chcem sa opýtat najlepšie nejakého lekára. môže byť problém ak dvaja partneri majú rovnakú krvnú skupinu?? mohlo by to ovplyvnit aj vývoj bábätka? nejako gény al. tak. dakujem
Rovnaka krvna skupina
Pokial sú obaja rodičia A, deti nemožu byt AB. Či áno? O tom pochybujem.Možu byt A alebo O.
A urcite su to vasi rodicia??? Teda otec...??
Nonpaternita sa vyskytuje v 10-15% tehotenstiev...
A určite sú rodičia A a vy so setrou AB?
nie som sice lekar, ale tak moji rodicia su obaja A-cka a ja a sestra sme AB-cka (nechapeme, ako to je mozne, ale tak asi je..) a sme uplne ok :) aj ako babatka sme boli v pohode ;)
sorryy...myslel som likviduje Rh+
to b17
tak to nie je pravda...neviem odkial mas tie percenta a pravdepodobnosti. pokial sa matke pri podozreni na kontakt s Rh+ krvou poda antiD, je iba velmi mala pravdepodobnost postihnutia plodu. A su este moznosti, pri kt. matka "likviduje" Rh- erytrocyty aj bez imunizacie...napr-matka A dieta B skupina...
ako ti tu napísalo veľa ľudí ide hlavne o rh faktor. ak ty máš negatív a otec dieťata pozitív a dieťatko by zdedilo rh faktor po otcovi je to dosť zlé, lebo tvoje telo bude vytvárať pritilátky proti dieťatku. prvé dieťa je ešte v pohode, malo by to na 97percent prežiť, ešte aj druhé ale tretie je už fakt riskantné. dúfam, že som ti to dosť jasne vysvetlila a chápeš to. rada som ti pomohla
Ahoj,posnazim sa vysvetlit tento dej, dufam v zrozumitelnej forme.Dagmar a alickaj maju pravdu.Rh faktor znaci, ci maju erytrocyty v membrane antigen D. Rh+ ma, Rh- nema. Antigen, je latka, nieco ako poznavacia znacka na aute. Ak je clovek Rh+, maju erytrocyty v tele poznavaciu znacku, telo (policajt)na ne nereaguje.Su mu vlastne.Tychto policajtov maju iba Rh+ ludia.
Ak vsak nastane situacia, ze sa dostane krv Rh+( s poznavacou znackou na erytrocytoch) do krvi Rh- teda erytrocyty s SPZ do krvi, kde vladne anarchia...teda erytrocyty nemaju SPZ. V tejto Rh- krvi nastane taky dej, ze telo zacne proti erytrocytom s SPZ vytvarat speciane komanda, ktore ich likviduju...JE treba si uvedomit, ze telo Rh-, ktore neprislo do styku s Rh+ nema tieto komanada vytvorene.
teda, co to znaci pre dieta Rh- matky,ak je dieta Rh- je vsetko OK.
ak je dieta Rh+, pre prve dieta, ak matka este neprisla do styku s Rh+ krvi,nehrozi ziadne nebezpecie...lebo matka este nema vytvorene komanda, co zabijaju Rh+ erytrocyty(tie s SPZ)
Tieto komanda sa vytvoria, az pri porode, kde sa zmiesa trochu krvi matky a plodu.Preto sa v takomto pripade podava injekcne latky, kt. pozabijaju erytrocyty s SPZ, tie, kt. sa dostanu do krvi matky...vteda nema dovod telo matky vytvarat komanda.
krv matky a plodu je oddeleny placentarnou barierou.Tou neprechadzaju erytrocyty, ale mozu nou prejst komanda.
preto je nebezpecie, ak ma matka komanda a dieta ma erytrocyty bez SPZ.Vtedy by ich matka likvidovala a dieta by mohlo mat nedostatok erytrocytov a s tym spojene komplikacie.
dufam, ze to je zrozumitelne...
A tú žltačku nemá dietatko z toho, že nie je rovnaký faktor.Detičky pri narodení majú vysoký hemoglobín,krvné farbivo a pri jeho zvýšenom rozpadávaní nastáva žltačka.Ale je to v podstate fyzilogický priebeh u detičiek po porode.
Pokial je matka Rh- a otec Rh+ a matka nevytvára protilátky, tak sa injekcie nepichajú.Sledujú sa protilátky u matky.Po porode, ak dieta zdedí Rh+ sa pichá injekcia,aby sa predišlo komplikáciám pri druhom tehotenstve.A rovnaká skupina u partnerov vobec nevadí.