Pokuta za fialky

yavanna

tiez som velmo zvedava,lebo o snezienkach viem,ale o fialkach som nepocula.ved predsa sa robi z nich caj,kandizuju sa,davaju sa do salatov,... tak by ma to tiez zaujimalo.

datelinka

lost, keď tu slečna fialka natrhala kytičku z dvadsiatich fialiek, tak je to dvadsaťnásobok pokuty za jedného "jedinca".
aj tak, treba rozlišovať chránené druhy a prioritné druhy. tie druhé totiž nemajú stanovenú spoločenskú hodnotu.
samozrejme, treba chrániť prírodu, ale nie zas tak urputne, že si na trávniku pred domom necháš nevykosené kruhy okolo každej fialky alebo aj púpavy, nezábudky a podobne.

lost

Ale podla mna pokuta 50 Eur nie je vhodna ako potrestatnie :(

Vezmite si ze par jedincov by si povedala: "joj takze pokuta 50 eur, hmm, no aspon som jej natrhal luxusne drahu kvetinu, musim povedat aj svojim bohatym kamosom"

o rok by nebolo komu dat pokuty... tedaaa, nebolo "zaco" davat pokuty...

malo by to byt take ze, za jednu chranenu rastlinu povedzme 100 verejnoprospesnych hodin, alebo 100x viac rastil vysadit...

50 eur je vysmech voci prirode ;)

datelinka

fialka, podľa vyhlášky MŽP SR č. 24/2003 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny patria jednotlivé druhy fialiek k prioritným až chráneným druhom rastlín. u chránených druhov je pokuta za jedinca (teda jednotlivú rastlinku!!) až cca 50 €. (pozri prílohu 5 novelizovanej vyhlášky č. 579/2008).
málokto vie, že u nás existuje stráž prírody, ktorej členovia dozerajú na dodržiavanie zákona o ochrane prírody a krajiny, nemajú uniformu a preukazujú sa odznakom a preukazom stráže prírody.

lost

Presne tak.. "ja to nebyl".

ok fajn, dajme tomu ze ma policajt prichyti, a povie "tak pane trhaci, vidim to na pokutu" a ja poviem "no dobre, penazenku mam vo vacku, ale nechcem tuto kvetinu hodit na zem, mohli by ste mi ju podrzat?" a potom vytiahnem mobil fotak kameru a mam dokaz ze to drzi..

kto by dostal pokutu ? :)

.... ked je to uz chranene, teda je toho extremne malo, ludia by to nemali trhat :) pokuty nic neriesia, ale absolutne vobec nic ;) skor by som povedal, ze je t kontraproduktivne..

AdamKrt

Poloz si otazku, ak je odtrhnutie nejakeho kvetu zakazane, co ked niekto kvet odtrhne a iny ho najde pohodeny... Alias bartosimpsonovska metoda "Ja to nebyl" :)