Caj Lapacho - skusenosti

Jan2324

Včera doobeda som to lapacho vyskúšal.
Iba jednu šálku. Takže zo začiatku som cítil také uvolnenie, trocha únavu až som si musel isť ľahnúť a neskôr som začal pociťovať dosť silné pichanie na viacerých miestach, najmä v oblasti brucha, ako keby mi niekto pozapichoval
ihlice do tela. K večeru to potom ustúpilo a dnes sa mi objavili také červené bodky na bruchu. Takže už nemám odvahu dalej pokračovať v pití lapacha.

Jojko1

Pacia sa mi prispevky typu\\\\\\\"je to kora nejakeho stromu\\\\\\\"je to kora z vnutornej strany stromu lapacho,ktore su stare az 700 rokov a pili ho uz inkovia.Obsahuje vela kyslika,je to silny antioxidant,podporuje imunitu a nekustocne podporuje travanie.Dokaze bojovat s plesnami a kvasinkami(mam to odksusane,mam seboroicku dermatitidu)Juhoslovanský vedec Vojislav Todorovič zistil, že túto drevinu poznali a využívali aj Vikingovia a Rusi. Dokonca už v roku 1800 ruskí chemici vyrábali zubnú pastu s výťažkami Lapacha s preukázateľným efektom na prevenciu kazivosti chrupu.Reci o tom ,ze je to nieco ,ze by sme nemali pit alebo sa tomu vyhybat,povazujem za zavadzajuce ako pise ten americky blabol vyssie.A ludia co nemaju paru o tom co je to za napoj a vyguglia si dezinformacie,nech najskor vyskusaju ak chcu a nie pisu hluposti ked o tom nevedia vobec nič.

Libretas

Lapacho - negatívne účinky ( Tabebui negativeeffects) preložené z anglickej stránky
Lapacho je propagovaná bylina ako užitočná pri liečbe rôznych zdravotných problémov a chorôb, vrátane rakoviny, ale podľa University of Maryland Medical Center žiadny vedecký dôkaz neexistuje, že to funguje. V odporúčaných dávkach vedľajšie účinky sú nepravdepodobné, ale niektoré závažné škodlivé účinky sú spojené s vysokými dávkami. Užívanie lapacha ako aj iných bylín by malo byť vykonané s dohľadom kvalifikovaného zdravotníckeho lekára.
Časté vedľajšie účinky.
Dokonca aj nízke dávky lapacha môžu spôsobiť gastrointestinálne vedľajšie účinky nevoľnosť, vracanie a hnačka, podľa American Cancer Society. Závraty a zafarbenie moču sú ďalšie hlásené nežiaduce účinky.
Krvácajúce.
Lapacho má na riedenie krvi účinok a spomaľuje zrážanie krvi. To môže zvýšiť riziko nekontrolovaného krvácania. Dávky, ktoré by mohli byť užitočné pre liečbu nádorov by predstavovať vážne riziko krvácania, vysvetlí American Cancer Society. Spoločnosť hovorí, že výskum sa zastavil, akonáhle tento efekt bol objavený a Kanada zakázala látku. Riziko je obzvlášť nebezpečné pre ľudí s hemofíliou alebo inými poruchami krvácania, alebo tých, ktorí sa s liekmi na riedenie krvi vlastnosti. K niektorým z týchto liekov patrí warfarín, heparín, aspirín, naproxén a ibuprofen.
Alergická reakcia a astma
Alergická reakcia na lapacho je to možná rovnako ako aj na iné byliny. Navyše, niektorí ľudia zažili astmu pri práci v prostredí, kde boli vystavení dreveným prachom tejto rastliny, berie to na vedomie American Cancer Society.
Toxicita.
Aktívne zložky v Tabebuia kôry zvanej naphthaquinones majú protirakovinové účinky, ale je to preto, že chemické látky sú toxické podľa University of California v San Diegu Moores Cancer Center. Jedovaté chemikálie zabíjajú rakovinové bunky v laboratóriu, ale aké množstvo Tabebuia má človek brať ?, aby bol rovnaký efekt, aby už nebol príliš toxický Veľké dávky môžu spôsobiť poškodenie pečene a obličiek.
Tehotenstvo a dojčenie nebezpečenstvo
Výskum sa gravidných zvierat spájal lapacho s vrodenými vadami a úmrtím plodu, podľa American Cancer Society. Protirakovinové vlastnosti lapacha ovplyvňujú rýchlo sa deliace bunky aj u plodu. Tehotné ženy by tak by nemali dlhšie užívať lapacho, len bezpečnej zóne, dojčiace ženy ho nemajú užívať.
Vyplýva z referencií:
University of Maryland Medical Center, Pau d\\\\\\\'Arco, Steven D. Ehrlich, marec 2009 Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, Pau D\\\\\\\'arco, október 2010 UC San Diego Moores Cancer Center: Pau d\\\\\\\'Arco American Cancer Society, Pau d\\\\\\\'Arco, november 2008
Článok bol preskúmaný Leah Ann Crussell Aktualizovaný: 26. mája 2011

zakkiela

lapacho nieje čaj a už vôbec nie zelený,je to kora nejakeho stromu ja som si ho kupila v lekárni na pásový opar,tak dúfam,že pomože 50 g stojí len 0,91 e som zvedavá či pomôže

anna89

anna66 - je to zeleny caj? to mate preboha odkial tuto info? Lapacho je kora z jedneho stromu... v pravom zmysle slova to ani len nie je caj. Pravdana,okrem pitia by si si nim mala aj umyvat tvar... inak proti akne zvykne dost dobre pomahat cajovnikovy olej a pravidelny pitny rezim (postaci aj obycajna voda ;)

eam

Rasťo - trocha ti budem oponovať. Robila som v čajovni, kde sa tieto čaje vozili vo veľkých nádobách a bola som pri tom, keď ich otvárali, vyletovali z toho rôzne hmyzy a bola tam aj pleseň. Tak neviem:(

Rasťo

Sypané čaje kupujte len v čajovni už s toho dôvodu že sú bio a sú čerstvé. Lekáreň neodporúčam lebo je to nekvalitné a za zbytočne veľa peňazí.

Hugina

Ja ho tiež kupujem v lekárni (myslím značka Juvamed, alebo tak nejako), každý deň si narobím liter Lapacha a popíjam, výborne (aspoň mňa) osvieži. Vôbec to nieje (ako niekto predo mnou spomínal) zelený čaj, dokonca vôbec nepatrí do tejto kategórie čajov. Je to kôra jedného stromu a preto aj jeho príprava trvá dlhšie, aby sa z tej kôry uvoľnili liečivé látky. Pripravujem ho tak, že nechám prevariť liter vody, potom do takejto vriacej vody nasypem polievkovú lyžicu Lapacha a povarím cca. 5-10 min. Potom to odstavím, prikryjem pokrievkou a nechám lúhovať asi 25 minút. Precedím a prelejem do sklennej nádoby a popíjam po dúškoch. Čo je dôležité, nikdy netreba pripravovať tento čaj v hliníkových nádobách, neviem presne prečo, ale ma to na tento čaj negatívny vplyv a narobí v organizme viac škody ako úžitku. Chcem sa spýtať Seleny, že o akých negatívnych účinkoch tohto čaju sa dozvedela???