Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako prestať fajčiť?

Príspevok v téme: Ako prestať fajčiť?
evuska2323

Potrebovala by som radu, ako mam prestat fajcit? Som zavisla na tabaku uz dost dlho (6-7 rokov)....pokusala som uz oto niekolko krat ale nemam nato pevnu voľu....pocula som o nejakych tabletkach a injekcii ze je to ucinne...viete mi nieco otom poradit??A kolko to stoji?Zuvackam a naplastam neverim....ďakujem za rady!

hexxic

po prvé fajčiť musíš prestať sama, lebo nikto iný Ti pritom nepomôže a tlačiť do seba nejakú chémiu ktorá bude mať len psychický podtón akože som si dačo dala a super !zaberá! to. Never ! Ja sám som kedysi fajčil a prestal som na nový rok ako predsavzatie a držím sa 4 roky a musím Ti povedať vôbec ale vôbec mi to nechýba ! Takýto krok otestuje pevnosť Tvojej vôle a ak s tým sekneš a vydržíš budeš na seba hrdá. tiež som si nevedel predstaviť čo budem robiť napr.v robote cez prestávku a pozri som tu nefajčím. musíš si uvedomiť že všetko je to len v hlave, prvé 3 týždne sú ťažké ale čím budeš ďalej tým sa budeš cítiť lepšie. ak nevieš prestať hneď znižuj dávku rozpočítaj si ju na hodiny a daj si dátum kedy prestaneš úplne :)

hexxic

po prvé fajčiť musíš prestať sama, lebo nikto iný Ti pritom nepomôže a tlačiť do seba nejakú chémiu ktorá bude mať len psychický podtón akože som si dačo dala a super !zaberá! to. Never ! Ja sám som kedysi fajčil a prestal som na nový rok ako predsavzatie a držím sa 4 roky a musím Ti povedať vôbec ale vôbec mi to nechýba ! Takýto krok otestuje pevnosť Tvojej vôle a ak s tým sekneš a vydržíš budeš na seba hrdá. tiež som si nevedel predstaviť čo budem robiť napr.v robote cez prestávku a pozri som tu nefajčím. musíš si uvedomiť že všetko je to len v hlave, prvé 3 týždne sú ťažké ale čím budeš ďalej tým sa budeš cítiť lepšie. ak nevieš prestať hneď znižuj dávku rozpočítaj si ju na hodiny a daj si dátum kedy prestaneš úplne :)

lost

lunnka
chod do marnice, alebo do pitevne, a pozri sa ako vyzeraju pluca cloveka co prefajcil desatrocia.. a potom uz len cakaj, predstav si ze za par rokov tam budes lezat ty a niekto iny pride na teba pozriet, ze ako si si prefajcila pluca a ine organy..

paula55

ja som fajcila 4 roky a ked to uz bolo viac ako krabicku denne tak som sa rozhodla prestat, prvy krat co som nefacila bolo 2 tyzdne, druhy krat to bolo 3 mesiace a potom ze vsak si dam len jednu a uz som opat fajcila ako hlupa, nakoniec som si nasla frajera nefajciara a nechcela som mu "smrdiet" tak som prestala, bolo to krute ale vzdy ked som mala chut na cigaretu tak som ho radsej "zviedla":D rok som nebola v ziadnom bare, chodila som len na prechadzky s kamoskami alebo do cukrarni:D ale teraz uz nefajcim viac ako tri roky, (sice ma to dakedy laka)a som velmi spokojna:)

Nani

Well - bupropion je liek na všetko možné, asi teda aj na odvykanie fajčenia ale to musí prebiehať pod dozorom lekára!
Champix je iba na odvykanie fajčenia a i keď ho predpisuje lekár, už sa potom o vás nemusí starať a ani sa nestará, len predpisuje.
Lunnka - Ty ešte nie si zrelá na odvykanie, Ty s tou myšlienkou len koketuješ.

lunnka

Fajčím 10 rokov chcela by som prestat ale potrebujem motivaciu. Chcela by som prestať koli zdraviu. To že cigarety stoja kopu penazí ma netrapi, pretože to co ja prefajcim iny daju na satstvo a stravu a niesom pre peniaze lebo viem ze vzdy boli a budu ale to zdravie... Uvedomujem si ze ak chytím niečo na pluca je koniec. Existuje transplantacia organov aj dokonca srdca, ale pluca mi nikto neda, a napriek tomu si myslim ze ma to vždy obijde. Milujem vonu cigariet a cigaretovy dych, prestat bude pre mna velmi tažke.

