Ako sa najesť v práci?

Príspevok v téme: Ako sa najesť v práci?
jedlo

Ako to riešite v práci ked potrebujete sa najesť?Napr.zbytočne mám nárok na prestávku,robím v supermarkete,no tam sa chodí jesť podľa možnosti.Raz jedna raz druhá odbehne.Ked je čas.Ked príde tovar,ked je veľa ľudí,ked je nás menej v práci,tak veľmi ťažko sa dá.Vždy sa bojím,že sa mi niečo stane.Podotýkam,kolegyne o mne nevedia ,že mám cukrovku.Bojím sa to povedať,lebo nechcem aby kvôli tomu ma vyhodili.Naštastie od liekov ešte mi tak neklesla,aby som mala hypo.Mám 2.typ diabetu.Nedávno mi to zistili.Vždy ked skončím snažim sa niečo papať po ceste na zastávku.Ako to riešiťe vy?

griba1

som na inzuline 4.r.bol som preradeni v ramcj podniku nakolko moja povodna praca nebola zlucitelna z dg. DM2- VODIC MHD. Na terajsom pracovisku moji nadr. a najblizsi kolegovia presne vedia o com to je.zatial to zvladam sam, keby prislo k niecomu vynimocnemu pri praci okamzite vedia pomoct. mam vsetko prichystane.zatial hypo rozoznavam a pri vyskyte je max. tolerantnost sa dat do normalneho stavu a znova sa zapojit do pracovnej cinnosti.

zebricka

ja mám cukrovku 1. typ (28 rokov) - chápem Ťa - tiež to nerada oznamujem každému, ale po skúsenosti z VŠ (pokles cukru na poľovačke) to radšej poviem každému na rovinu. Nechcem Ti klamať - Na východe SR to v zamestnaní neberú tak, že máš právo najesť sa - mám skúsenosti, že pri prvej možnosti Ťa za to vykopnú( ako zníženie stavu z nadbytočnosti), ale je dobré ak aspoň niekto z tvojho okolia( komu veríš) o tom vie - vie Ti pomôcť resp. ak je to potrebné informovať o tom záchranku.

WALERY

dnes sa to už tak neberie...aj moja svokra ma cukrovku, a je mi to jedno ved za to nemože, .. až dovtedy kym nejde na nu zachvat vtedy mi neni všetko jedno, lebo stále neviem pochopit , aj sa dakedy bojim toho že sis nou nebudem vediet rady, nie cukrovka ale to slovo zachvat ma dviha. Ale mala by si to v práci povedat, aspon jednej koleginke ku ktorej máš najlepší vztah, dla mna teda, key náhodou sa niečo stalo

jedlo

Dakujem Vám za odpovede a povzbudenie.Hanbím sa fakt za to,ale zatiaľ veľmi sa mi o tom ťažko rozpráva,že to mám.Doteraz sa mohli na mna vo všetkom spoľahnuť,ťahala som ako kôn,no zistila som ,že toľko nevládzem.

Andel

Ak by ta pre cukrovku vyhodili z prace, tak ich prosim ta daj hned do sudu, pretoze to je diskriminacia a nezakonne! Ako uz pisali, mas pravo na obednu prestavku, ja si ju robim pravidelne kazdy den o 12 na obed aj keby traktory z neba mali padat! A riesim to tak,ze si obed nosim vacsinou sebou, aby som vedela kolko inzulinu si pichnut. A ako uz bolo spomenute, vzdy maj pri sebe nieco, co ti pri pripadnom hype moze zodvihnut cukor.

A este sa vratim k tej praci, ja hned na zaciatku vravim kazdemu v robote, ze mam DM a to z toho dovodu, aby vedeli ako mi pomoct, pripade co povedat zachrannej sluzbe, ak by ju bolo potrebne volat. Taktiez je to dobre v pripade ak mi spadne glycka, tak poviem dajte mi 5 minut, nech sa pozbieram. Doteraz kazdy rozumel, naopak, venovali viac pozornosti tomu, ci som sa najedla.

