Vitamíny, v akej forme?

Príspevok v téme: Vitamíny, v akej forme?
???

Mňa by zaujímalo že v akej forme a aký druh beriete vitamíny, ja som brala vitamin c a magnezium vo forme šumivých tabliet ale dáva sa tam aspartam a som zistila že je škodlivý, a ešte nejaký pripravok na nechty a vlasy no a samozrejme papám ovocie a zeleninu ale si myslím že vitamínov nikdy nieje dosť a hlavne to céčko tak poraďte nejaké na prírodnej báze

Mirka023

Jj, C je dobre praškove ako kyselina askorbova a ja ju neutralizujem sodou bikarbonou. 1 mala lyžička kyseliny a asi 1/4 lyžičky sody. A toto je asi denna davka (približne 2-3g)
A Help, zdrž sa komentara.. viem, že ti moj prispevok bude vadiť :P

A-Z

Určite vitamíny a minerály v ich PRÍRODNEJ forme, t.j. nielen z ovocia a zeleniny, ale celkovo zo zdravej/racionálnej stravy, v ktorej máš zastúpené všetko, čo organizmus potrebuje. Napr. zdravé tuky často v strave chýbajú, resp. v rámci sledovania si váhy na ne s radosťou zabúdame, ale zrejme zabúdame aj na to, že sú vitamíny, ktoré sú rozpustné, a teda pre telo využitelné, len v tukoch (vit. A, D, E, K). Ďalej vitamíny, ktoré sú rozpustné vo vode, tie by sa nemali dlho variť. Čiže treba mať pestrú stravu, bohatú na surovú zeleninu, alebo príprava na pare (3 porcie denne), ovocie v primenranom množstve (2 porcie denne), celozrnné výrobky, kvalitné bielkoviny atď.
Čo sa týka spomínaného vit. C, jeho nadbytok sa z tela vylučuje, našťastie, takže je zbytočné prijímať ho zo stravy aj v doplnkoch. Ak už predsa, z nejakého momentálneho stavu organizmu (choroba, fyzicky namáhavé obdobie...), tak vit. C s postupným uvolňovaním.
A vo forme šumivých tabliet sa už vôbec neodporúča brať doplnky výživy.

sadruss

vitamin C ber vo forme kys. askorbovej v prasku. Tu nasypes do vody, zamiesas a vypijes, ale pozor narusa to sklovinu zubov, tak si vyplachni usta. Kupis ju bud v lekarni, alebo aj DMdrogerii ju predavaju.