25

existuju antinkotinove centra.kedze neviem kde byvas spomeniem o tom co poznam.je to v martine v starej nemocnici.staci ti jedno sedenie a prestanes.moj brat uz nefajci asi 5 rokov.trva to len 20min a musis si doniest aj cigaretovy ohorok.stoji to okolo 30 eur.mozno aj viac ale stoji to za to.brat by sam od seba nikdy neprestal.skusal to x razy ale neuspesne az kym neprisiel do tohto zariadenie.oplati sa to.
adresa:
antinikotinove centrum
poliklinika 1 skultetyho 7 martin
alebo tam zavolaj a opytaj sa ci nevedia o niecom blyzsom.
tel;043 4220230

Well

Abstinenčný syndróm a jeho liečba
Abstinenčný syndróm alebo tiež abstinenčné príznaky (AP) je súbor dočasných príznakov, fyzických a mentálnych zmien, ktoré sa objavia pri zastavení alebo obmedzení príjmu nikotínu. Sú výsledkom fyzickej alebo psychologickej adaptácie na dlhodobý príjem drogy. Najhoršie AP trvajú tri týždne až tri mesiace, avšak túžba po cigarete môže pretrvávať aj niekoľko rokov.

Subjektívne AP: nutkavá túžba po cigarete, neschopnosť koncentrácie, neschopnosť odpočívať, depresia, úzkosť, podráždenosť až agresivita, poruchy spánku, zvýšená chuť k jedlu, ľahké bolesti hlavy, napätie, nepokoj, nervozita.

Objektívne AP: zmeny EEG (aj v spánku), zníženie koncentrácie kortizolu a katecholamínov, pokles srdcovej frekvencie, spomalenie kľudového metabolizmu, prírastok telesnej hmotnosti, zvýšená teplota kože, znížený metabolizmus kofeínu.

MUDr. Elena Kavcová, Ph.D.
Farmakologická liečba beznikotínovými liekmi
Účinný liek na pomoc pri liečbe tabakovej závislosti – BUPROPION nie je nikotínovou náhradou. Bupropion je doteraz najúčinnejším spôsobom farmakologickej intervencie liečby nikotínovej závislosti. Užívalo ho doteraz okolo 5 miliónov fajčiarov. Pôsobí na receptory centrálneho nervového systému, na dopamínové a noradrenergné mechanizmy, ktoré sa podieľajú na vzniku závislosti na nikotín. Znižuje túžbu po nikotíne a sprievodné abstinenčné príznaky. Burpropion pomáha fajčiarom prekonať psychickú nerovnováhu a depresie, ktoré sa pri odvykaní často vyskytujú. Takmer každý tretí fajčiar, ktorý odvykal s pomocou tohoto lieku ani po roku nezačal opäť fajčiť (30,3% úspešnosť).

Liečba s pomocou Bupropionu musí prebiehať pod dohľadom lekára!!!

Trvá v priemere 7 – 9 týždňov. Pred jeho podávaním je potrebné venovať zvýšenú pozornosť anamnéze a vyšetreniu fajčiara. Poznaním kontraindikácií ako aj nepriaznivej kombinácie s inými liekmi môžeme predísť výskytu nežiadúcich účinkov.

Bupropion obsahuje 150 mg amfebutamoni hydrochloridum v jednej tablete s predĺženým uvoľňovaním).

Účinok: pôsobením na dopamínové a noradrenergné mechanizmy sa dosahuje redukcia abstinenčných príznakov, iritovanosť, nepokoj, depresívna nálada, priberanie na hmotnosti, túžba po cigarete, iné.

Doplňujúce informácie:

Bupropion je na lekársky predpis ale liečbu si pacient plne hradí sám!!! Za minimálnu odporúčanú liečbu 7 týždňov pacient zaplatí 5 375,-Sk. Pre porovnanie, priemerný fajčiar v SR vyfajčí 20 cigariet denne. Ak je priemerná cena krabičky cigariet 55,-Sk (20 cigariet), za 7 týždňov (odporúčaná dĺžka liečby) fajčiar vyfajčí 2695,-Sk. Liečba sa mu finančne vráti za 14 týždňov. Čo je však omnoho dôležitejšie, zanechanie fajčenia vedie už po 1 roku k 50% zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Bohužiaľ, zníženie rizika vzniku nádorových ochorení pľúc o 50% dosiahne pacient až po 10 rokoch .

lost

Poznam jedneho liecitela, je z Thajska, ponuka taky prasok (do vody), sice stoji dost vela, 20Eur na kuru, ale je 99% garancia ze do 3 az 5 kur (naozaj maximalne) clovek prestane fajcit.
Vyrobne tajomstvo, neviem zlozenie.
Jedna kura trva 12 dni.
Ak mate zaujem, napisem vam cislo uctu, kam mu to mozete poslat (ma ucet aj na Slovnesku, lebo ma tu agentov), a obratom vam posleme postou prasky :)

kamoska

POčula som že BICOM 2000 pomáha, ale mám to len z počutia. Tento piatok ide na to moja kolegyňa, takže potom dám vedieť, či jej to pomohlo. Stojí to 50 Eur a vraj stačí jedno "sedenie".