Chronicky unavovy syndrom

Príspevok v téme: Chronicky unavovy syndrom
kamikadzex

Mam vazne obavy, ze nim trpim. Citam na nete priznaky a 99% sedi na mna. Problem je, ze ja chodim po lekaroch ako hypochonder. Kazdy ma odbije liekmi, nik ma nevypocuje atd. Som skromnej povahy, takze sa ani nijako nedobyjam pravdy. Momentalne som hospitalizovana na psychiatrii pre uzkostnu poruchu, soc. fobiu a pod. - co z toho vyplyva... Spominam na vizitach nekonecnu unavu, menia mi lieky. Neviem, ako to mam urobit, aby zacali uvazovat nad touto diagnozou. Nechcem sa robit prilis mudra. Poradi niekto priebojnejsi? Dakujem.

mia34

Absolútne netušíte, čo všetko sa skrýva za touto diagnózou.
Čítala som výstižný názor - únave sa podobá asi ako jadrová bomba zápalke..
Nemýľte si, prosím toto vážne neuro-imunitné ochorenie s úzkostnými, depresívnymi a inými psychickými poruchami. Pacientov často udrží na nohách a pri vedomí sila vôle, hoci len na chvíľu. Aj z toho mála sa však dokážu tešiť.
Permanentné bolesti hlavy, kĺbov, svalov, fyzická slabosť, nekonečná chrípka, mozgová hmla, každodenný pocit poriadnej "opice", maximálne vyčerpanie pri minimálnej záťaži, teploty, ktoré neklesnú...
Keď zlyháva celý systém a ste doslova vyradení zo života... To je ME.

uhlie

Niekde sa CFS vysvetluje aj ako porucha srdca, presnejsie buniek srdca-ich mitochondrii. Znie to ako sci-fi, ale da sa tym vysvetlit aj zvysena teplota a vsetky ostatne problemy s tym spojene. Preco ta porucha vznikne sa nevie. Tu je nieco o tom:

www.drmyhill.co.uk

BJ

Jajka, v skutocnosti, psychika a fyziologia tela su prepojene, takze vzdy ide o ten isty problem. Otazka je len, co zacalo skor. Ale inak mas pravdu, psychika je dolezitejsia.
Ked ma niekto silnu psychiku, dokaze zdravo fungovat aj pri nezdravej zivotosprave... samozrejme iba urcity cas, ale niekedy az neuveritelne dlho. Ale ak ma niekto v prdeli psychiku, ochorie a zoslabne aj na najzdravsej strave. V kazdom pripade, pri najzdravsej strave su najvacsie predispozicie psychiku poriesit, ale same od seba sa to neudeje.

jajka001_

su dve moznosti. bud je to problem fyzicky alebo psychicky. bud tvoja unava prameni z psychickych problemov (soc. fobia a uzkost) alebo naopak, tvoja uzkost a strach je sposobena nedostatkom nejakych latok v organizme. zacala by som tou psychikou, lebo psychika je zaklad imunity a vies, ze sila vôle je mocnejsia ako choroby. zamysli sa nad tym, odkedy mas psychicke problemy, ci to bolo uz v detstve, alebo to zacalo nedavno, a cim to bolo sposobene. ak to nebude v psychike, skus nejake doplnky - mineraly atd. a tiez precistit organizmus, travenie.

Well

Chronický únavový syndróm (CFS - chronic fatique syndrome), dnes častejšie nazývaný chronický únavový a dysfunkčný syndróm (CFIDS) je komplexné ochorenie, ktoré je charakterizované niekoľkými príznakmi:
únava, hlboké vyčerpanie, strata výdrže
zvýšená teplota, najmä po fyzickej námahe (do 38°C.)
bolesti v krku - zväčšenie lymfatických uzlín na krku
bolesti svalov a kĺbov
poruchy spánku a depresia, slabá koncentrácia, svetloplachosť, poruchy videnia
napätie, pocit vnútorného nepokoja, úzkosť
Odhady výskytu tohoto ochorenia sú medzi 37 - 400 pacientov na 100 000 obyvateľov. Predpokladá sa , že CFS je v súčasnosti najčastejšie chronické ochorenie. Je dvakrát častejšie ako skleróza multiplex. Napr. v USA za posledných 5 rokov vzrástol počet pacientov o 375%. Čiastočne je možné tento nárast pripísať aj stále rastúcej informovanosti lekárov aj obyvateľov o tomto komplikovanom ochorení.

