Prosím vás niekto mi poradte... mávam niekedy záchvaty... neviem sa nadýchnuť, niekedy to je dosť intenzívne, nedá sa to ukľudniť... lekár mi robil už 100 testov a astmu nemám ani zo srdiečkom a pľucami nemám nič... mávam to hlavne keď sa max. zadýcham, alebo keď sa jašíme s priateľom, no už sa mi to stalo aj pri sexe a v kľude... neviem si poradiť... som z toho zúfala... prosím vás pomôžte mi niekto nejakou radou
Dostávam dýchacie záchvaty, ale nemám astmu... Čo to je?
alergiaa
ja som silná astmatička a kľudové funkčné mám v norme astma sa mi ukáže až po behu... navyše v rôznej literatúre píše, že ak je podozrenie na astmu je potrebné spraviť aj záťažový test ... ale ten nerobia všade... keď som chodila ako dieťa k lekárovi do liečbeného ústavu do tatier tam som mala vždy robené funkčné v kľude, potom po behu a ešte po vdýchnutí sprejov teraz keď chodím k dospeláckemu alergológovi na ambulanciu tak fúknem do prístroja tak ako píšeš ty a vždy mi ukáže dobré hodnoty keďže som dlhé roky športovala a teraz tiež neobsedím na mieste tak mám kapacitu pľúc dosť veľkú čo prekvapuje každého a vždy sa ma pýtajú čí športujem... :)
jajkafr vdaka za info:) ja mam ist k alergologicke na kontrolu o mesiac tak preto som sa tu najprv pytala, chcem sa jej opytat na tu potravinovu alergiu. a mne najprv robili kozne testy, tam mi zistili silnu alergiu na prach a roztoce, potom z krvi mi to potvrdili. ale presne ako si napisala na astmu mi robili test tak ze som dosla dychla do pristroja a hotovo. vraj mam trochu mensiu kapacitu pluc ci co ale je to vraj v norme zatial...
alergiaa
môže ísť o potravinovú alergiu u alergikov je ten problém, že zo začiatku máme alergiu na zopár vecí a časom sa k tomu vždy čosi pridá :( na potraviny sa netestuje štandardne na alergiu na potraviny sa odoberá krv na špecifické IgE takže skús o svojom probléme povedať alergológovi, možno ide u teba aj o celiakiu kedže píšeš, že ti je zle najmä po cestovinách a bolieva ťa často brucho a nevieš po akej potravine... lepok je všade, ale môže to byť kľudne aj čokoľvek iné...
teddynka a tiež alergiaa
ako vám zisťovali astmu? dýchali ste do prístroja? len v kľude? čiže ste prišli k lekárovi dýchli ste do stroja a to bolo všetko? alebo aj po záťaži napr. beh, bicyklovanie na bicykli, alebo vdychovanie histamínu? a následne po tom po vdýchnutí spreju na astmu?
pri astme môžu byť kľudové hodnoty spirometrie (fúkanie do stroja) v norme odchýlky sa môžu ukázať až po záťaži... navyše nie každý astmatik musí mať alergiu takže aj keď boli kožné alergické testy negatívne nemôže sa na 100% povedať, že nejde o astmu, lebo astma nie je len alergická, ale môže byť aj nealergická...
držím palčeky, aby sa čím skôr prišlo na to, čo vám je a aby to lekári adekvátne liečili a vyliečili :)
a tiez ako teddynka mam pluca, srdce vsetko ok
ahojte, ja mam asi podobny problem, mam obcas problemy s dychanim a neda sa mi zhlboka nadychnut. pri namahe som si to zatial nevsilma ale napr. v noci sa zobudim a tazsie sa mi dycha, alebo ked nieco zjem. je to divne ale napr. ked idem jest po niekolkych sustach akoby mi zostalo teplo a zacne sa mi tazko dychat:( mohla by to byt alergia na potraviny? ja mam aj alergiu na pel a prach a roztoce, no o potravinach mi doktorka nic nevravela. a dost casto ma aj bolieva brucho a mam krce.ale nevsimla som si zatial ziadne konkretne potraviny, po ktorych by mi bolo zle, akurat asi z cestovin mi bolo viackrat zle.a da sa z testov na alergologii zistit potravinova alergia??
Este som si lepsie precitala Tvoj prispevok,takze-stava sa to pri namahe tiez.Neviem,ci Ti robili alergicke testy.Tato choroba nikdy nic neukaze v testoch.Moj alergolog mapisal,ze sa mi neodburavaju biogenne aminy.Aj vysvetlil,ze to su latky,ktore si tvori telo samo,a su aj v potravinach.Zdravemu cloveku sa odburaju/premenia-dokonci sa proces latkovej vymeny/ a choremu sa neodburavaju.Takze prave pri tej namahe sa nejaka latka tvori,ktoru telo nevie odburat.Mam to presne takto/tiez mi pri namahe neda dychat/ a vsetky testy vyborne.Inak je to skor pre gastroenterologa.Ma to straaaasne moc priznakov a ako vravim,pre mnohych aj doktorov velka neznama.Skus www.potrintol.sk,aj ine.Mozno Ti to pomoze.Ahoj.Mrknem sem tak za tyzden,lebo nemam internet doma.
Mne sa to stava z potravinovej intolerancie,je to nieco ako alergia ,ale nie je to alergia.Telo nevie nejaku latku spracovat do konca-cize latkova vymena.Pri tejto chorobe sa to moze stat aj po niekolkych hodinach.Blizsie najdes na nete.Napr.i celiakia je potravinova intolerancia.Byva toho ale podstatne viac a ludom je to pomerne nezname.
a nemáš to tak, že sa ti to stáva keď si rozrušená?