Doopatrovanie rodičov - som v koncoch

Príspevok v téme: Doopatrovanie rodičov - som v koncoch
join me

Mám 81 ročných rodičov, ktorí bývajú sami v 3-izbovom byte. Matka trpí 20 rokov na dg bercov vred predkolenia na oboch nohách. Otech má chornický zápal obličiek, zväčšenú prostatu a túto zimu sa mu tiež otvorila jedna noha. Mentálne sú v poriadku aj keď ja ten pocit niekedy nemám. Kým som to stíhala,chodila som im upratovať byt ja, vybavila som im dovoz obedov cez prac. dni, a víkendy varím ja, veľké nákupy tak isto. Takto tu funguje cca 8 rokov. Popri tom som vybavila ošetrovateľku, ktorá praväzuje nohy, opatrovateľsku so soc. odboru, ktorá chodila na drobné nákupy + bežné upratovanie. Situácia sa zhoršila rapídne pred rokom v lete. Postupne od opatrovateľky nechceli upratovanie, zakazovali jej vyhadzovať použité staré veci a začali ich hromadiť. Od vtedy sa tam vystriedalo niekoľko opatrovateliek, ale všetky to vzdali, až v apríli soc. odbor zrušil službu úplne. Kto vie, čo sú bercove vredy, vie čo to obnáša - mokvajúce bolestivé veľké rany, ktoré neskutočne zapáchajú, množia sa na nich baktérie, tečú atd. Toto samo osebe stačí a nie ešte ten bordel, ktorí si okolo seba vytvárajú. Dohováranie nepomáha, dohoda s nimi žiadna - odmietajú všetko - doliečovák, domov soc. služieb, zlepšiť prístup. Nechápem ako takto môžu nedôstojne žiť a ešte pri plnom vedomí. Mám svoju rodinu, jedného syna školáka a k nemu 4 mesačné mimino. Nemám žiadnu inú rodinu, ktorá by mi pomohla, poslednú žijúcu tetu som pochovala pred 2 týždňami.Neriešiteľná situácia-ako ďalej?

babenka1

V prvom rade ti chcem povedať, že ťa obdivujem, ako to zvládaš. je mi jasné, že sa kvôli rodičom trápiš, že sa o nich chceš postarať, pretože sú to tvoji rodičia a ľúbiš ich a patrí sa, aby si sa o nich postarala. Lenže nezabúdaj na jednu vec: aj TY si rodič. A musíš si ujasniť, kto ťa viacej potrebuje: tvoje deti alebo tvoji rodičia? Keby boli už duševne na tom horšie (Alzheimer, demencia a pod.), tak by som to dokázala pochopiť. Ale ty píšeš, že tvoji rodičia sú mentálne v poriadku - v tom prípade nechápem, prečo sa tak sebecky správajú! Veď vidia, že si matka bábätka a napriek tomu nie sú ochotní ti vyjsť v ústrety, naopak, ešte viac ťa nivočia. Ty by si mala venovať energiu predovšetkým svojím deťom. Možno ma niekto nazve bezcitnou, alebo mi bude vytknuté, že rodičov treba doopatrovať a v minulosti boli ľudia lepší a deti nedali rodičov do domovov - áno, je to pravda. lenže v minulosti boli rodiny väčšie, rodičia mali aj 3-4 deti, ktoré si tú starostlivosť rozdelili. A ženy rodili skôr, takže keď rodičia dosiahli vek, v ktorom ich treba opatrovať, ich potomkovia už mali odrastené dospelé deti, takže mohli rodičom venovať viac času a energie.

tapp

Nezavidim ti. Mas to poriadne tazke.
Niektori stari ludia su proste taki.
Skusil by som najst agenturu na opatrovanie a potom sa dohovorit s konkretnou osetrovatelkou, dopredu ju pripravit na tu hrozu, ponuknut jej peniaze navyse. Osetrovatelka musi prijat, ze do hromadenia haraburd v byte sa nebude miesat a toto treba slubit aj rodicom. Napr. ze im bude len prevazovat rany, davat lieky, prezliekat postel, nosit hotove obedy. Ostatne skus z casu na cas (1x tyzdenne?) nosit ty, nad bordelom v byte budes musiet zavriet oci aj nos.
Pevne nervy ti zelam.

jajka001_

treba veru zohnat taku osobu, co bude s nimi jednat ako s detmi, ktora si nenecha od nich skakat po hlave. a ty sa tiez nesmies nechat obmakcit ak sa ti budu na nu sťažovať. samozrejme, musis ju dobre poznat, aby si vedela ze je doveryhodna

join me

Už si dať jedine inzerát, kto by to bol ochotný robiť? Rozmýšľala som aj nad tým, že ich jednoducho na nejaký čas "odstrihnem", ale som do toho tak namotaná, že to nedokážem. Mama si teraz začala pichať ľx denne inzulín, takže obedy potrebuje mať načas. Už sme z toho ja aj manžel unavený a predsa aj deťom sa treba venovať. Niekde som čítala, že takýto ľudia fungujú na základe toho, že Ti vlastne vysajú energiu a aj keď majú kadejaké choroby, oni fungujú ďalej a z teba akoby "ubúdalo". Počula som príbeh, kedy 94 ročná babka, ktorá pochovala aj syna, aj dcéru, zomrela, až keď sa dostala k vzdialenej príbuznej, ktorá sa od nej nenechala buzerovať. Niečo na tom bude, ja sa cítim hrozne. Mala by som sa tešiť z malého synčeka, užívať si materskú a ja ledva prežívam.

kafe

Uff, žiadna iná opatrovateľská služba v meste nie je? Ináč, keď som si čítala nadpis, napadol ma hospic. Je možné, že by sestričky z hospicu chodili aj "do terénu"? Netuším. Skús sa popýtať.

Čo sa týka toho, že odmietajú domov soc. služieb... asi si na tvoju pomoc zvykli ako na samozrejmosť. A stačí im. Povedz im, že už nemáš toľko času a musíš sa venovať dieťaťu. A ak oni chcú byť celý týždeň bez pomoci, tak nech si to vyskúšajú raz a potom sa porozprávate ako sa im to páčilo. Starí ľudia sú vraj ako malé deti, vieš si predstaviť, že by si im upratala bordel aj proti ich vôli? Alebo ich umiestnila do domova?