zdravim,pri prehltani som ciil nieco v krku.Doktor mi zobral krv,na ktoru povedal,ze OK a poslal ma k inemu lekarovy,kde mi dal zjest nejaky biely prasok a potom taku bielu vodu,ktoru som pil po duskoch a medzi tym mi pri krku chodil nejaky pristroj.Po vysetreni mi doktor povedal,ze ked budu vysledky hotove tak sa mi ozve.Bolo to take rychle,ze som sa ho ani nestihol opytat,ze co som to vlastne vypil.Niekde som pocul,ze to je asi radioaktivny jod a ze mi to moze uskodit.Mohli by ste mi niekto poradit,ze co to vlastne je?
radioaktivny jod
Zalezi aku modernu techniku maju....
Kontrola ziadna???
Ved by mal napisat aj spravu a ak ju nemas.....bude neskor.
tafko- precitaj si co ti odpisal moob.
Ak by tam nieco nasli.....ukazalo by sa im to. Je to len prevencia na zistenie ci sa tam nachadza nador,alebo nie.
Radioaktivny jod sa pouziva na liecbu rakoviny..ako pise help,precitaj si ten clanok..tebe ho dali len na diagnosticke ucely aby im svetielkovalo nadorove tkanivo ak je ovsem pritomne..pri liecbe:ten jod emituje beta a gama ziarenie,dosah beta ziarenia je velmi maly,cize je obmedzeny vyslovene na bunky stitnej zlazy produkuje hormony..takze ziadna rakovina..ak by to nieco take vyvolavalo,musel by si dat pisomny suhlas a lekar by ta urcite informoval..
Vedľajšie účinky
Rádioaktívneho jódu zaobchádzanie má málo vedľajších účinkov, a tie sa objavujú zriedka.
Bolenie hrdla sa môže objaviť niekoľko dní po ošetrení, ktoré môžu byť liečení paracetamol.
Zriedkavo sa môže zväčšiť slinné žľazy, čo je spôsobené tým, jódu, a nie rádioaktivitou. Niektorí lekári sa domnievajú, že cmúľanie tvrdých cukríkov za pár dní môže zabrániť.
Mierna nevoľnosť môže vyvinúť na niekoľko hodín potom, čo jódu je prijaté, tak to je najlepšie nejesť dve hodiny pred a dve hodiny po podaní jódu.