Dobrý večer!chcela by som poradit,pretoze vobec nie som psičkar a nevyznam sa v tom:mame dva deti a rozhodli sme sa,ze im kupime psika.kedze mame malý byt,musi to byt malé plemeno.na nete som nasla,ze najmensí pes je čivava,aj to by nam vyhovovala kratkosrstá.chcela by som vediet,či ma niekto takého psíka,aké je to plemeno,či nie je nervozne,či vela šteká,či je vhodná sučka,aleob psík.dakujem za rady.
Malý psik do bytu
Ahoj, ja mam maleho yorka, vazi 2,5kg. No neviem, ale nasho v byte nie je vobec citit a to mi povedala kamaratka, ktora doslova nenavidi psov. Je to sice drahsie plemeno, ale ma vlasy, ktore mu nepadaju, nie su vsde ako srst. Samozrejme, je narocnejsi, co sa tyka strihania, je to dost drahe a tiez veterinar, na druhej strane menej zozerie, tak tam zasa usetris. My s nim chodime aj po obchodoch, drzime ho na rukách, alebo ho mame v taske, tiez bol s nami na dovolenke v hotely a upratovacky ho milovai, vzdy chodili narocky, ked vedeli, ze sme na ranajkach, aby sa s nim hrali a povedali, ze vobec nesmrdi. Zalezi to na tom, ako sa on budete starat. My mu umyvame labky po kazdej prechadzke a tiez ..."))aby nesmrdeli koberce, v lete ho utrieme do vlhcenych obruskov. No a bol s nami aj v muzeach, oceanariu, kaviarnach...vsade bol tichou, pokial nezbadal psa :))
tak tak... treba pamatat aj nato ze treba rano skoro vstavat a ist so psikom vonku. psika nezaujima, ze vy mate volno a nemusite vstavat do roboty/do skoly.. treba vstat a ist ho vencit
svokra ma dvoch Yorkov, uz starych , ale zlatych...ale jedno vam poviem. Naozaj by ste si mali zvazit, ci kupit psa, pretoze je to vlastne dalsie dieta, akurat ze vsade s nim ist nemozete....a tak sa deje, ze svokra ked je chora, nejde do nemocnice pokila to nie je nutne , ani na liecenie, lebo ma doma psov a nema ich s kym nechat...totizto ony nemozu spat same /minule, ked bola svokra v nemocnici 4 dni kvoli operacii, priatel chodil na noc do jej bytu spat, lebo psy sa same doma bali /chore, ze?/...nechodi na dovolenku, pretoze ma doma psy....z domu moze odist len na najviac 6 hodin, lebo ich musi vencit.....ak su chore, tak k veterinarovi, ktory je, mimochodom velmi drahy, a to nevravim o smrade, ktory som zatial zacuchala v kazdom byte, kde maju psov...proste sa toho smradu nezbavite.....ja by somto do bytu nechcela a ni keby mi zaplatili....
Toho maltezáka radšej nie ten je dosť agresívny pes, radšej toho yorkšíra. Osobne mám doma Tibetského španiela. Je to malý psík ale nepatrí k tým najmenším psíkom. K deťom je podla mňa vhodný lebo je prítulný. Niekde som sa dočítala že je vhodný na kanisterapiu. Určite je to plemeno ktoré je kludné a radšej újde ked mu niekto robí zle aj druhý pes a to mi potvrdila aj veterinárka. A má stredne dlhú srsť, nečešem ju každý deň, hoc keď ju češem nieje tolko chlpov po byte.
dva tyzdne sme mali v byte malu civavku a moj ty boze...cikalo to kade chodilo a v noci nam vzdy skocila do postele potvora mala, bol na zozratie krasny, takze sme mu to ako hostovi tolerovali, ale na stalo a k malym detom si tiez neviem predstavit
civavy si dost drahe, nachylne na zimu a choroby,kedze su velmi malicke.
tym ze su take ,,mini,, ludi laka k tomu ich velmi rozmaznavat a casto zabudaju na vychovu potom su strasne ustekane... ako aj iny pes ktoremu nie je venovana dostatocna staroslivost
ked si kupis steniatko male, treba pocitat:nakup peliska, misiek, hrebenov, krmiva, nejake hracky, voditko, obojok, kvapky do oci, usi, cvikacky na pazurky,...
dalej zo zaciatku caste ockovania, odcervenia
dalej trpezlivost a vela casu kym sa nauci cikat na jedno miesto a pytat sa von, dalej si treba uvedomit ze ked si raz kupis psika nemas ho nachvilku ale na niekolko rokov, pocitaj s tym ze ak ho mas v byte budes musiet aj viacej upratovat, pravidelne prechadzky, vycvik nech nieje z neho neposlusny psik a tak dalej :)
treba vsetko zvazit, ako som uz hovorila je to zive stvorenie a nie len na chvilku aby sa deti pohrali ale na niekolko rokov
ty sa spamataj... ja si mozem dat do kabelky co ja chcem... papa cmuk a sa nerozculuj ak nemusis...