Mojim problémom je, že strašne rýchlo rozprávam! Veľakrát mi ľudia hovoria by som im zopakovala čo som im povedala pretože ma nerozumejú a aj tak im to poviem rýchlo. Nemáte nejaké osobné skúsenosti s tým ako sa kontrolovať alebo ako sa naučiť rozprávať pomalšie?
Rýchle rozprávanie
livia001, prosim ta vies mi poslat kontakt na tu logopedicku ak este v Bratislave posobi?
posli na email agaton@dp2.cz
Dakujem
Nie som si ista, ci ti dychova technia- to znamena spravne dychanie pomoze v spomaleni. DT ti pomoze v zajakavani,v tom aby si hovorila spravne a nie na krku, co ti nici hlasivky, ale nemyslim ze v spomaleni. Som hlasovy profesional viem vyuzivat branicu nie len teoreticky, ale aj v praxi a tiez nerozpravam prilis pomaly. Je to v prvom rade o psychike!Skus sa viac koncetrovat na svoju artikulaciu a vedome vnimat a pocuvat sa v duchu, ci stihas vyslovit vsetky spoluhlasky a dlzne u samohlasok. Mimochodom, pracovat spravne s branicou a nemyslim tym len nadych prostednictvom nej vedia niektori moderatori, stara skola hercov- nie preto, aby hovorili pomaly, ale aby hovorili na dychu a bolo ich v divadle pocut a predovsetkymi operni spevaci a dychari. Zvysok o to len hovori...
Tiez rozpravam rychlo, stiham kecat aj popri jedle. Vzdy chcem toho povedat strasne vela. Zaujimave je, ze v anglictine hovorim trosku pomalsie, v slovencine drmolim tak, ze sa ma aj najblizsi musia stokrat opytat, co hovorim. Neviem, ako by mohlo pomoct citanie knih, doma sme naratali, ze mame 1000 knih, vsetky som precitala niekolkokrat...
a zas to je veľmi veľká výhoda napr. pri francúzskom jazyku.
precitajte si clanky o spravnom dychani-malo kto vie spravne dychat a je to velmi ale velmi dolezite ! BRANICOVE DYCHNIE-BRUCHOM
jajka- to sa tako neda cez pismenka opisat, ale co sa tyka dychania treba vzdy a stale dychat iba bruchom-vtedysa ti otvara aj branica a po dalsie sa treba nadychovat po kazdej spojke.. a vetu ked si nalhas citas tak ju treba citat spievavo aby ti nesplynula v jednu hatalaninu- ale naj je najst si dobreh logopeda, kt. ta toto vsetko raz dvan nauci a potom uz je to na tebe. ak je tu niekto z Ba tak vam viem odporucit PANI logopedicku.
tiez mam tento problem, roky som nevedela co s tym lebo v skole som hned vsetko vychrlila a nic nebolo rozumiet :)) este ze ucitelia fakt vedeli ze to viem. len v komunikacii s ludmi to bolo este horsie, radsej som nerozpravala...ano, chcela som vsetko povedat rychlo a hned , aj preto lebo som sa bala ze sa zas nedostanem k slovu :)a tiez lebo mi tak rychlo sli myslienky.
az ked som mala prveho skutocneho frajera, tak mi normalne povedal , ze hovor pomalsie, nie je ti rozumiet - a takym prirodzenym sposobom ze ma to nedostalo do depiek ale naopak, zacala som skusat hovorit pomalsie. este viac mi pomohlo ked sa mi narodilo dieta, to som musela hovorit uplne pomaly a zretelne, aby mi rozumelo :) no a teraz ma tento isty problem zas moje dieťa :D circle of life :DD chodime k logopedičke, sam sa snazi hovorit pomalsie lebo fakt mu nebolo rozumiet, a je to ovela lepsie. to potom dost pridá aj na sebadôvere.
ale ked som v strese, stále hovorím prirýchlo :)
livia001 - mohla by si mi trošku priblížiť tie cvičenia čo robíš? Teda samozrejme ak sa to dá nejako vysvetlit. Asi sa budem musieť kontrolovať. A ten problém z dychom to poznám niekedy hovorím hovorím až som celé modrá lebo ani nedýcham :D:D:D
Ano, moze to byt koli vela myslienkam a tym padom sa snazite povedat strasne vela, niekedy je to mozu byt aj obavy ze nestihnete povedat vsetko, ze vas ostatni nenechaju, stratia zaujem pocuvat, alebo proste nedostatok casu. Skuste sa trosku ukludnit, nahodit take vpohode tempo do vsetkeho co robite a neobavat sa ze nestihnete nieco povedat(aj keby tak sa svet nezruti ak to nepoviete). Ak to nepomoze tak sa sustredte, kazdy vie predsa hovorit pomaly, ide len o silu zvyku a tych sa niekedy zbavujeme tazko, cize nie je problem povedat nieco pomaly, ale neustale sa sustredit na to. Casom to ale pojde.