parboiled ryža - je zdrava?

PetoSmeto

Vyskúšajte špaldu!

Špaldové koláče piekli kuchárky vojakom už v starovekom Ríme. Mali im dodať silu do boja. Pšenica špaldová obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín. Ľahko ju strávite, je bohatá na minerály a posilňuje imunitný systém. Svätá Hildegarda ňou liečila vážne chorých

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo našim predkom trávilo lepšie ako nám? Nepili pritom minerálky, nekupovali si ani potravinové doplnky na prečistenie tráviaceho traktu. Odpoveď sa skrýva v strave. Jedli jednoducho. Plodiny, ktoré dopestovali vlastnými rukami, boli bohaté na minerály a vitamíny. Navyše neobsahovali takmer žiadne chemické látky. Obilninám kraľovala v minulosti nešľachtená pšenica špaldová, známa ako špalda. Dnes jej pestovanie zažíva renesanciu.
PLATILI ŇOU RÍMSKYCH VOJAKOV
V Palestíne si na nej pochutnávali údajne už pred deväťtisíc rokmi. Nechýbala v jedálnom lístku Asýrčanov, Egypťanov či ostatných národov Blízkeho východu. Piekli z nej chlieb už v starovekom Grécku. V období antiky bola populárna aj v susednom Ríme. Legionári ju bežne dostávali ako súčasť mzdy. Vtedajšie kuchárky im z nej ochotne pripravovali tradičné rímske jedlá mola salsu a libum. Na prípravu prvého im stačila špaldová múka a soľ, libum bol druh špaldového koláča. Vojakom mali dodať silu do boja.

VÍZIA SVÄTEJ HILDEGARDY
Jedného dňa, niekedy v dvanástom storočí, sa svätá Hildegarda z nemeckého Bingenu modlila. Počas chvíľky meditácie mala údajne víziu. Dostala radu, aby chorým pripravila jedlo zo špaldy. Vraj sa im uľaví. Odvtedy ňou začala liečiť a mnohých vyliečila. Do svojich zápiskov si poznačila: „Špalda je najlepšie obilie. Plná sily a ľahšie stráviteľná ako všetky ostatné zrniny. Keď je niekto taký chorý, že od slabosti nič jesť nemôže, tak sa majú zobrať celé špaldové zrná, povariť vo vode, pridať trochu masla alebo vaječného žĺtka, aby pokrm získal chuti lepšej a podá sa chorému jesť. Vylieči ho znútra ako dobrá liečivá masť.“

ODOLNÁ PROTI NEČISTOTÁM
Dnes je obľúbená v krajinách Blízkeho východu, v Libanone a Líbyi, ale aj v Spojených štátoch a v Kanade. Európa ju najčastejšie pestuje v ekologických poľnohospodárstvach. Patrí medzi pestovateľsky najmenej náročné obilniny. Je odolná proti nepriaznivým klimatickým podmienkam a rastie aj tam, kde by ste iné obilniny nedopestovali. „Špalda je typická tým, že jej zrná sú obalené v dvojitej pleve. Tá ich chráni pred kontamináciou, chorobami či znečisteným ovzduším,“ vysvetľuje Roman Kupec z ekologického poľnohospodárstva na Myjave. Odolnosť proti vonkajšiemu znečisteniu je na jednej strane veľkou výhodou, na druhej nevýhodou. „Je totiž časovo aj finančne náročnejšia na spracovanie.“