Prajem vela stastia.

usiko

mali bz to vediet tvoji najbliysi nadriadeni, z jedneho dovodu: keby sa ti nieco nedajboza stalo, tak to, ze budu vediet ze mas DM, ti moze aj zivot zachranit...a to, ze nie, ti pomoze on prist....takze urcite povedat....

Vies, praca nie je taka dolezita ako zdravie, to by si mala vediet..ja viem, nenajes sa zo zdravia ale z penazi, ale aj tak...ak to zdravie nebudes mat, prodes o pracu a nebudes mat nic..treba si ho chranit. Nos vzdy so sebou vo vrecku nieco male, napr. mussli tycinku, alebo banan, mrkvu a tak..nieco, co mozes papat aj ty a je to nenapadne, takze si mozes odhryznut kedykolvek.....

eng

Pri DM typu 2 nehrozí pri nenajedení sa v určitom čase až také veľké nebezpečenstvo vzniku hypoglykémie ako u DM1 po podaní inzulínu. Preto sa jej až tak obávať nemusíš, aj keď si samozrejme treba dávať pozor!

Tu Ti najlepšie pomôže glukometer a zo začiatku diabetu častejšie meranie glykémie. Žiaľ pre DM2 nie sú zatiaľ glukometre hradené poisťovňou, takže si ho budeš musieť kúpiť za svoje, prúžky do glukometra Ti môže diabetológ predpísať maximálne 50ks/2 mesiace čo je na častejšie meranie glykémie tiež nedostatočné a budeš si ich musieť dokupovať.

Ale nad tým či kúpiť glukometer a prúžky nešpekuluj, iba časté meranie glykémie počas dňa a aj počas pracovnej doby Ti dokáže ukázať ako Ti glykémie kolíšu. A potom na základe získaných výsledkov sa budeš môcť zariadiť.

Čo sa týka toho, že to nevie Tvoj zamestnávateľ tak som toho istého názoru ako biuš a jajka001_. Nemusí to vedieť generálny riaditeľ siete supermaketov do ktorej patrí aj Tvoje pracovisko, ale Tvoji priami nadriadení by to mali vedieť! A tiež aj Tvoji spolupracovníci!

Uvedom si že aj keď som vyššie písal že hypo nie je u DM2 ani pri miernom hladovaní bezprostredná hrozba, ale môže sa stať že ho dostaneš.

A ako Ti bude môcť pomôcť niekto ak sa pri hypoglykémii dostaneš do bezvedomia a nebude vedieť že máš diabetes?

Toto si musíš uvedomiť a zariadiť sa podľa toho.

Pozri sa, ja mám DM1 vyše 30 rokov a každý môj zamestnávateľ o tom vedel, či už to bola strojárska fabrika, kde som robil na 2 až 3 smeny, či to bola vysoká škola, kde som mal tiež 2 smennú prácu, alebo súkromný sektor - kde síce nerobím na smeny, ale veľakrát zasa viac ako 12 hodín denne a k tomu ešte 24-hodinová pohotovosť s výjazdami po celej SR, kedy musím vyraziť k zákazníkovi bez ohľadu na dennú dobu ak poruchu na jeho zariadeniach nedokážem odstrániť na diaľku... A žiaden zamestnávateľ mi kvôli diabetu nerobil problémy...

jajka001_

a urcite ta nevyhodia preto, ze mas cukrovku. skor kolegyne budu brat na teba ohlad a nechaju ta najest, aby si im tam neodpadla.

jajka001_

práve preto, ze mas cukrovku, by si mala mat vyhradeny cas na jedlo. v kazdej praci je to inak, mate to zle zariadene, musis si tu prestavku zariadit, mas na to pravo.
inak ja mavam hypo, ked sa nenajem, je mi zle, a neni toho kto by mi zabranil sa najest, ked musim tak musim :)

biuš

Keby si to povedala veducemu,čo by sa stalo?Však na jedenie máte nárok,pritom môžeš byť dobrá v práci,najesť sa dá aj za krátky čas...