Prosim vaa poslite mi zoznam potravin ovocia napojov atd.co mozem davat malemu dnes nastupujeme na bezlepkovu dietu lekarka mi nie ake racepty dala aj na internete je toho kopu ten kto to ma uz dlhsie tak by mi mohol poradit co je prenho najlepsie ma 5.r. dakujem všetkým
Bezlepkova dieta
Ja odporucam bezlepkovy eshop najtelo.sk - cestoviny, muky a vsetko mozne...
mozem vas este poprosit keby ste mi napisali ake ste mali priznaky pred tým ako vam to zistili
piť može naozaj všetko...vsak do malinovky snad nikto neprida muku :D to uz by teda bolo....ani do džusu a nanuky tiez moze,kde sa nenachadza kornutok ani keksiky
-odkaz odstránený-
Ahoj,
ja mam syna celiatika, v lete bude mat styri roky a uz asi rok a pol sme na bezlepkovej diete. Uz sme si celkom zvykli. Ale poviem Ti, prave predvcerom zjedol vela sladkeho, hlavne cukrikov, a teraz ho boli brusko a aj teplota mu vystupila. Takze s tymi sladkostami pomaly. Pozor na lentilky, lebo maju v sebe psenicny skrob. A tiez ma napadlo, ak budes piect, davaj pozor na prasok do peciva, myslim ze nasa Sedita don pridava psenicnu muku. Ja pouzivam iba Dr. Oetker.
Ale napisem Ti naozaj perfektny recept na babovku, upravila som ho podla obycajneho lepkoveho :
200gr. Mix C ( Mix Patisserie )
200gr. kr. cukor
1 vanilkovy cukor
1 balicek prasok do peciva Dr. Oetker
2dcl ryzova smotana ( kupujem v bio obchode vola sa Crema di Riso od Bio isola )
1 dcl olej
4 vajcia
Postup:
Cukor so zltkami vymiesame, pridame vanilkovy cukor a poriadne vyslahame do peny, najlepsie rucnym mixerom ( ja to slaham aj dve minuty ). Pridame ryzovu smotanu a opat poriadne vyslahame. Postupne pridame muku zmiesanu s praskom do peciva, pomiesame a pridame olej. Nakoniec pomaly vmiesame vyslahany sneh.
Pecieme vo vymastenej a mukou alebo kokosom vysypanej forme pri 250 °C asi 5 minut z oboch stran, potom prikryjeme alobalom vrch a pecieme uz iba z vrchu asi 25 minut. Babovka je hotova, ked sa sama oddeluje od formy.
Dobre na nej je, ze je vyborna aj na treti den, ak zostane...
Este ma napadlo, moj maly velmi nema rad celiaticky chlieb, lebo sa dost drobi, a tak mu casto pripravujem zemiakove lokse:
2 zemiaky
1 PL Mix C
trosku soli
Z prisad si vymiesim vlacne cesto na pomucenej doske. Peciem z oboch stran na sucho na panvici. Este teple potriem maslom.
zatial vam dakujem za prispevky ale ide leto a ako je to s pitim a taka zmrzlina alebo nanuk co poviete
a keď budeš objednávať, tak naj. je z bezlepka.sk :)
cau ja mam 19 a 2 roky uz mam bezlepkovu dietu,takze zo sladkostí može:koko-orion,deli,margotku,milena a zvacsa aj vsetky jojo cukriky okrem lékoriek(tak sa volaju tie cukriky jojo),potom moze cokolady skoro vsetky a lizatka tiez skoro vsetky.zacala som sladkostami kedze je maly:) tak potom moze chipsy ale len slane alebo cibulovo smotanove ,lebo zvacsa mam skusenost,ze v paprikovych a slaninovych pridavaju psenicnu muku.najlepsie nakupis taketo bezlepkove potraviny v Bille.je tam taky kutik vyhradeny pre celiatikov.su tam rozne keksiky ktore su celkom chutne .ako aj zmes na babovku-ktora je naozaj lahko pripravitelna a rychla a je strasne chutna aj kamosi ktorí nemaju tuto dietu tak hovoria ze fakt im chuti viac:)a ešte take cestoviny sa predavaju -napriklad kolienka alebo take vrtulky,su to bezvajecne a bezlekove cestoviny a su velmi chutne taktiez,su vyrobene z kukuricnej muky takze to je tiez ok:) a dobre je zaradit do jedalnicka samozrejme aj vela ovocia,zeleniny a masa ci uz s ryzou alebo zemiakmi:)jogurty moze tiez skoro vsetky,vzdy treba precitat ale uplne zarucene bezlepkovy je pribinacek-jogurt a dneska vyrabaju tiez pribinacek taku jogurtovu tycinku-tiez ju najdes v obchode v chladiacom pulte pri jogurtoch.a ešte jedavam take ryzove suchariky,na ktorych je bud cokolada alebo jogurt je to velmi chutne tiez.tak a ešte sa blizi leto,tak aj zmrzliny samozrejme moze,ale nie s kornutkom.vzdy treba precitat ale to len aby si vedela ze to nie je tabu,proste vzdy sa najde co mozu aj celiatici:) tak tolko asi odomna,snazila som sa ti napisat presne konkretne vyrobky,lebo si pamatam ze ked som mala ja 17 rokov a snazila sa zacat s touto dietou potrebovala som presné nazvy vyrobkov na ktore sa mam upriamit.samozrejme vzdy treba precitat pre istotu ...je to v pohode dieta,casom si zvykne:)tak snad som pomohla a teda drzim palce paaa
Ahoj tuto dietu mam uz nejakych 7 rokov, ak sa chces opytat nieco konkretne, poradit, aby si nemusela cele dni vysedavat a vyhladavat na nete mozes mi napisat na daniela@protein.sk, mozem v pripade zaujmu zaslat zoznam e-cok, masovych vyrobkov, ktore su bezne dostupne v obchodoch, a ktore su bezlepkove...na zaciatok postaci vsimat si symbol preskrtnuteho psenicneho klasu na vyrobkoch, ktory znamena bezlepkove
Ahoj, skús si listovať na stránkach, ktoré sú určené pre celiatikov. Je ich viac a ak si prelistuješ aj staré stránky a diskusie, iste tam veľa nájdeš a všetko sa naučíš. Na recepty je už dostať veľa druhov múk aj ďalších výrobkov, to by bol dlhý zoznam.
Takže:www.celiakia.sk, www.dama.cz potom preklikaj diskusie a bezlepková dieta, www.coeliac.cz, www.ivako.cz -tam sú aj recepty a nafotený postup . Iste sa tam stretneme.