Aký je váš názor na potraty?
Váš názor na potraty..
usiko, prepac ale sokovala si ma.....viem, ze je tazke starat sa o dieta s postihnutim a neviem ci ja sama by som to zvladla, ale ludia ako ty by deti mat nemali...take dieta si nikto neadoptuje, to je utopia...a dufam, ze to tvoje bude zdrave....a neviem si predstavit co s nim spravis ak nahodou v jeho 7 rokoch zistis, ze ma poruchy ucenia, alebo ADHD, s cim treba tiez bojovat a starat sa o dieta viac ako "obvykle", ci by si ho ajpotom dala na adopciu...ale prosim, nechap to ako odcudzovanie, kazdy sme iny, a ja osobne by som si nenechala dieta s postihnutim preto, ze to vyzaduje spolocnost,ale zo svojho presvedcenia.....tak nehadz vsetkych do jedneho vreca a nezhadzuj vsetko na spolocnost....
lost, vezmi si zenu v totalnej hmotnej nudzi, s minimalnym vzdelanim, s nulovou moznostou zamestnat sa, bez byvania - ale zas na druhej strane, taketo si to dieta najcastejsie nechaju, za prve lebo nemaju sajnu o ochrane, nemaju na interrupciu a na detoch sa da aj zarobit...:(
myslim, ze ovela dolezitejsia je osveta prevencia..aby sa nestavalo, ze 16rocne dievca napise v diskusii : urobil sa mi na nohu ..mozem byt tehotna??" niekedy cloveku zostava rozum stat nad tym, ake nedostaky ma v tomto dnesna mladez..
chceli zaviest sexualnu vychovu..nepreslo..vraj by mladez bola este viac uvolnenejsia v sexe..mozno, ale hadam by aspon co to troska vedela..
..bola by som za keby sa uverjenovali statistiky ake problemy maju zeny po potrate ..rizika myomov, zrastov ,zapalov, neskorsich problemov s otehotnenim..(urcite by to bola lepsia kamapan ako jednej tutkovej, ktora je prilis teroristicka a navyse klame, no kto ju potm bude brat vazne)..
a potom ak ma zena na potrat(financne) a ma uz deti a dalsie nechce mat preco sa neda sterilizovat??
na druhej strane..ak sa predsa len chrani, ochrana zlyha..je to len na jej vedomi a svedomi, co spravi..kazdy si je strojcom svojho stastia
usiko,
"- ak zena vie ze sa nebude vediet o dieta postarat, vztah jej nefunguje a podobne, je osamela a nema prostriedky....."
Ale za toto by som ju hned aj sterilizoval :)
Pretoze, za beznych okolnosti musi KAZDY z rodicov mat "Plán Bé", CO ak ma ten chuj podrazi a podobne..
Ale nechat to dieta na nu a potom nech ju hodi do kosa tiez nie je riesenie, jedine ak by to darobala - hoci a predala(?) parom, ktore nemoze mat deti z prirodzenych dovodov..
pretoze "kde" su hranice, "viem-neviem" sa o neho postarat, napr bez strechy nad hlavou - to ano, ale co ak ma unimobunku, co ak ma malu staru garsonku atd..
tie ine body davaju velmi dobry zmysel si myslim..
PS: ciste hypoteticky:
k tomu poskodeniu plodu..
Vela krat vidime v spravach, ze sa narodil/a s 8 koncatinami, 2 hlavami, siamske a podobne... a dokazali ich dostat k normalnemu zivotu..
avsak je aj vela prikladov, ked, poskodenie bolo malicke (alebo velke, to je jedno), a dieta malo kruty zivot..
buducnost predpovedat asi tazko budeme, tak rozhodovanie v tomto je krute..
ale ked sa to tak vezme, "laska" k vlastnemu dietatu, by mala byt aj napriek akejkolvek fyzickej degeneracii, alebo nie? Co je potom laska? Len k dokonalemu?
Ale nemeni sa ta DNA, cize nemutuje, uplne u kazdeho? Ako by sa potom dalo 100% (alebo blizko ku 100) urcit, co je zly a co dobry plod?