CHRÁNI TELO PRED INFEKCIAMI
V čom je teda špalda výnimočná? Okrem špeciálnej orieškovej chuti obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín. Zanedbateľné percento tuku tvoria najmä nenasýtené mastné kyseliny. Je bohatá na minerály, najmä horčík, vápnik, draslík, fosfor, zinok a vitamíny B1, B2 a PP. Vysoké množstvo vlákniny vplýva pozitívne na trávenie. Odborníci na zdravú výživu ju preto radia používať pri ťažkostiach s trávením. Navyše pozitívne stimuluje imunitný systém. Obsahuje betakarotén a tiokyanát, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia pred infekciami. Niektorí ju odporúčajú jesť pre jej protirakovinové účinky. V okrajových vrstvách zrniečok sa nachádza množstvo rastlinných estrogénov. Tie dokážu pôsobiť na hormonálne predurčené druhy rakovinových ochorení. Zázračná? Ktovie. Určite však zdravá. Ak ju chcete ochutnať, nemusíte hneď vyhodiť všetky zásoby obyčajnej bielej múky. Špalda má výraznejšiu chuť ako pšenica, na akú ste bežne zvyknutí. Spočiatku ju preto zmiešajte s bielou múkou v pomere jedna tretina špaldovej celozrnej k dvom tretinám bielej. Postupne pridávajte. Ak ju použijete do pečenia, koláče budete mať tmavšie, cesto tuhšie. Pri kysnutí preto pridajte o desať až dvadsať percent viac kvasníc a kypriaceho prášku, ako ste zvyknutí. Po dovarení špaldových cestovín vodu nevylejte. Použite ju ako základ na výživnú zeleninovú polievku.

UVARTE DEŤOM ŠPALDOVÚ KRUPICU
V akej podobe ju dostanete v obchodoch? Klasickú pšenicu špaldovú môžete použiť ako prílohu namiesto ryže, na prípravu polievok a do šalátov. Špaldové kernoto sú šetrne obrúsené zrnká pšenice špaldovej. Uvarí sa oveľa rýchlejšie ako celá špalda. Tú pred varením najskôr namočte na dvanásť hodín do studenej vody. Čas varenia je približne tridsať minút. Kernoto dopredu netreba namáčať. Máte ho hotové za pätnásť až dvadsať minút. Hladká a hrubá celozrná špaldová múka je ideálna na pečenie. Majú vysoký obsah lepku a lahodnú orieškovú chuť. Svojim ratolestiam môžete zas pripraviť kašu zo špaldovej krupice. Na pultoch bioobchodov nájdete aj špaldové vločky, celozrné cestoviny, krehký chlebík, tyčinky posypané ľanom či špaldovú kávu.

PetoSmeto

Lupana ryza prekyseluje, ryza natural tiez, ale menej. Pseno aj pohanka su zasadotvorne. Pohanka sa da jest dokonca surova. Vtedy neobsahuje pre telo nezname skroby, ktore vznikaju tepelnou upravou. Tie skroby prekyseluju a krmia v crevach kandidu. Vlaknina s celozrnnej ryze je prilis hruba, probiotikam aj crevam ovela lepsie prospieva jemna ovocna alebo zeleninova vlaknina. To su dovody, preco by clovek, usilujuci sa o zdravie, nikdy nemal vymenit ovocie a zeleninu za ryzu, a ked uz musi nieco take jest, mal by si radsej vybrat pohanku alebo pseno. Tiez neobsahuju lepok, su lahsie stravitelne, a su zasadotvorne. Surova pohanka je bohata na rutin, bioflavoid. Bielu ryzu ako potravu jest je blbost, jedine na co je dobra, je ze absorbuje toxiny z creva, takze jej pouzitie je rozumne vyhradne terapeuticke, napriklad pri hnacke alebo po ocistach ako sankapraksalana.

Spaldova psenica sice prekyseluje, a obsahuje male mnozstvo lepku, no ide o neslachteny druh obiloviny, pre nase tela je to celkom znama zalezitost, kedze sa pestovala uz velmi davno. Ryza nie, teda nie v nasej oblasti. Spalda ma vyrazna liecive ucinky, napriklad Hildegarda z Bingenu nou liecila vela veci. Nieje to sice ideal, ale ked uz obilovinu, preco nepouzit spaldu?

Petosmeto

S vynimkou ryzovej kury, najlepsia ryza ziadna ryza. Ovela lepsia je pohanka alebo pseno, tam sa uz o nejakom zdravotnom ucinku da hovorit. Takisto, spaldova psenica a vyvary z nej su ovela zdravsie, no obsahuju uz lepok, takze pre celiakov to nieje.

A-Z

Ryža parboiled je síce zdravšia ako biela ryža, vďaka špeciálnemu postupu pri jej spracovávaní, ale tiež neobsahuje vlákninu ako biela ryža. Takže najzdravšia je stále celozrnná (hnedá, natural)ryža.