto sposobom. Ale kedze si to vydrzala uz takto dlho, musis byt silna osobnost a preto by si sa mala za seba postavit. Ak nemas s kym ist hrat tenis, vezmi dceru ! To je uzasna prilezotost. Budete travit vsetok cas spolu, vzdy, ked budes mat chut sa prezrat, chodte von... Prejst sa alebo len tak na kavicku a nieco si precitaj. Spoznas kopu mamiciek. Ved mamicky chcu po porode schudnut, mozno najdes nejaku partacku :) Len sa nemozes uzatvarat do seba, nebud doma. Urcite mas kopu charizmy, aj optimizmu... Urcite to tam niekde je. Drzim palce ! Zvladnes to :)

zuzka1911

Ahoj Nikol,
tiez si myslim, ze by si Ta mohol manzel zastat... A ak to predsa len nepojde, vybuduj si vlastny respekt. Nejako. Neviem, nikdy som nebola v takej otrasnej situacii, ze by si ma cela rodina za nieco doberala az takymto sposobom. Ale kedze si to vydrzala uz takto dlho, musis byt silna osobnost a preto by si sa mala za seba postavit. Ak nemas s kym ist hrat tenis, vezmi dceru ! To je uzasna prilezotost. Budete travit vsetok cas spolu, vzdy, ked budes mat chut sa prezrat, chodte von... Prejst sa alebo len tak na kavicku a nieco si precitaj. Spoznas kopu mamiciek. Ved mamicky chcu po porode schudnut, mozno najdes nejaku partacku :) Len sa nemozes uzatvarat do seba, nebud doma. Urcite mas kopu charizmy, aj optimizmu... Urcite to tam niekde je. Drzim palce ! Zvladnes to :)

jajka001_

nemozes zmenit miesto kde byvas, nemozes zmenit ludi, s ktorymi byvas, ale treba riesit to co MOZES zmenit, a to je ako zijes a ako sa citis

jajka001_

manzel by sa ta mal zastat pred tymi vtipnymi surodencami...ale u blbcov to asi aj tak nema efekt
korculovanie je skvely napad, to sa da robit aj s malou, v kociku, su aj take voziky, co sa takto tlacia, alebo tahaju za bicyklom. kasli na to ze nemas s kym, chod sama. budes sa citit skvele. aj behanie je skvele. a mozno pri tom stretnes tiez nejake sportove maminy, ci inych fajn ludi.

Nikol16628

Ahojte baby,
dakujem Vam za mile rady a za oporu, moc si to vazim. Od porodu je uz dva roky a da sa povedat, ze vazim este o pat kil viac ako ked som prisla z porodnice. Ta situacia, ze ma volaju prasa, to je cele zle, ja viem. Ale celkovo, zijeme u svokry s manzelovymi surodencami a je to tam tazke, to prostredie mi tiez nepridava. Stale si ma len za vsetko doberaju, necitim sa tu dobre, ale bohuzial nemame zatial kam ist, tak to tu musim nejako vydrzat. Je to cele pre mna tazke, lebo vsetci boli zvyknuti na to, ze som chuda kocka a ked sme sa vratili s manzelom po porode zo zahranicia domov, tak sa na mna pozerali uplne inac, citila som, ako sa na mna blbo pozeraju a ohovaraju ma. No a to trva dodnes. Jedlo je vlastne takym mojim odburavacom stresu, co je fakt zle a ja to viem, len zial zatial som nenasla nic ine, comu inemu by som sa mohla vklude venovat bez toho, aby som tu tym niekomu prekazala. Je to cele ako bludny kruh, neviem ako sa mam z toho vymotat. Mala by som asi zmenit cely svoj zivot, odstahovat sa alebo neviem co, ale je to tazke. Bavilo by ma napriklad hrat tenis, kedysi som ho hravala, lenze nemam s kym... manzel nema cas a kamaratky, co tu mam resp. co som si tu u neho doma nasla, tie radsej chodia po baroch a z toho som ja uz tak trochu vyrastla. Ostava mi uz len behanie alebo korcule, ale musim sa nejako prekonat, samej sa zle zacina sportovat, potrebovala by som nejaky impulz. Raz, ked som mala anorexiu, mi jeden kamarat, ktoreho si vazim, povedal ze vyzeram hrozne a ze by som sa mu pacila keby som mala o par kil viac. To bol pre mna super impulz, tak som si to vzala k srdcu, ze som sa donutila jest a pribrala som par kil. Teraz by som potrebovala to iste, aby ma niekto alebo nieco nakoplo. Ja neviem, nemate nejaky napad?

jajka001_

musis sa ohradit voci tomu, aby ti hovorili prasa...preboha...trocha kritiky prospeje ale toto je ponizovanie.
kolko casu preslo od porodu? nabrala si dost, ano, ale vzhladom na to ze si sa nenaucila normalne jest, tazko sa ti zhadzuju kila. nezufaj, nenechaj sa ponizovat, schudnut sa ti podari, len musis prist na system. bude to trvat, kila sa tazko zhadzuju. nedavaj si nemozne plany ako 10kg za mesiac, pri kazdom kile sa potes, pri prehreškoch nezufaj, len pokracuj, uc sa spravne jest. manzela poziadaj nech sa chova k tebe slusne. moze byt rozhadzany z toho kolko si pribrala, to mu vsak nedava pravo ponizovat ta. ze sa ti vyhraza ze si najde inu....su to len vyhrazky, fakticky ak chlap chce, inu si najde. a nevyhraza sa. ak uvidi ze sa snazis a ide ti to, urcite bude k tebe milsi. ak ti to nepojde, zdover sa mu ale nenariekaj, to muzi neznasaju. hoci oni sa radi postazuju :) mysli pozitivne, tie kila potom pojdu dole rychlejsie. snaz sa hybat co najviac, pri malej sa urcite nabehas dost, to je dobre. nesed pri tv, pri pc, ak si chces oddychnut, tak si lahni a pospi si. aj pri spani sa spaluju kila, ak spravne ješ. nezabudaj pit len cistu vodu, čaje, mineralky.
a chod ku psychologicke, pretoze to co ti sposobilo anorexiu, si si nevyriesila. pri nej sa aj vykecas z tych problemov co mas teraz, jednak sa ti ulavi a jednak sa na to pozries z ineho pohladu, a aj ti poradi.

pauli 73

Tvoj svet sa točí len okolo jedla, čo ho ješ alebo neješ...musíš si nájsť iného koníčka a svoje myšlienky a činnosť presmerovať tam...čo by ťa tak bavilo?