Dobrý deň, súrne by som potrebovala vedieť, ako sa maturuje z angličtiny, sú tam 3 časti v každom zadaní a to ešte potom musím porozprávať celú tú tému?? Či nie??? Súrne potrebujem vedieť, lebo v škole nám každý vraví inak :( Ďakujem
Maturita z anglického jazyka
hassy, nie na všetkých školách sú tie tri otázky každá ku inej téme, my sme to síce tak mali (ja som mala obrázky Housing, tému MassMedia a dialog som tu už spomínala), ale napríklad môj priateľ u nich na gympli mali všetky tri k jednej téme. On si vytiahol 8, tak mal Education aj obrázky, aj hlavnú tému aj dialóg.
vytahnes si temu (napr. 22) a mas tam tri otazky, ale kazda sa tyka inej temy. tak ako pisala levica, su tam obrazky ktore treba opisat (ja som mala hobby), ked uz sa nevies dalej vykokotat z obrazka, mozes hovorit aj ine, ale k teme!! teda ze vela mladych napr. dnes nema hobby lebo sa len flaka a pod. druha otazka je vlastne akokeby plynule rozpravanie k danej teme ( ja som mala jobs) ale mas tam 4 body ku ktorym sa MUSIS vyjadrit, ale mozes to obkecat aj obsirnejsie, napr co sis a ucila z knizky, co o tom vies. no a tretia cast je dialog, alebo nam na mature nevymysleli dialog ale simulation- mala som otazku, ze ako by som presvedcila kamaratku ze citanie knih je dobre vec, a nie je to strata casu, a take bludy, ale mala som to hovorit len ja, ze napr povedala by som je toto a toto a toto, a keby mi odpovedala ze ju to nezaujima tak by som jej argumentovala tak a tak... :) dufam ze pomohlo kus :)
bbluealily: maturita z cudzieho jazyka prebieha nasledovne /predpokladám, že máš úroveň B1/
vytiahneš si otázku. na papieriku budeš mať číslo otázky, napríklad 2.
dostaneš do ruky hárok papiera na ktorom bude napísané čo sa od teba vyžaduje.
sadneš si do lavice, na lavici máš slovník, pomocný papier a pero. Na hárku, ktorý si dostala bude nasledovné:
1.) popíš obrázok. Budeš tam mať obrázok na danú tému. K nemu budeš mať napísané cca tri body, ku ktorým sa máš vyjadriť. Žiadne obkecávačky, rovno k veci a hovor len to čo od teba vyžadujú, resp. čo budeš mať napísané na tom hárku. na splnenie tejto úlohy je 5 minút!
2.) hlavná téma. Zvyčajne je to téma, ktorej číslo si si vytiahla. Čiže ak by si si vytiahla napr. číslo 2, tak budeš z najväčšou pravdepodobnosťou v bode číslo 2 hovoriť o téme Culture & Art (ak si dobre pamätám). Žiadne obkecávačky, už vôbec nezačni hovoriť nejaké vety naučené spamäti, budeš tam mať asi 5 bodov ku ktorým budeš musieť súvisle niečo inteligentné hovoriť :D komisia ti bude dávať aj doplňujúce otázky, prípadne ak nebudeš vedieť, budú sa ťa snažiť usmerniť. Na splnenie tohto bodu je 10 minút !
3.) dialóg na nejakú tému. Ja som mala napríklad toto: Učiteľka bola ako moja mama a ja som ju mala presvečiť o tom, že po skončení strednej školy nechcem ísť na vysokú ale chcem ísť s kamarátkou do zahraničia. Budú od teba chcieť hlavne argumenty, jasnéa výstižné, žiadne somariny. Na splnenie tejto úlohy máš 5 minút !
držím palce !
ja osobne som sa na angličtinu neučila ani pol minúty :D :D nevyšiel mi čas :D a dala som to na jednotku, takže až také hrozné to skutočne nie je. ja osobne som netušila ani len to pod akým číslom je aká téma, takže keď som si vytiahla číslo 15, bolo pre mňa veľkým prekvapením keď som uvidela že je to téma Mass Media :D
dolezite aku skolu navstevujes (napis mi) :) tak vyberes si otazku, oni ti na zaklade toho podaju papier s otazkami, obrazkom.. budes mat 20 minut na pripravu, tak si na papier popises o tych otazkach, napises si body nejake mas slovnik poruke takze najdes nejake slovicka co nevies a potom ides odpovedat bavite sa, prebieha to formou konverzacie, potom ti daju este simulaciu napr. ty budes akoze student ucitel v komisii tvoja mam a budes mat za ulohu presvedcit mamu ze preco je cool chodit domov az nad ranom a jej by to nemalo vadit, alebo nieco podobne tie simulacie su strasne hovadiny, tak hlupucke veci na ktore su stavane... kto to vymyslal no asi tak nejako priblizne :)