zakladne body ak sa z toho chcete dostat VRAJ

leilei

naša svojmpomocná skupina pre ľudí s poruchami príjmu potravy - kompulzívnym prejedaním, anorexiou a bulímiou Overeaters Anonymous (OA) má po roku od začiatku svojho fungovania od tohto štvrtka (22.marec) nové priestory. budeme sa stretávať vo štvrtky o 19:00 v klube Slniečko na Furdekovej ulici 6/A v BA(v dobrej dostupnosti mnohými autobusmi!). kontakt na mňa platí: Lenka 0903 228 728,

prosím pošlite túto správu všetkým, ktorí by ju mohli potrebovať.

valery

timka: tak potom je nezdrave sa prejedat hocicim, nie len ovocim. ale niektori ludia si zase hovoria ze je normalne jest vela nezdraveho jedla a vyhovaraju sa prave na to, ze nechcu skoncit ako anorekticky, mas roznych ludi

timka

valeri: prejedat sa ovocim znamená napr. u mna ked zjem 8 jablk na obed alebo 10 kg melon naraz. zbytocne sa tym roztiahne zaludok a ked dojdu melony, tak neviem co mam robit ako naplnit brucho.
a to zdrave a nezdrave. Vies anorekticky povazuju mnono normalnych jedal za nezdrave.

valery

nesuhlasim s viacerymi bodmi, napriklad ze sa nemame prejedat ovocim a zeleninou, podla mna je lepsie ked namiesto chleba s maslom si das ovocie. a ze nemame nahradzat hlavne jedlo zeleninou a co tak to spojit a na obed si dat maso so zeleninovym salatom? a podla mna by sme mali rozlisovat zdrave a nezdrave jedlo, uz aj male dieta vie povedat co je nezdrave. a taktiez nesuhlasim s tym ze ked viac zjem tak nemam aj viac cvicit. to je moj nazor.

timika

CO JE PRE VAŠE ÚSILIE DOLEŽITÉ

- Prestante verit na ázraky (ideálne riešenie väčšinou neexistuje) Hladovky, redukčné diety, vracanie a preháňadlá sú riskatné a neúčinné metody kontroly váhy. Štíhlost nie je všeliekom na vaše problemy.

- Ked máte najký problém, postavte si reálne ciele a primerane si ich rozvrhnite. Všetky nevhodné návyky nie je možné zmeniť naraz, ale niektoré kroky sa nesmú dlho odkladať.

- Ziadny z vašich problémov nie je tak zložity, aby ho nedokázali pochopit.

- Sústredte sa na svoje uspechy a nie na nedostatky. Neľutujte sa. Všetko niečo stojí.

- Vyhýbajte sa extrémnym postojom a extremnému jedeniu.

- Nenechájte svoj život zbytočne narušovať negativnymi pocitmi, obviňovaním a výčitkami. Všímajte si aj pozitívne stránky života.

- Zmierujte sa so svojim telom. Vaša hodnota nie je v kilogramoch telesnej hmotnosti a chudnutie by ste nemali považovať za úspech.

- Nepozerajte sa na seba ako na stihleho či tučneho a na jedlo ako dietne či kalorické, zdrave ci nezdrave, povolené či nepovolené.

- Uvedomne si, že vaše telo je súčasťou vašej osobnosti, sprievodcom na celý život. Nezabudnite ho udržiavať v dobrom stave.

- Neodkladat nevyhnutné a bolestivé kroky. Zdanlivo ľahké riešenia sa časom môžu ukázať ako uplne nevhodné

- Nezabudnite (hlavne dospievajúce) že telesná hmotnost behom roku kolísa a že prirodzene rastie vekom.

- Prispôsobujte svoj jedálniček podľa potreby rôznym situáciám a nesnažte sa prerobit svet podľa svojich predstáv o jedle.

- Snažte sa nepodvádzať s jedlom. Nepredstierajte, že jete len preto, aby vaši rodičia (partner... ) boli kľudní.

- Jedzte mechanicky, neospravudlnujte sa tym že nemáte chuť alebo hlad.

- Keď sa náhodou prejete, je treba sa pri dalšom jedle normálne najest (pripadne dat si nieco lahsie). Jedlo nevynechávat, nezvracat a nepouzivat prehanadla.

- Hladvoky, vracanie a prehanadla sú zdravotne nebezpečne, ohrozujú vaše telo i psychiku a vedú k prejedaniu.

- Omedzte cvičenie, ktoré vykonávate len preto, aby ste chudli alebo spaľovali kalorie. Nespojujte prijem a vydaj energie (ked nahodou zjete viac nemusi ist preto cvicit)

- Učte sa nachádzat v pohybe uvolnenie a radost, nehľadajte v nom sposob ako kontrolovať svoje telo.

- Nevyhývajte sa ludom a venujte sa svojim záujmom. Nechcite byt vzdy 100%

- Nenechajte sa strhnut k dietam. Vyhýbajte sa dietnym radam, knihám a časopisom o cvičenim zdravej a racionalnej vyzive.

- Myslite na svoje problemy s jedlom uz ked nakupujete, skladujete a pripravujete jedlo.

- nezabudajte na STOLOVANIE

- vyhývajte sa LIGHT a nízkoenerg. potravinám

- Neprejedajte sa ovocim a zeleninou. Nenahradzujte hlavné jedlá ovocim a zeleninou.

- Nepite zbytočne pred jedlom ale dodržujte pitný režim

- Počitajte s tým, že chybovat je ludské a nikto nie je dokonalý. Nedramatizujte a neobviňujte sa. Co najrýchlejšie sa vrátte k správnym návykom.

- Keď je niečo ťažké, neznamená to, že to nie je možné. Ke´d si na niečo spomeniete, alebo na to budete myslieť, neznamená to, že to musíte urobiť.

- Snažte sa nebyt zahladený a uzavretý do seba. Snažte sa komunikovat (aj ohladom jedla) so svojich okolím, nevynucujte si zbytočné ústupky.

- Nebojte sa oslav. Trocha rozvahy a naučite sa ich zvládnuť.

- Ucte sa riešiť svoje problemy a nekompenzovať ich jedením alebo nejedením.

- Nehladajte si žiadnu náhradnú drogu (alkohol atď), pozor aj na nadmerné cvičenie a pohyb

- Zvykajte si vhodne odpočivať a relaxovať

- nepoužívajte jedlo ako odmeny či tresty

- zbytočne sa neporovnávajte s ostatnými, nežiarlite sme každý iní.

- KEĎ SA NIEČO NEDARÍ SNAŤE SA ZISTIT PREČO TO NEJDE A HLAVNE SPOSOB AKO TO POJDE

to je všetko. Za chyby sa ospravedlnujem