Wing Chun

Príspevok v téme: Wing Chun
Wing Chun

Venoval som sa tomuto bojovému umeniu cirka pol roka. Chodil som aj na tréningy, zvyšok som si doštudoval z kníh a z videí. Filozofiu prvých dvoch foriem som pochopil, ale okolo poslednej formy Biu Jee je veľa podľa mňa nepochopeného. Dokonca ovládam aj formu na drevenom panákovi. Jedni píšu na nete, že Biu Jee nám pomôže získať naspäť centrálnu líniu, inde som zase čítal, že je to niečo ako útoky na citlivé body. Ak viete viac, poraďte. Prosím, názory typu páči/nepáči si nechajte pre seba.
Čo sa týka zdravia, keďže sme na takomto fóre, podľa mňa cvičenia harmonizujú tak ducha, ako aj telo.

RomanOn

Proste ides na to uplne zle...nikdy sa tu techniku dobre nenaucis, zacni chodit na treningy na nejaku poriadnu certifikovanu skolu nie nieco co robi "jano z vedlajsieho vchodu v garazi" a nazve si to ving cung...a uvidis jak ta trener zdrbe ze ides do technik o ktorych nemas ani paru ako sa maju robit a panaka tiez musis spravne robit...ako sa chces ucit larp sao bez protivnika? o chi sao ani nehovorim, ved tam potrebujes citit jeho tlak na teba...

Wing Chun

Veď samozrejme, že sparingy majú veľa do seba. To nepopieram. Prečo by sa človek nemohol naučiť viac. Veď napr. techniky na drevenom panákovi ani vysvetľovať netreba, hoci čo som si všimol interpretácií je v skutku neúrekom.
Toto je napr. skvelé:
www.youtube.com

0vecka

kazde bojove umenie ma dost vela spolocneho s agresivitou aj s nasilim ... uz len to ze sa tam cvcia modelove situacie nutia cloveka mysliet na nasilie... o sparingu ani nehovorim :) na druhu stranu tam aj clovek vidi ako lahko moze byt zlozeny takze sa nemusi az tak do toho pustat.... :)

RomanOn

No vidim ze tu je v niektorych veciach dost chaos...Pre autora temy: Ucit sa sam WCH je totalna kravina naucis sa to uplne zle nema ta kto opravit..chodil si pol roka? Za pol roka mozes tak maximalne spravit 2. stupen takze mas ovladat prvu formu a nie trepat sa na druhu alebo tretiu ked nemas zvladnute techniky..z videa ani knih sa to nenaucis...
K nazvom...
Existuje Wing Chun, Wing Tsun, a este rozne ine odnoze...ide o mierne rozdielne bojove umenia pretoze kazdy ma inych velmajstrov, Wing Chun ma Williama Cheunga.Takze nejde o zly pravopis alebo skomolene meno -->
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

K skolam...su na slovensku aj skoly wing chunu aj Wing Chunu
www.ewto.sk - Wing Tsun
rlwingchun.sk - Wing Chun

S agresiou nema toto bojove umenie nic spolocne, ucime sa v prvom rade branit sa a rozne prvky sebeobrany aj proti nozom, palici atd.
Ucinnost na ulici je priamo umerna tomu nakolko to bojove umenie ovlada. Ked je to clovek poriadne nadrteny tak robi bloky a techniky automaticky intuitivne...V klietke samozrejme nikto WCH nepouziva. Preco? lebo vsetky MMA su stale len SPORT ktory ma pravidla aj ked to tak na prvy pohlad nevyzera..Vo WCH zapasy na plno neexistuju, nemoze predsa niekto pri boji tomu druhemu v ringu vypichnut oko alebo zlomit/vyklbit koncatinu...

Wing Chun

Chcel som povedať, že nikto nie je dokonalý. Snaha o dokonalosť je dôležitá. A či už Wing Chun alebo Wing Tsun je super.

Wing Chun

Agresivita závisí podľa mňa od povahy človeka. Ak je niekto agresívny a ešte sa naučí bojové umenie, tak dovidenia stará mama, o problémy s ním núdza nebude. Čo sa týka praktického využitia treba každopádne rozmýšľať, lebo súper nemusí použiť direkt, ktorý sa učíme, potom to môžeme kryť cez bong sao a dostaneme to rovno do nosa, ale nemusí to byť tak. Základ je údery odkláňať a popri tom útočiť na citlivé body, aby bolo rýchlo po bitke. Mňa cvičenia foriem harmonizujú. Je to do istej miery spôsob života, vydržať viac než ostatní.
Ešte jedna vec, ak človek niečo nevykryje a schytá, tak sa nesmie hneď položiť. Snaha o neomylnosť je hlúposť.

jajka001_

ved to, prakticke vyuzitie...ucis sa to , venujes sa tomu a ani to nemusis vyuzit. pripadne, ak nahodou dojde k takej situacii, moze byt ze budes prekvapeny ze to nezvladnes ako si predstavujes. nemas pocit ze vdaka tomu cviceniu si agresivnejsi, ze mas chut praktikovat co si sa naucil?

Wing Chun

Ja neriešim stupne. To, čo chcem, sa jednoducho naučím. Keď som chodil na tréningy, tak spätne môžem povedať, že ani náš tréner to nemal veľmi zmáknuté, ak sme mali používať gan sao (neviem pravopis) ako tan sao. Gan sao je ruka, aspoň to tak ja viem, sekajúca. Kým tan sao je ruka prosiaca, odkláňajúca. Ja som sa takpovediac pobil v reále dvakrát. Pri prvom pouličnom súboji som dodržiaval postoj a pod., pri druhom som boxera dvakrát kopol do citlivého bodu na nohe a bolo po bitke.
Aké sú vaše skúsenosti s praktickým využitím tohto bojového umenia? Ja neriešim Ch ale Ts, hoci v tom môže byť rozdiel. Ale Wing Tsun je v princípe len jeden.