Príčiny vzniku CFS zatiaľ nie sú jednoznačne určené.
Všeobecne sa predpokladajú tri mechanizmy vzniku:
infekčný pôvod
najčastejšie sa uvažuje o vplyve herpetických vírusov, najmä vírus Epstein-Barrovej, cytomegalovírus, enterovírusy, retrovírusy. Jednoznačná súvisloť však zatiaľ nebola dokázaná. Naopak, predpokladá sa že aktivizovanie vírusových infekcií nastáva až vplyvom oslabenej imunity.
komplexná imunitná porucha
je to pravdepodobnejší dôvod vzniku ochorenia CFS. V sére chorých sa nachádzajú znížené hodnoty imunoglobulínov A, zvýšenie v hladinách IgM, sú prítomné aj poruchy bunkovej imunity, najmä T-lymfocytov, znížená býva hladina a aktivita NK-buniek, obmedzená je tvorba niektorých dôležitých cytokínov. Práve cytokíny realizujú súhru troch dôležitých systémov - nervového, endokrinného a imunitného. Preto ani neprekvapuje rôznorodosť klinického obrazu, ktorý obsahuje príznaky porušenia všetkých troch systémov.
stres
úloha stresu pri vzniku CFS je veľmi dôležitá. Stres oslabuje imunitný systém a zvyšuje náchylnosť k mnohým ochoreniam. Stres teda stojí takmer vždy na začiatku ochorenia, neskôr aj napriek liečbe zhoršuje jeho priebeh.
Pre stanovenie diagnózy CFS nie je určená definitívna diagnostická metóda.
Záväzné kritéria pre CFS sú
1. nevysvetliteľná únava trvajúca dlhšie ako 6 mesiacov
2. súčasne s únavou výskyt aspoň 4 a viac príznakov, ktoré sú uvedené vyššie
Možnosti liečby nie sú zatiaľ jednoznačne určené. Pacienti sa liečia symtomaticky, to znamená , že sa liečia príznaky ochorenia. Používajú sa protizápalové a protivírusové preparáty Starostlivosť o pacienta by mala v prvom rade zabezpečiť úpravu imunitných reakcii, okrem syntetických imunostimulantov sa čoraz častejšie používajú prírodné netoxické prípravky, najmä tie, ktoré výraznejšie ovplyvňujú aktivitu NK buniek a počet T-lymfocytov (napr. BioBran). Do úvahy prichádza aj systémová enzýmoterapia. Pretože mnohí autori prikladajú veľmi dôležitý význam pri CFS aj osídleniu čriev veľkými koloniami kvasiniek rodu Candida, je vhodná aj liečba zameraná na ich ovplyvnenie (napr. New Life colostrum - Candida formula).

Sledovanie a liečbu pacientov s CFS by mali riadiť internisti, všeobecní lekári a imunologovia. Príznaky týkajúce sa jednotlivých systémov organizmu liečia príslušní odborníci. Mnohí lekári ešte nedôverujú existencii diagnózy CFS, preto je niekedy ťažké určiť správnu a včasnú diagnózu.

Viac informácii o tomto komplikovanom ale zaujímavom ochorení nájdete na
www.imunologie.cz

BJ

Chronickym unavovym syndromom trpi v mensej ci vacsej miere tak 2/3 ludi. Nie, niesi hypochonder, v skutocnosti, ziadny neexistuju. Ten termin si vymyseleli lekari, aby sa mohli vyzut zo zodpovednosti za svoju nevedomost. Je to dosledok vyvedenia organizmu z rovnovahy, a spolu s tym trpi aj mysel. Samozrejme, cesta naspat je zdravy zivotny styl a psychohygiena a nic ine. Ide o chronicky problem, takze sa rovnako dlho lieci, ale vysledky mozu prijst pomerne rychlo.
Ak to myslis vazne, napis mi na lofr@azet.sk, a poradim ti, kde zacat.

H2O

lebo lekári - minimálne na SVK - sú kreténi .. česť výnimkám .. a tieto veci sú podľa mňa VŽDY len prejavom niečoho, čo v tele nie je ok .. ja by som si radšej zaplatil vyšetrenia na nejakej súkromnej poliklinike keď to nejde na štátnej ..

ushko

ahoj .... ja ho mam tiez, aj potvrdeny lekarkou ... mam to kvoli nedostatku zeleza v krvi- cize trpim malokrvnostou ... nemas aj ty podobny problem?

nadejjedan

to nieje choroba len dosledok inej choroby tipujem potravinovu alergiu -> nevstrebavaju sa ti ziviny tak ako by mali a potom je tu unava, nejes vela skadkosti?