Priliz vela otazok, zmaotal so sa do nich :D
___
Ale, hlavne pripad, ked je zena zdrava, plod v prognoze zdravy, avsak zene to prekaza v kariere, tak ho supne do kosa, je jednoznacne brutalny, pretoze dana zena je retardovana! :P
(moj nazor, kludne hadze kritiku - aspon sa dozviem nieco nove)
___
Neviem preco chcu ludia rusit tuto temu, ked sa zrusi, k nicomu sa nedopracujeme, a za mesiac to tu niekto iny zase zalozi, takto si aspo nprecita prispevky, ved "komunikacia" je zaklad, ci nie? :D
Podla mna by ale mal byt zakon: "ked splodis, nesies zodpovednost", pretoze v prirode plati zakon AKCIA-REAKCIA, a preco si clovek mysli, ze je tak vysoko, aby toto mohol prelomit? Verte, neprelomi ho nikto ;o)
Je to FYZIKALNE nemozne.
Kto nechape tento zakladny princip, aspon trosku, je zazrak ze este zije :D
ludia na svk su silno ovplyvneni krestanskou tradiciou, hoci ju aj nepraktizuju, tema potrat vyvola vzdy len hadku, prikladame k tomu u nas privela emocii.
ja mam 26 rokov, citim, ze vlastne deti nechcem, urcite nie teraz, ale myslim ze sa tento moj nazor uz ani nezmeni. pred rokom som otehotnela, "nehoda", hoci sme sa chranili. ked som to zistila, prva myslienka bol zakrok. teraz vam moralistom iste zacina kypiet krv v zilach ;) ukazalo sa ze plod nie je v poriadku, takze sa rozhodlo vlastne za mna. citila som ze pod tlakom nazoru spolocnosti na potraty by som sa mala citit aspon previnilo, skratka nieco... ale nic. bol to pre mna len zakrok...
na druhej strane, mat rodinu nevylucujem v buducnosti, ked na to budu podmienky, chcela by som si dieta adoptovat. ja si skratka myslim, ze deti je na tomto svete tolko, ze robit dalsie pre uspokojenie vlastnej potreby mat to SVOJE je cisty egoizmus, ja tento "pud" navyse asi ani nemam. inu, moj nazor, mozte sa do mna pustit ;P
dakujem, dufam ze bude v poriadku, ale strach mam , samozrejme cele tehotenstvo, tak ako kazda...aj ked to neovplyvnim:-)))
v pohode, ja to vidím síce inak, ale ak je tvoj svetonázor materialisticky zameraný, tak to chápem... :) ale vďaka, že si si dala námahu a napísala si mi ako by si riešila to, ak by dieťa prišlo k postihnutiu pri pôrode. samozrejme, držím palce aby dieťatko bolo zdravé a aby bolo, ako píšeš, prínosom pre teba a pre spoločnosť...
...ale fakt by mohli tuto temu zrusit, lebo sa tu rozohnim....a zlyncuju ma tu....:-)))))
lioness,
ako by som riesila situaciu, keby dieta prislo pri porode k mentalanemu postihnutiu: teraz to vidim tak, ze by som zazalovala nemocnicu a dieta ponukla na adopciu. Proste viem, ze ma kdekto veriaci a moralisticky odsudi,ale ja som zaryty ateista a pre mna chore dieta nie je pozehnanie. Prave preto viem, ze ani ja, ani moj muz by sme sa o neho nevedeli postarat, hlavne psychicky, my sme proste taki, nie sme samaritani, ani materialisti, ale chceme dieta, ktore bude prinosom pre nas a pre spolocnost. Pre mna starat sa o postihnute dieta by bolo utrpebnim, nie posilnenim a pozehnanim, pretoze slovo pozehnanie u mna nema ziaden vyznam.Je to proste moj nazor, a viem, ze mozno sa zmeni /ak by sa mi take stalo, mozno by som rozmyslala inak, ale teraz to tak proste citim/....ja nepodlieham tlaku spolocnosti. Tym myslim hlavne to, ze mnoho ludi si postih, dieta necha len preto, ze "co by povedali ludia, keby som ho odlozila", ale na mna takeho veci neplatia. Ja cakam babatko s muzom, za ktoreho nie som vydata, a amomentalne ani neplanujem, a nes..rie ma to...vobec...takisto ako ma netankuje to, ze ma ludia za to ohovaraju...su mi ukradnuti.....ja na rozdiel od nich viem, ze podstatne je to, aby som ja bola spokojna, a tym bude spokojna aj moja rodinka...ja nevbudem robit veci preto, ze to odo mna chce chora spolocnost....
ja ti poviem za seba ze neviem co by som robila...neviem, vobec netusim co by som robila ak by sa babatku stalo nieco pri porode, alebo ak by dieta malo nejaku nehodu a ostalo by postihnute, nestusim, vazne, a ja dufam ze NIKDY takuto vec nebudem musiet riesit