Mám kamarátku ktorá si kúpila lacné hrnce. Varí v nich ozaj rýchlo a dobre. Ale, obávam že skrutka ktorá dtží sklenenú pokrievku -JE CELA HRDZAVA- môže spôsobovať zdravotné problémy. Veď sa na nej zrážajú vodné pary a potom to kvapká do jedla. Viete o tom niekto niečo? Poradte mi prosím.
Môže škodiť hrdza v hrncoch?
Nerezová oceľ pri styku so vzduchom vytvorí na svojom povrchu ochrannú vrstvu oxidov Cr2O3, ktoré sú stabilné, tzn. že nereagujú, majú silné väzby so základným materiálom, bránia oceľ pred koróziou.
www.matnet.sav.sk
S tými kyslými jedlami ste si asi nerezovú oceľ pomýlili s hliníkovými ešusmi.
a co ta kyslost vlastne sposobuje? myslim v nerezovych hrncoch ze preco to skodi
Nerez je v pohode na klasicke varenie aj kapusty.....len sa neodporuca kysle jedla potom v nom drzat dlhsie napriklad v chladnicke.Treba ich preliat do smaltovaneho.
tak ak nieco zistis, daj prosim ta vediet o tom, som zvedava...
No v nerezovom sa kysle jedla urcite neodporucaju.Smaltovane su vyhodnejšie .
Az take skodlive to zas nie je. Pokojne v tom var dokial si nezistis viac. Viem ze sa pomali rozpustaju vsetky kovy, vratane titanu ci striebra. Tak neviem preco by sa nemal rozpustat v kyslom prostredi aj nerez, kedze je z vacsej casti tvoreny zelezom. No ale nechcem kecat, pozistujem. Moja stara mama varila len v smaltovanych hrncoch, a este aj lyzicku na miesanie bylinkoveho caja mala z umelej hmoty.
pravdupovediac, ja chut nejak nerozoznam ci je to z takeho ci ineho hrnca...
takze podla toho sa nemozem riadit
ale fakt by ma tie nerezove zaujimali, lebo som do toho investovala veela penazi v domienke ze su kvalitne a teda aj ZDRAVE :( teda to jedlo z nich lebo aj teflon skodi a ine upravy to som vsetko vylucila a kupila ten nerez a teraz co
Samozrejme bez vegety, pálivej papriky, pepru a korenín čo to obsahujú. Lebo tie prebijú chuť čohokoľvek.
nerez?: Kovy pomáhajú rozkladať vitamíny. Či sa niečo uvoľňuje nemám naštudované, ale môžem pozisťovať. Skús uvariť zeleninové jedlo v smaltovamom a nerezovom hrnci, či poznáš rozdiel. Uvoľnené kovy menia chuť jedla.
SLON, no a ked mam nove neposkodene nerezove hrnce???
nedavno som zakupila a boli fest drahe, komplet vsetky riady mam z nerezu-v domienke ze je to najneskodnejsi material.m ked teda nie su hrdzave, mozu uskodit? uvolnuje sa z toho nieco, alebo ako to je?