poskodenie plodu?

Príspevok v téme: poskodenie plodu?
atb

Ahojte,
viete niekto poradit, ako to je s antibiotikmi pocas tehotentstva? Ked v pribal.letaku sa pise, ze liek sa moze podat, ak je ucinok vyssi ako riziko.
Existuje nejake pravidlo, ktore by hovorilo, ze ATB v prvych tyzdnoch poskodi plod, ale v neskorsich tyzdnoch je to uz ok?
Co v pripade, ak zena berie ATB uplne na zaciatku tehotnosti - ked este ani nemusi vediet, ze tehotna je?

llek

Vseobecne plati, ze prve tyzne tehotenstva su najzranitelnejsie z hladiska mozneho poskodenia plodu. Je to faza, kedy vznika embryo, kedy sa mnozia a diferencuju bunky roznym smerom a zakladaju sa jenotlive tkaniva dietka, takze je to obdobie, kedy vplyvom urcitych latok ci v tom case prebiehajucich infekcii moze dojst k poskodeniu, moze nastat potrat, alebo moze vzniknut nejaka vyvojova chyba. Ja tu nechcem nikoho strasit, ale to su fakty. Najmenej citlive je diatko v tretom trimestri, kedy uz je vsetko zalozene a dietko hlavne rastie. Idealne je, ak je zena v case otehotnenia zdrava, ak neuziva podla moznosti ziadne lieky, ani antibiotika. Ak ste si nie iste, ci ste tehotne alebo ked uz to viete, vzdy si poriadne overte, ktory liek sa moze v tehotenstve pouzivat. Ani mnohe sirupy proti kaslu sa v gravidite neodporucaju napr pre obsah codeinu.Farmaceuticke firmy sa chrania, lebo nie vsetky lieky boli testovane na gravidnych zvieracich samickach. Ak bezpecnost podavania v gravidite nieje uplne ista je na letaku vzdy presne ta formulka co atb uviedla, ze ucinok je vacsi nez riziko poskodenia.

datelinka

atb, ešte si si nerobila ani test a už riešime možné poškodenie plodu? treba sa naučiť brať život trochu s nadhľadom a pokojom, bude krajší :-)
prehodnoť svoj zdravotný stav s gynekológom a odbornými lekármi a až po porade a prípadnom vysadení liekov sa snažte o otehotnenie. veľa šťastia.

atb

este potrebujem dodat, ze som uzivala aj kortikosteroidy vo forme kvapiek proti zapalu stredneho ucha.
tehotenstvo potvrdene este nemam, iba tak sudim, lebo menstruacia sa nedostavila, uz je tomu mesiac. Mala som vsak asi 2 tyzdne silne bolesti ako v podbrusku, tak aj v nohach a klboch, velmi vyrazne. Moze to takto prebiehat, ked zena otehotnie? Bolesti pretrvavaju doteraz, no niesu uz take vyrazne.
Som aj sledovana pre hpv virus, bola som na konizacii pred 10 mesiacmi, ale nasli mi opatovne zmeny na krcku.
Problem je trochu aj v tom, ze mi odisla lekarka, a nemam este novu, kam by som rada sla, neprijimaju pacientov atd

datelinka

atb, čo znamená v tvojom prípade /plne na začiatku tehotenstva?
v období cca 14 až 17 dní po oplodnení sa nachádza embryo v štádiu pluripotentných buniek, čo znamená, že ak sa chemickým vplyvom nejaká bunka poškodí, nahradí ju iná (keďže ešte nemajú špecifikovanú funkciu). v prípade, že by bolo poškodených príliš veľa buniek, embryo odumrie, ale to by sa prejavilo čoskoro po užívaní lieku. najcitlivejším obdobím pre zdravý vývoj plodu je teda čas od 18 dňa od oplodnenia (teda vtedy, keď už žena vo väčšine prípadov zistí že je tehotná na základe vynechania menštruácie) do konca prvého trimestra.
príroda to pekne zariadila, nemaj strach. pre vnútorný pokoj upozorni na užívanie lieku gynekológa, bude ti iste o niečo dôkladnejšie prevádzať ultrazvukové vyšetrenie v neskorších štádiách.

A-Z

Presne ti odpovedat neviem, ale tiez som tehu a na zaciatku (1. a 3. tyzden od pocatia) som brala antibiotika. A vsetko je v poriadku, pevne verim, ze aj bude. Ono k nejakym zaverom od lekara aj tak dochadza az po dokladnych vysetreniach, kedy sa zohladnuju vsetky mozne okolonosti, napr. ak by ti skrining, morfologia dopadla nie najlepsie, vtedy sa zohladnuje aj pripadne uzivanie liekov, a to konkretne ake atb, kolko, ako dlho, vek rodicky a pod.