dráždi tento liek žalúdok?môžem ho brať,keď beriem lieky na št.žľazu a mám alergiu na pele..aké máte s tým skúsenosti?
Acylpyrin
Ak ovládate angličtinu, tak si pokojne o reyovom syndróme prečítajte na tejto stránke: emedicine.medscape.com
The association of Reye syndrome with salicylates, particularly aspirin, was demonstrated in several epidemiologic studies around the world. Less than 0.1% of children who took aspirin developed Reye syndrome, but more than 80% of patients diagnosed with Reye syndrome had taken aspirin in the past 3 weeks. A causal relation between Reye syndrome and salicylates has not been definitively established and has been questioned on the basis of biases and limitations in the studies, but recommendations by government health agencies that children not be treated with salicylates led to an immediate and dramatic decrease in the incidence of Reye syndrome.
Leiila4422,
bola som mimo a až teraz som sa dostala k tomu, aby som Ti odpovedala. V predchádzajúcich príspevkoch som Ťa upozornila na najdôležitejšie fakty, kedy sa tomuto lieku VYHNÚŤ!!!
Predpokladám, že príbalový letáčik nemáš, tak Ti to tu skopírujem:
"NEUŽÍVAJTE Acylpyrin
- ak ste alergický (precitlivený) na kyselinu acetylsalicylovú alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek tohto lieku (uvedených v časti 6),
- ak ste alergický (precitlivený) na salicyláty, skupina liečiv medzi ktoré patrí kyselina acetylsalicylová,
- pri chorobnej krvácavosti,
- ak máte vredovú chorobu žalúdka alebo čriev,
- pred plánovaným chirurgickým zákrokom spojeným so zvýšenou krvácavosťou,
- pri prieduškovej astme,
- v posledných troch mesiacoch tehotenstva
UPOZORNENIA A OPATRENIA
Predtým, ako začnete užívať ACYLPYRIN, obráťte sa na svojho lekára alebo lekárnika:
- ak ste tehotná alebo dojčíte (liek sa môže podávať v prvých šiestich mesiacoch tehotenstva a počas dojčenia iba na odporúčania lekára),
- ak sa u vás v minulosti prejavila alergická reakcia na nesteroidné antireumatiká,
- ak máte chronické ochorenia dýchacieho systému, prieduškovú astmu, sennú nádchu alebo nosové polypy,
- ak trpíte chronickými alebo opakovanými žalúdkovými alebo dvanástnikovými vredmi,
- ak máte závažnú poruchu funkcie obličiek,
- ak máte závažnú poruchu funkcie pečene,
- u detí do 15 rokov s chrípkovým ochorením alebo s ovčími kiahňami je možný vznik Reyovho syndrómu !!!
MOŽNÝ vznik Reyovho syndrómu neznamená, že automaticky postihne každé dieťa, kt. ho užilo mladšie ako 15 rokov a zároveň malo chrípku alebo ovčie kiahne. Tvoja dcérka má síce o dva roky menej, ale NEMÁ chrípku a ani OVČIE KIAHNE!
Prestaň sa báť, nič trestuhodné si nespravila. Nabudúce musíš byť opatrnejšia a čítať príbalové letáčiky, lebo uvádzané upozornenia sú reálne. Sleduj dcéru a pri neobvyklej reakcii vyhľadaj lekára s tým, že ho budeš informovať o acylpyríne. Osobne si myslím, že bude v poriadku. Prajem jej skoré uzdravenie.
Leiila4422, reyov syndróm nemá s alergiou nič spoločné.
Ak si niekde čítala, že je veľká pravdepodobnosť rozvoja po užití acylpirínu dieťaťom, tak ten človek zavádzal. Približne u 0.1% detí, ktoré užili acylpirín, sa rozvinul reyov syndróm, teda príznaky, ktorého doprevádzajú. No drvivá väčšina z tých detí má nejaký vrodený metabolický syndróm. Napríklad poruchy metabolizmu bielkovín, porucha oxidácie mastných kyselín, intolerancia sacharidov a ich porucha ich využitia či ukladania do zásob, mitochondriálne ochorenia.
Prosím, prestaň panikáriť, nikomu to nepomôže. Sleduj príznaky a nabudúce jej žiadny acylpirín radšej nedávaj. Pretože to upozornenie sa netýka len chrípku či kiahne. Ale na všetky vírusové ochorenia. Najmä u chrípky, kiahní, gastroenteritídy a ochorení horných dýchacích ciest.
A nemá ani chrípku a ani ovčie kiahne. Je iba prechladnutá
Kycera čiže nemusí to dostať? Čítala som už o tom a všade to píše že je to veľká pravdepodobnosť.. Ale ona nieje na nič alergická a ani na ten liek a má už 13rokov tak tie dva roky do 15 no neviem..
Takto ti teda moju prvú odpoveď skopírujem.
Približne jedna desatina percenta detí, ktoré užili aspirín sa rozvinie reyov syndróm.
Viac ako 2/3 z tých detí užili v posledných 3 týždňoch aspirín.
No drvivá väčšina z tých detí, u ktorých sa rozvinie reyov syndróm, má nejaký metabolický syndróm (IEMs, inborn errors of metabolism).
Priama súvislosť medzi aspirínom a reyovým syndrómom zatiaľ nebola potvrdená. V skutočnosti sa zatiaľ nevie, čo ho presne vyvoláva.
Vyhni sa mu aj z týchto dôvodov :
1. ak je dieťa mladšie ako 15 rokov, má chrípkové ochorenie alebo ovčie kiahne môže u neho nastať Reyov syndróm,
2. avšak oveľa horší stav s fatálnymi následkami môže nastať vtedy, ak tabletku nerozdrvíš ( môže sa prilepiť na žalúdočnú stenu, kt. následne začne krvácať ).
Ak nie je alergická na kyselinu acetylsalicylovú,... nie ja astmatička, nemá žiadne iné ochorenie a nepodávala si jej zároveň ATB, kt. sú kontraindikáciami, dala si jej vekuprimeranú dávku a tú si rozdrvila, tak potom nie. V budúcnosti sa radšej tomuto lieku vyhni.
A tie odpovede z druhej témy ti nedali odpoveď? Keď sa to potrebuješ neustále pýtať?